středa 23. července 2008

Červen v korejských kinech, první část

Měsíc se blíží ke konci a tak je tu přehled korejských filmových novinek. Tentokrát opět rozdělený na dvě části, protože se urodilo hned deset filmů. Prvních šest si představíme teď. To nejlepší přijde ale až v druhé části, kdy nás čekají velmi zajímavé a úspěšné filmy a jeden nečekaný propadák.

Girl Scout
Premiéra 5. 6. 2008


Mi-kyung řídí dodávku pro soukromou vzdělávací společnost. Yi-man pracuje na částečný úvazek v supermarketu. Bong-sun žije se svými nemocnými dětmi a Eun-ji pronásledují kvůli otcovu dluhu. Už na tom nemohou být hůře a jejich jediným snem je vést normální život, ale jednoho dne se dostanou do pořádného problému, když Hye-ran uteče s jejich penězi. Mi-kyung svolá ostatní ženy a vydávají se za Hye-ran pro svoje peníze. Jak se dostávají hlouběji do krutého podsvětí, jejich situace se neustále zhoršuje.



Debutující režisér Kim Sang-man mluví o svém filmu jako o akční komedii. Podle recenzí má ale film do komedie daleko a působí překvapivě realisticky. Příběh se točí okolo soukromého kolektivního spoření, v Koreji nazývaného „kye“, které je stále ještě velmi oblíbené mezi ženami v domácnosti. Často se ovšem stává, že během pravidelného měsíčního spoření někdo sebere společné úspory několika lidí a uteče s nimi. S jednou takovou osobou se hodlá vypořádat banda tetiček v tomto filmu.

Phill Soong Ver 2.0 - The Song on the Road
Premiéra 6. 6. 2008


Yeon Young-suk, zpěvák a osvětový pracovník, skládá hudbu, která je útěchou pro nové liberalisty a částečně i pro jeho vlastní vyčerpávající život. Navzdory této ironické situaci pokračuje ve svém dobývání světa.




K filmu jsem nenašel nikde ani slovo, takže nezbývá než hádat z upoutávky. Podle ní to vypadá na dokument o mladém společenském aktivistovi, který když zrovna někde nezpívá protestsongy, tak se účastní kdejaké stávky a dojde i na nějaký ten střet s policií.

Like Father, Like Son
Premiéra 12. 6. 2008


Tae-soo se po patnácti letech nepřítomnosti vrací ke svému synovi Gun-sungovi. Když Mari přivede domů dítě, zvláštní rodina je na světě. Brzo se ale objeví problém.



Další červnový propadák, o kterém se nedá nic moc zjistit. Jde o režisérský debut zkušeného scénáristy Lee Moo-yeonga, který se podílel například na dvou scénářích k filmům slavného Park Chan-wooka JSA a Sympathy for Mr. Vengeance. Je trochu překvapující, že s takovouhle filmografií si pro svůj debut vybral zrovna rodinné drama. Nicméně scénář si k němu napsal taky sám. Asi další scénárista, který už měl dost toho, jak mu cizí režiséři mrví jeho scénáře a vzal všechno do svých rukou.

Beyond All Magic
Alternativní název: Black Heart
Premiéra 12. 6. 2008


Nam-hee se snaží vydělat si na živobytí prodáváním ovoce, protože matka, se kterou žije, si díky Alzheimerově nemoci myslí, že je stále malé děvče. V domě s nimi žije ještě její necitlivá dcera Na-rae, jejímž jediným snem je být televizní moderátorkou. Jednoho dne se před těmito třemi potrhlými ženami objeví záhadný mladík Joon. Jak tráví společně čas, životem unavená Nam-hee se najednou cítí klidná a její srdce se díky Joonovi poprvé rozbuší. Když si toho všimne Na-rae, je zmatená a začne na matčinu lásku žárlit. Nakonec si ale uvědomí, že její matka je taky žena. Díky Joonovi si pomalu začínají uvědomovat skutečný význam rodiny.




Přehlídka filmů debutující režisérů pokračuje romantickou komedií Jo Nam-hoa, který si ji i částečně produkoval. Třígenerační love story s morálním poselstvím by jistě ráda přilákala do kin ženy všech generací, ale to se ji nepovedlo.

Spare
Premiéra 12. 6. 2008


Gwang-tae se rozhodne prodat svůj orgán, aby zaplatil za soukromou půjčku, a požádá Gil-doa, aby to zařídil. Gwang-tae má ale v plánu vrátit Gil-doovi podvod z minulosti a spojí se se Satem, japonským členem jakuzy.




Nízkorozpočtová černohumorná akční gangsterka si odbyla premiéru už loni na mezinárodním festivalu v Pusanu. Debutujícímu režisérovi (jako to překvapení) se ho dokonce podařilo protlačit i do kin, kde si ho ale nikdo ani nevšiml, což ovšem neznamená, že jde automaticky o špatný film. Pochvalu si zaslouží už jen za to, že japonského gangstera hraje opravdu Japonec, což rozhodně není ve filmovém světě pravidlo, stačí si vzpomenout na casting Gejši.

Life is Cool
Premiéra 12. 6. 2008


Tři přátelé lehce přes třicet se setkávají po deseti letech. Věci se ale trochu zkomplikují, když si jeden z nich vyrazí na rande naslepo s nádhernou dívkou.




Na závěr něco zajímavého. Life is cool je totiž animovaný film. A ne jen tak obyčejný, je to první korejský film natočený technikou rotoscoping, kdy je film nejdříve natočený s živými herci a poté rozanimován okénko po okénku. V tomto případě živé natáčení trvalo jeden měsíc, animace zabrala stočtyřiceti lidem dva roky. Stejnou technikou vznikl například Scanner darkly s Keanu Reevesem. Režisér Choi Ik-hwan zatím natočil pouze čtvrtý díl hororové série Whispering corridors a Life is cool je jeho prví animovaný film. Scénář o třech přátelích, kteří se všichni zamilují do stejné dívky, si napsal sám, ale opisoval přitom ze života svého kamaráda.

Boxoffice okénko

První várka červnových filmů byla po komerční stránce tragická. Podle očekávání jsou na úplném dně dokument aktivistickém hudebníkovi a nezávislá gangsterka. Dohromady na ně přišlo pětset dvacet diváků. A nemyslím to v tisících. O dvanáct diváků více, asi početnější rodina, přišlo na The Song on the Road. Když se nad tím zamyslíte, tak to je vlastně jedno spíš menší kino. To je vlastně samotná premiéra, na které byly možná chlebíčky (nebo spíš kimči) zadarmo a nějaká ta minerálka. A tím cesta filmu kinosály končí. To snad ani není k smíchu. Několikanásobně lepšího výsledku dosáhly filmy Like father, like son a Life is cool. Úspěch je to ale jen v porovnání s těmi chlebíčkovými filmy, jinak je to spíš producentská tragedie a sebevražda. Oba filmy se rovným dílem dělí o osm tisíc diváků. Na necelých šedesát tisíc se vyškrábal film Beyond All Magic. Korejské ženy šly asi raději Sex ve městě. Relativně nejlépe dopadl Girl scout se čtvrt milionem. Stále slabota, ale pořád je to víc než jeden sál. Příště už to ale bude o dost lepší, čeká nás třeba film, co už vydělal třináctkrát víc než všechny dnešní dohromady.

Žádné komentáře: