čtvrtek 17. dubna 2008

Co znamenají pro korejské herečky nahé scény?

Jeden článek na odlehčení, jde o překlad. Mě to téma rozhodně zaujalo a navíc byla radost k němu schánět obrázky.

Ještě před dvaceti lety bylo pro fanoušky velkou vzácností vidět herečky nahé v milostných scénách. Mohla za to přísná cenzura a většina hvězd velmi váhala, jestli si odložit před kamerou. Ale jak se domácí filmový průmysl stával stále liberálnější, nahé scény přestávaly být něčím vzácným. Naopak je zajímavé, že nahota se proměnila v účinnou strategii pro herečky snažící se dokázat své herecké schopnosti, oddanost a vášeň pro herectví.

obr.: Eom Ji-won hrála rovněž v kontroverzním The Scarlet Letter.



"Považuju nahé scény za rozhodující krok na cestě k tomu být skutečnou herečkou ", řekla Eom Ji-won po natáčení "Tale of Cinema" režiséra Hong Sang-soo. "Když jsem se svlékla před kamerou, cítila jsem, že teď můžu vzít jakoukoliv roli".

obr.: neznámnější korejská herečka ve světě Jeon Do-yeon si jde pro cenu za nejlepší herečku na loňském festivalu v Cannes.



Dokonce zkušené herečky s více než desetiletými zkušenostmi se rozhodovaly natáčet nahé scény, aby dosáhly vyšší úrovně herectví. Veleznámé herečky Jeon Do-yeon a Kim Hye-soo obě dosáhly nové perspektivy ve filmech "Happy End", respektive "Hypnotized".

obr.: těžko uvěřit, že Kim Hye-soo oslaví letos třicátéosmé narozeniny.



Ale navzdory změnám odlišné názory na nahotu často způsobují konflikty mezi herečkami a filmovými producenty a často končí uražením hereččiných citů. V nedávném případě vypukla hádka mezi herečkou Seong Hyeon-ah a producenty filmu "Lover", když Seong protestovala proti marketingové strategii založené pouze na nahotě ve filmu. "Natočila jsem nahé scény, aby vznikl dobrý film. Nemůžu snést, že tyhle scény jsou užívány k propagaci", řekla. "Nejsem typ herečky, která se svléká a převaluje před kamerou jen tak bez důvodu“. Z těchto důvodů Seong prohlásila, že se bude podobným scénám v budoucnu bez výjimky vyhýbat.

obr.: Seong Hyeon-ah na plakátu k filmu Lover.



Ve stejném duchu mluvila na tiskové konferenci ke svému novému filmu "Bewitching Attraction" herečka Moon So-ri. Moon hraje sexy profesorku, která otevřeně svádí muže. "Nejsou to nahé scény, co mě obtěžuje. Jsou to lidé, kteří z nich dělají to nejdůležitější“, řekla. "Přála bych si, aby je lidé brali takové, jaké jsou a už je tolik nerozebírali".

obr.: Moon So-ri se odvázala již dříve ve filmu A good lawyer´s wife.



Zesnulá herečka Lee Eun-joo šokovala společnost sebevraždou a zanechala po sobě dopis, ve kterém zmínila úzkosti, které cítila ohledně nahých scén. Svou hereckou kariéru začala ve "Virgin Stripped Bare by Her Bachelors" režiséra Hong Sang Soa. Lee spáchala sebevraždu po filmu "The Scarlet Letter", který obsahuje velmi odvážné nahé scény.

obr.: Lee Eun-joo spáchala sebevraždu před třemi lety v pětadvaceti letech.



Nahota pomáhá herečkám rozšířit si herecký prostor, ale výsledky často přinášejí jenom zklamání. V mnoha filmech je nahota pouze samoúčelná a vyčnívá z celkového pojetí filmu. Mnoho hereček se díky těmto scénám neúspěšně snaží získat pověst uznávané herečky. Ukázkovými příklady jsou Kim Ji-hyeon ve filmu "Summer Time", Lee Ji-hyeon ve "Spectrum" a Kim Tae-hyeon v "Lies". Pro mladé herečky znamená natáčení nahých scén vzdání touhy být opravdovou hvězdou.

obr.: plakát k filmu Summer time.



Od prvního filmu "The Butterfly" k oceňovanému filmu Oldboy Park Chan-wooka, jež oba obsahují nahé scény, bylo zřejmé, že 24 letá Kang Hye-jeong se rozhodla stát skutečnou herečkou, raději než celebritou. Vzhledem k odlišnému přístupu od klasických celebrit byla Kang rovněž přehlížena reklamními tvůrci, kteří po modelce jejího věku požadovali energičtější a veselejší image.

obr.: Kang Hye-jeong si zahrála i ve velehitu Welcome to Dongmakgol.



Z těchto důvodů se řada hereček drží tradiční strategie vyhýbání se nahým scénám. Natáčet nahé scény bylo mimo veškeré úvahy pro Jeon Ji-hyeon, která ze sebe nikdy neukázala ani kousek a dokonce ve svých filmech zakázala i scény líbání. Bezpodmínečným dodržováním těchto zásad si Jeon vybudovala image, která z ní udělala nejvyhledávanější reklamní modelku současnosti. Jakkoli ji filmoví publicisté kritizují za to, že se ve svém herectví přehnaně soustředí na budování svého hvězdného postavení a popisují ji jako herečku, která ztratila svou duši. Po velkém hitu "My Sassy Girl" Jeon komerčně zklamala s filmy "Windstruck" a "Daisy".

obr.: královna reklamních ploch Jeon Ji-hyeon se v současnosti snaží prorazit v zámoří.



Navzdory své čtrnáctileté kariéře14-tileté se herečka Kim Ji-soo rovněž drží taktiky vyhýbání se otevřeným milostným scénám. "Nechci dělat žádné změny jen proto, že to dělají ostatní. Nebudu natáčet nahé scény, abych dokázala svou vášeň pro herectví, kterou jsem měla vždycky", prohlásila Kim v rozhovoru ke svému novému filmu "Romance".

obr.: Kim Ji-soo hraje především pomalých přemýšlivých filmech.



Je zbytečné zmiňovat, že nahé scény jsou často nezbytné pro filmový příběh. Proto je fakt, že herečky už dále neodmítají nahotu pro natočení dobrého filmu pozitivní změna. Kritici ovšem zdůrazňují, že tyto scény mají pouze tehdy, jsou-li opravdu nezbytné. "Klíčové je, jak je role zasazena do příběhu", říká filmový kritik Jeon Chan-il. "Herečky a filmový tvůrci by neměli zapomínat, že nahé scény už nemají smysl, když jsou samoúčelné. A diváci s nimi budou souhlasit pouze tehdy, když budou ve filmu z jasných důvodů“.

4 komentáře:

Martin Vlnas řekl(a)...

nevidííím obrázky! někde je chyba

Vojta řekl(a)...

Zkus to znova. Já to dal omylem zveřejnit ještě před přidáním obrázků. Ty jsem pak přidal asi o dvacet minut později. Asi jsi přišel moc brzo, teď bys je měl určitě vidět. Já je vidím.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

vytecny clanek od Lankova o starsich korejskych erotickych filmech, kde se to nahymi hereckami jen hemzilo, si muzes precist na

http://www.koreatimes.co.kr/www/news/opinon/2008/04/165_15479.html

Michal

Blogger řekl(a)...

Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Obchod odkudkoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

Otevřené obchody na eToro: 227,651,647