úterý 22. května 2012

Špína korejského šoubyznysu - případ Tablo

Než se podíváme na to, co se stalo Tablovi, tak malý úvod do korejského šoubizu. Zaprvé je nutný si uvědomit, že je to občas pěkný svinstvo. Buď to táhnete přes postel a někdo to na vás potom vytáhne, nebo naštvete někoho, koho jste neměli a oni pak zveřejní vaše sexuální hrátky, doklady o potratu a k tomu přihodí váš pas, aby bylo jasné, že jde opravdu o vás. Další možností, jak si udělat ze života peklo, je dostat se do sporu s tzv. netizens. Kdo to je? Zjednodušeně obyvatel internetu. Korea je jednou z nejvíc prosíťovaných zemí na světě a pro lidi, kteří tráví většinu času na netu, se vžilo označení netizen. Korejský net je na druhou stranu dost cenzurovaný a do diskuzních fór se musíte přihlásit pod svým pravým jménem a třeba na youtube video z Koreje nenahrajete. Netizens nejsou vždy jen na straně zla, občas se dokáží postavit za někoho, kdo to potřebuje (případ blogera Minervy), ale mnohem častěji jejich pomluvy dokáží udělat známým lidem ze života peklo a dohnat spoustu lidí k sebevraždě.


Co se vlastně stalo Tablovi? Tablo studoval na univerzitě Stanford dvojobor Anglická literatura a Kreativní psaní a se samýma áčkama získal za tři a půl roku bakalářský a magisterský titul. V polovině roku 2010 ale na Naveru (oblíbený korejský server) vznikla skupina tvrdící, že je to nesmysl a že to nemohl stihnout.

„Jsem ten typ, co má rád konspirační teorie, takže jsem se tomu ze začátku smál.“


Skupina ale rychle získávala nové členy a najednou jich měla stotřicet tisíc a celá záležitost se dostala na přední stránky novin.

„Myslel jsem, že tomu nikdo nebude věnovat pozornost, protože ty pomluvy jsou absurdní.“ „Trvalo mi pět šest let, než mě lidé začali brát a mít rádi, ale to všechno jsem ztratil za méně než den.“

Hon na čarodějnice se samozřejmě neomezoval pouze na něho.

„Na internet se nějak dostala naše adresa a můj bratr dostal asi deset výhružných telefonátů.“

Tablo na tyto pomluvy reagoval zveřejněním svého transkriptu a dalších dokumentů online, ale to nárůst jeho odpůrců nezastavilo, spíše naopak.

„Snažil jsem se dokázat svou pravdu, ale překvapivě se to ukázalo jako dost obtížná záležitost. A každý, kdo se mi snažil pomoci, byl napadán podobně jako já.“


Takže se Tablo na konci léta vydal i se štábem MBC přímo na Stanford, aby dokázal svou pravdu.

„Abych byl upřímný, tak je mi to celé nesmírně trapné. Tihle lidé mě znají jako studenta a teď se vracet po osmi letech s touhle záležitostí je vážně nedůstojné. Pokaždé, když zveřejním transkript, lidé mě podezřívají ještě víc. Moje rodiče, bratr, manželka a dcera jsou všichni terčem veřejné kritiky.“


„Ty internetové pomluvy tvrdí, že všechny moje doklady a celé moje studium na Stanfordu jsou podvod. Postupně se obvinění rozšířila, že prý celá má rodina je podvod, že jsem někomu ukradl identitu a žil život někoho jiného atd. Nakonec zpochybňovali celou mou existenci. Některé z těch obvinění jsou dokonce založené na věcech, které jsem nikdy neřekl. Celé je to teď velmi matoucí.“ 

O části netizens se Tablo vyjadřuje dost skepticky a zkušenosti mu dávají za pravdu.

„Popravdě, i když jsem zajel na Stanford, setkal se s lidmi, udělal několik rozhovorů a všechno, stejně tu budou lidi, kteří mi nechtějí věřit a budou mě pomlouvat. Není to tak, že by mi nemohli uvěřit, ale oni mi prostě nechtějí věřit.“


Novinářka Sung, která o případu psala pro korejské noviny JoongAng Daily, k tomu dodává:

„Tablův případ je úzce spjatý s v Koreji silně zakořeněným posuzováním lidí podle jejich vzdělání. Myslím, že Tablo zmiňoval Stanford docela často, pokaždé když byl v televizi, a proto mu mnoho netizenů začala závidět.“


Thomas Black, starající se o záznamy na Stanfordu, který v dokumentu dokazuje pravost Tablem předložených dokumentů, k tomu přidává: „Myslím, že to je celé proto, že to lidé prostě nedokázali pochopit. Nejspíš si říkají, jak je možné, že se s takovým vzděláním věnuje hiphopu?“


Skupina nevěřících se dokonce snažila zabránit vysílání dvoudílného dokumentu, který byl o cestě na Stanford natočen. Soud ale jejich žádost zamítl a prvního října se vysílalo „Tablo Goes to Stanford", o týden později "Tablo and South Korea Online“. Části dokumentů jsou na youtube. Přestože v dokumentu dosvědčovala Tablova tvrzení řada profesorů, spolužáků a dalších osob, spousta netizens jim odmítla věřit a internetová skupina se přiblížila dvěma stům tisícům členům.

V té době už byla do celé záležitosti zapojena korejská policie. Vyžádala si ze Stanfordu dokumenty a 9. října oficiálně potvrdila, že Tablo absolvoval Stanford a získal bakalářský a magisterský titul. V tomto okamžiku se nám to zajímavě obrací.


Korejská policie poté vydala ve spolupráci s Interpolem mezinárodní zatykač na člověka skrývajícího se pod jménem whatbecomes, který stál na začátku celé aféry. Whatbecomes byl zadržen a ukázalo se, že je to 57letý Američan Kim Eung korejského původu žijící ve Spojených státech. Dalších dvacet dva členů skupiny dostalo od Tabla předvolání k soudu za pomluvy. Na základě výsledků policejního vyšetřování a dalšího odhalení, že whatbecomes užil při zakládání skupiny na Naveru občanku svého kamaráda (což je porušení podmínek Naveru), zavřel a smazal Naver diskuzní skupinu.

„Nejde mi o to, abych obnovil svou reputaci. O co mi opravdu jde, je aby se už nikdo nestal obětí kombinace zášti a internetové anonymity.“


Aby to nevypadalo jako šťastný konec, tak nevěřící si založili stejnou skupinu jen s pořadovou číslovkou dvě, a rychle nabrali přes třicet tisíc členů. Vítejte v Koreji!

Z čeho se ale už teď můžeme těšit, je Tablovo první solové album, které vyšlo loni a je především odrazem toho, čím vším si prošel. Je nesmírně depresivní (pokud si vyhledáte anglické překlady textů), ale zároveň neskutečně krásné. Tady jsou dvě ukázky, které doporučuji.


Úvodní píseň 집 (Home) s hostující zpěvačkou I So-ra, v rámci jejíž talkshow Second proposal byla živě zahrána.



Druhou písní je 고마운 숨 (Thanks, Your Breath) s hostujícím raperem Yankee a známým korejským hercem Bong Tae-gyuem. Toho můžete znát hlavně ze střeštěných komedií jako je See you after school.

"Napsal jsem skoro takový tok myšlenek o důvodech, proč musím žít, proč chci vstát každé další ráno. Co mi došlo, byla skutečnost, že většina lidí by ty důvody považovala za triviální. Možná že štěstí je ukryto v drobnostech, které nás obklopují. A všechno, co potřebuje k překonání našich těžkostí je také kolem nás. Na této písní se podíleli herec Pong Tä-gju a Yankie, který při mně stál po celou moji kariéru. To oni mě utěšovali v mých nejtěžších chvílích. A já zase je. Díky tomuto přátelství jsme překonali spoustu překážek. Skutečnost, že jsou součástí této písně, jí pro mě dělá tak důležitou."


3 komentáře:

Martina řekl(a)...

Tabla si jako cloveka nesmirne vazim. Je to clovek, ktery to ma v hlave srovnany a jeho texty nejsou na rozdil od jinych bezmyslenkovite :) videla jsem ve zpravach ze se neco delo, jen jsem tehdy netusila ze to bylo az tak zavazne a vyhrocene. Snad se to nebude opakovat, i kdyz jak to vypada, nekteri to jako varovani neberou, vzhledem k tomu ze si otevreli dalsi takovou skupinu :( Je sileny jak doukazou byt nekteri lide zavistivi, celkove.. otevirani nenavistnych cafe..
Hezky clanek :)

Anonymní řekl(a)...

Videa na youtube sa daju nahravat aj z Korei, len treba si zmenit nastavenia na krajinu insiu nez Korea :)

Vojta řekl(a)...

Díky za reakci. Tou změnou adresy myslíš změnit IP nebo něco jiného?