úterý 6. listopadu 2007

Yungchen Lhamo

Je to sice už týden, ale aspoň takovou menší zmínku. Minulou středu jsem byl v Praze na koncertu tibetské zpěvačky YUNGCHEN LHAMO. Zpívala úplně sama, bez doprovodné kapely. Duchovní písně prokládala menšími proslovy k divákům, většinou takové ty meditativní a zenová moudra, abychom se pořád nehnali za něčím, co nepotřebujeme atd., znáte to:) Zpívala ovšem naprosto neuvěřitelně, takový nádherný hlas jsem v životě neslyšel, natož naživo. Žádné video a fotky nemám, protože jsem seděl ve třetí řadě a něco takového jsem si nedovolil. Sál byl celý zkoprnělý úžasem nad jejím zpěvem, bylo by slyšet i spadnutí špendlíku. Musím říct, že jsem si to opravdu užil.

obr.: Yungchen Lhamo v akci.



Tady je její krátký profil.

Tibet dnes ve světě reprezentují dvě výjimečné osobnosti: Dalajláma a zpěvačka Yungchen Lhamo, jejíž jméno v překladu znamená "bohyně melodií a písní". Narodila se ve Lhase v době čínské kulturní revoluce a své jméno dostala od místního mnicha. Od čtyř let, kdy její rodiče byli odvedeni do pracovního tábora, ji vychovávala babička, která byla také několik let zavřená. V roce 1989 přešla přes Himaláje 1 600 km dlouhou cestu za hranice do Nepálu, označovanou za "nejriskantnější únikovou stezku" světa.

video: živě na Colors of Ostrava.





"Celkem nás bylo pět. Prchala jsem se svým pětiletým synem a dalšími Tibeťany, vedli nás dva pastevci. V Himalájích je ale také čínská armáda, lupiči i udavači, kteří Tibeťany chytají a předávají je úřadům. Viděla jsem své přátele umírat, omrzly jim ruce, nohy, totéž se mohlo stát mně. Na cestě jsme byli přes měsíc. Když vás chytí, jdete na 18 let do vězení. Ale věděla jsem proč to dělám. Mého dědečka Číňané zavraždili, moje matka strávila ve vězení řadu let. Když teď vzpomínám na přechod Himalájí, vím že ty obtíže nelze vyjádřit slovy. Ale když zpívám, tak to téměř dokážu. Cítím ty hory i všechno další co jsem na cestě zažila."
"Když jsem překročila tibetskou hranici, ztratila jsem vše, a zůstalo mi jen to, co mám v sobě, a to mohu nabídnout. Lidé si říkají: já bych mohl udělat to a to a to jen kdybych měl tolik a tolik peněz. Ale to není pravda. Když se usmějete na svého souseda, žádné peníze vás to nestojí."


obr: netřeba komentáře.



První zastávkou budoucí zpěvačky ve svobodném světě byla Dharamsala, středisko tibetských exulantů na indické straně Himalájí. Zde Yungchen poprvé vystoupila na veřejnosti před tibetskými uprchlíky, a Dalajláma byl prvním kdo rozpoznal její talent a povzbudil ji, aby svým zpěvem šířila tibetskou kulturu ve světě. Zpěvačka pak odjela do Austrálie, kde natočila první album, její pozdější nahrávky vydala značka Real World, založená Peterem Gabrielem. Jak zní její repertoár? "My v Tibetu nezpíváme, ale modlíme se, takže já zkouším ty modlitby zhudebňovat. Pokud se někdo mojí hudbou inspiruje, třeba ho k něčemu přivede. Ne aby se stal tibetským buddhistou, ostříhal si vlasy, to je maření času povrchními věcmi. To podstatné je uvnitř: všichni jsme stejní, bojujeme se stejnými démony, žárlivostí, zlobou, závistí." Přesto že na jejích nahrávkách se podílejí špičkoví hráči i aranžéři, poslech alb zdaleka neposkytuje představu o tom, co zpěvačka dokáže na koncertech. Její hudba se také podstatně odlišuje od rutinní představy o world music. Zhudebněné modlitby totiž doprovází jen pohyby svého těla, a výsledný účinek je nakonec silnější, než kdyby s ní hráli muzikanti.

obr.: s Billy Corganem ze Smashing Pumpkins a Michaelem Stipem z REM.



Yungchen Lhamo je člověk s jedinečným osobním kouzlem, které se projevuje nejen při koncertech, ale také při osobním setkání, proto jsme se rozhodli vám jedno takové zprostředkovat. Melodie a barevnost jejího hlasu přitom vytvářejí zážitek zcela odlišný od monotónního zaříkávání tibetských mnichů. I když Yungchen Lhamo vystupuje bez doprovodu nástrojů, publikum doslova zhypnotizuje jemným expresivním zpěvem i asijsky ladnými a přirozenými pohyby. Ve spektru světových hudebních stylů představuje její hudba naprostý unikát. Je jedním z nejúspěšnějších umělců vydavatelství Petra Gabriela Real World. (zdroj: www.treking.cz)

Yungchen Lhamo
oficiální stránky
myspace
rozhovor v češtině

5 komentářů:

jakudo řekl(a)...

tak to mohlo byt docela zajimave bez skupiny... Nikdy jsem vlastě nikoho bez skupiny asi neslyšel.

Vojta řekl(a)...

To bylo. Ona říkala, že její skupina jsme my. Asi třikrát nechala diváky zpívat jakoby sbory, všichni se nejdřív styděli, ale nakonec to šlo. Taky se často na něco ptata a když ji nikdo neodpovídal, tak si myslela, že jí nerozumíme. Všichni ale rozumněli, ale nikdo neměl odvahu odpovídat:)

Anonymní řekl(a)...

Jéééé, tak tímhle jsi mě fakt potěšil, to jsem nečekal.. Yungchen Lhamo mám moc rád, pouštěl jsem ji velmi často v čajovně a její koncert v ostravském kostele byl mým suverénně nejsilnějším hudebním zážitkem vůbec.
Pirkaf

Bára řekl(a)...

Ahoj Vojto, diky za dobry clanek. Yungchen Lhamo ma pry zase prijet do CR na 5 koncertu letos v listopadu 2008... teprve zjistuji vic, moc rada bych na ni sla... jakmile se dozvim vic, dam vedet - prip. diky tez za info zde. Bara

Vojta řekl(a)...

Ahoj Báro,

díky. Určitě jdi, stojí to za to. Chtěl jsem si od ní po koncertě koupit cd, ale bylo strašně drahý, přes 500. Z cd to asi není úplně ono, ale naživo je úžasná.