pondělí 28. července 2008

Studnice fest

O víkendu jsem byl na dalším hudebním festivalu. Menším než České hrady na Kuňce, jen s jedním podiem, ale také dvoudenním. Tím festivalem byl Studnice fest u Hlinska. Byl jsem jen jeden den a to v sobotu. Z pátečního programu mi utekli Imodium a hlavně Southpaw, což mě trochu mrzí. Sobotní program jsem absolvoval zhruba od čtyř hodin odpoledne až téměř do konce ve čtvrt na tři v noci. A po hudební stránce byl snad lepší než České hrady. Sice se o žádné z kapel, co jsem slyšel, nedá říct, že by hrála něco zásadního či novátorského, ale až na pár výjimek hráli všichni skvěle. Ale hezky po pořádku. Na festivalu ve Studnici jsem nikdy předtím nebyl, takže jsem vůbec netušil, jak to tam bude vypadat. Areál byl poměrně malý, ze všech stran obklopen lesy a podium a parket před ním byl zastřešený.

obr.: areál festivalu.



Všude byla spousta laviček, bylo fajn si občas sednout, ovšem na druhou stranu většina lidí strávila celý festival na lavičce u piva a před podiem bylo plno opravdu výjimečně, což je škoda. Už na první pohled tu bylo oproti Kuňce víc alkáčů a ožralých a smradlavých pankáčů. Asi tím, že tu hrálo několik punkových skupin, ale těm jsem se vyhnul. Chvíli po příjezdu jsem si říkal, co tady kurva dělám, mezi tou bandou pivařů, kteří budou zanedlouho ožralý a už ožralými pankáči. Chvíli mi to vždycky trvá, než si na podobnou společnost zvyknu. Proto tak rád jezdím do Varů, tam ve frontě na lístky na žadnýho smradlavýho pankáče nenarazíte.

obr.: co je moc, to je moc:)



Svůj příjezd jsem si načasoval tak, abych přijel na litevskou kytarovku Živile. Samozřejmě jsem o ni nikdy neslyšel, ale spojení litevská kytarovka mě lákalo. Přijel jsem trochu dřív a tak jsem chytil ještě konec koncertu Jaksi Taksi. Podle stránek festivalu hrají punkrock, mě to teda přišlo jako ten nejprůměrnější pop a nelíbili se mi. Po nich měla nastoupil Živile se svou kapelou, ale basák nějak nestihl přijet včas, takže nastoupila sama s kytarou a odehrála půlhodinový akustický set. Ten se mi líbil o poznání víc než Jaksi Taksi. Co vám budu vyprávět, mrkněte na video.

video: Živile - Take me home.



Její koncert, ale už s kompletní kapelou, měl pokračovat po původním konci programu ve dvě hodiny v noci. Jestli opravdu hráli jsem už nezjistil, protože po slovenských Polemic jsem ve čtvrt na tři odjel domů. Uznávám, z Litvy je to dálka, ale mají jezdit včas. Dalším vystupujícím byli táborští Sunshine, headliner festivalu. Trochu mě proto překvapilo, že hrají už v šest hodin a ne v nějakém lepším pozdějším čase. Dostali ale nadstandardních sedmdesát minut, asi byli mezi místními kapelami i nadstandardně drazí. Když porovnám tenhle jejich koncert s tím z minulého týdne na Kuňce, tak tady hráli déle a možná i proto došlo na víc starších věcí.

obr.: Sunshine.



Jenom mě mrzí, že pod podiem nebylo tak narváno, jak bych na hvězdu festivalu čekal. Vůbec publikum si vybíralo dost divně a nejvíc bylo narváno na kapely, které mi přišli nejslabší. Asi jsem divnej. Další kapelou byli němečtí rockeři Gung Fu. Nebylo to nic světobornýho, ale příjemně se to poslouchalo, a když drobounká zpěvačka Sandra hrála v několika písních na flétnu, tak to bylo příjemně osvěžující.

video: Gung Fu živě na Studnici.



Následující Ska2tonics byli první ze dvou slovenských ska kapel. Ska nijak extra neposlouchám, vlastně mám doma jen jednu desku Polemic, ale na koncerty je tahle hudba jak dělaná. Hlavně dechy dodávají těmto kapelám šťávu. Ska2tonics hráli moc hezky a navíc mě překvapili svou cover verzí Fell in love with a girl od The White Stripes. Mrkněte na ni.

video: Ska2tonics - Fell in love with a girl (from White Stripes)



Další vystupující byli Dukla vozovna, pardubičtí punkeři hrající na harmoniky. Asi mají okolí hodně obježděný a v Hlinsku hrají často, jinak si nedovedu vysvětlit to narvané podium během koncertu, který byl to nejhorší, co jsem v sobotu slyšel. Strašně podbízivá jednoduchá hudba s dětinskými texty, vedle kterých vypadají texty Divokého Billa jako čirá poezie. Navíc písně uváděl jeden člen kapely, který úspěšně předstíral mentální retardaci. Nevím, jestli to dělal schválně nebo takhle mluví normálně, ale bylo to vážně k smíchu. Jestli je opravdu retardový, tak se mu upřímně omlouvám a klaním se před ním. Aspoň jsem si během jejich vystoupení stihl dojít na parkoviště pro teplejší oblečení.

obr.: někde tam je Dukla vozovna.



Po harmonikách měli hrát Airfare, ale jeden jejich člen měl nějaké zdravotní problémy, takže místo nich vystoupili narychlo sehnaní náhradníci Sunset blvd. Podle vlastních stránek hrají pop funk rock, s čímž se dá souhlasit. V jejich písních je cítit něco jako letní melancholie, přesně v duchu jména kapely. Nejlepší byla jasně jejich poslední věc All what U want, která je i jejich singlem z nové desky. Poslední kapelou a druhým headlinerem festivalu byli slovenští Polemic. Stejně jako Sunshine měli k dispozici víc než hodinu času a během ní stihli roztancovat celé publikum. Koncert neměl chybu, přestože začínal až skoro v jednu hodinu. Sama kapela tím byla překvapená a pořád opakovali, že takhle skvělou atmosféru tak pozdě v noci ani nečekali. Říkali to tolikrát, že to nejspíš mysleli upřímně.

video: Polemic - Farebná.



Dohráli ve čtvrt na tři a mě už se fakt nechtělo čekat na půlhodinový koncert Živile s kapelou, takže jsem nabral směr Ostrov. Ještě pár poznámek k organizaci. Všehovšudy jsem viděl asi dva organizátory, přesto celá akce proběhla úplně v klidu. Mezi podiem a publikem nebyly žádné zábrany, takže každou chvíli vylezl nějaký divák na podium a skončil si do davu. Přežili všichni. Geniální nápad byl výkup prázdných kelímků, díky němuž bylo v areálu docela čisto. Za dvacet kelímků bylo pivo zdarma, takže spousta lidí se opilo zadarmo. A kuřecí lomeno vepřové stejky s chlebem, okurkou, hořčicí a kečupem za padesát kaček byly vynikající, hlavně v jednu v noci.

Studnice fest

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahoj,

jak jsem slibil, pisu par komentaru k tvemu reportu. Jsem jednim ze dvou organizatoru, ktere si zahledl, vlastne nas celkem bylo 2 a pul :-)
Jsme rad, ze se ti festival celkove libil, i kdyz zjevne na podobne akce moc nejezdis.

Ohledne dramaturgie a umisteni 'headlineru' - v prve rade si na ne moc nehrajeme, nechceme lakat lidi jen na jmena kapel, ale spise na atmosferu a typy kapel hodici se na nas festival. Kazdopadne mas pravdu s trosku nelogickym umistenim Suns v sobotu odpoledne, ale jestli sis vsimnul, tak jsme byli nuceni je den pred festivalem presunou z patecni pulnoci. Dalsim vlivem je kazdorocne vzrustajici pocet festivalu, takze vyjednat s kapelou hlavni cas, ktery bychom si predstavovali, je pro festival naseho typu skoro nemozne.
Na druhou stranu jsme na letosni dramaturgii docela pysni, myslim, ze se lineup dokazal sestavit vice nez dobre.

Co se tyce Dukly, tak to jsi bohuzel uplne vedle. Tvuj nazor je dany tim, ze tuto kapelu neznas a celkove se o tuto hudbu nejspis moc nezajimas. Dukla si poctive ziskala sve fanousky velkou porci koncertu, pamatuju si i takove, kde neprislo vic jak 5 lidi. Boda rozhodne neni retardovany, jen ten rum by moh trosku omezit :-) To, ze na ne parilo snad nejvic lidi, je dany jejich muzikou, tim, ze u nas hrali snad na kazdem rocniku a taky jejich vykonem. Myslim, ze se jim u nas nadmiru libi a to je na koncerte znat.

Jeste bych rad reagoval na 'víc alkáčů a ožralých a smradlavých pankáčů'. Musis si uvedomit, na jaky festival si prijel. Porovnavat Studnici s Ceskymi hrady je zcestne. Nasim cilem je, aby si vsichni tenhle vikend maximalne uzili a proto nechceme nikoho prudit vic, nez je nutne pro jejich bezpecnost. Vysledek vidis treba i na cene tvych oblibenych steaku :-) Na druhou stranu jsme se letos shodli, ze nase benevolence uz je trosku velka a proto pristi rok trosku pritvrdime, minimalne ohledne vnaseni vlastniho alkoholu. Tech fakt znicenych lidi tam bylo uz opravdu docela dost.

Skoda ze jsi nevydrzel az do konce, zaverecny koncert Zivile s kapelou byl vybornou teckou za letosnim rocnikem Studnice.

Vojta řekl(a)...

Ahoj,

díky za komentář. Je fajn, když se vyjádří přímo organizator. Pořád nechápu, proč si myslíte, že na podobné akce moc nejezdím? I když máte víceméně pravdu:) Že nejsem tak tolerantní k ožralům? Nic jinýho mě nenapadá. Většinou jdu tak na dva tři fesťáky za celý prázdniny. Letos jich ale bude víc.

Je mi jasný, že dát dohromady harmonogram takovýho festivalu není jednoduchá věc a povedlo se vám to dobře. Mě jen mrzelo, že na Sunshine bylo tak prořídlo. Nic víc.

Duklu trochu znám, dokonce jsem před několika lety slyšel asi půlku jejich cd. Nelíbilo se mi a zapamatoval jsem si jen Hovna s háčkama. Tahle hudba mě fakt moc nebere. Já jim neberu, že si poctivě vybudovali svou fanouškovskou základnu, to je mi jasný. Jen mi ta jejich hudba přijde strašně jednoduchá a nenacházím v ní nic, kvůli čemu bych je chtěl poslouchat. Ale řešit osobní vkus nemá smysl, každý má rád to svoje a já to nikomu neberu. S tou retardací to byla trochu legrace, ale opravdu tak působil.

Těch ožralů bylo fakt hodně, naštěstí jsem nezaznamenal, že by někoho obtěžovali, takže se to dalo vydržet. Jinak na Kuňce jsem neviděl žádného pořadatele někoho prudit. Těší mě, že sami uznáváte, že jich bylo moc.

Živile byli určitě dobří, i ten akustický set byl fajn. Ale nechtěl jsem se dostat domu ve čtyři hodiny.

Každopádně Studnice byla fajn a pokud nebudu příští léto v Koreji, tak nejspíš přijedu.

Hodně štěstí s organizací příštího ročníku.