čtvrtek 24. dubna 2008

Březen v korejských kinech, první část

Konečně jsem dokopal, abych dal dokupy březnové filmy. Teď si představíme první čtyři filmy, dva klasické a po jednom dokumentárním a jednom krátkém. Na příště zbývá pět filmů, mezi nimiž jsou další dva dokumentární.

The Past is a Foreign Country
Premiéra 6. 3. 2008



28. dubna 1986 dva studenti, dvacetiletí Kim Se-jin a Lee Jae-ho, kteří obětovali své životy, vykřikovali slogany, “Žádná válka, žádné nukleární zbraně, Amíci běžte domů,” “Spojené státy podepište mírovou smlouvu se Severní Koreou,” a “Vyžeňme americké imperialisty.” Toto se odehrálo uprostřed veřejné demonstrace proti násilnému povolání studentů do vojenské služby. Účastnilo se přibližně čtyři sta studentů a demonstrace se konala u křižovatky Sinrim u hlavní brány do Soulské národní univerzity. Způsob jejich smrti a radikálnost jejich sloganů (byli první zjevně veřejně protestující protiameričtí demonstranti od konce korejské války) hluboce šokovala tehdejší korejskou společnost. Od té doby uplynulo dvacet let. Svět se změnil. Vůdci Severní a Jižní Koreje se opět setkávají. Spojené státy diskutují o možnosti podepsání paktu o neútočení s bývalým režimem z „Osy zla“. Jen málo Korejců mohlo v roce 1986 všechno toto předpovídat. Co je zajímavého na smrti dvou mladých lidí? Co teď dělají jejich kamarádi a spolužáci? Na co vzpomínají a co zapomněli z těchto šokujících událostí? Změnili stejně, jako se změnil svět? Budou na jejich tvářích vidět známky samolibosti, nebo výraz nesouhlasu? “Historie se od nás neodvrátila, spíše nám jde naproti.” Přátelé a spolužáci těchto dvou mladých mužů a režisér si v rozhovorech vyměnili pozice, aby dosvědčili zarážející skutečnosti.



Těžko čekat, že 90 minutový dokument o dvou mrtvých studentech přitáhne davy diváky. Režisér Kim Eung-su točí převážně dokumenty a za mlada byl sám aktivistou, takže má k tématu velmi blízko.

My new partner
Premiéra 6. 3. 2008



Young-joon, nový státní zástupce, přijímá velký případ a odjíždí do Pusanu. Tam musí proti své vůli spolupracovat se svým otcem Min-hoem, bývalým detektivem, který kdysi opustil svou rodinu. Od té doby žili každý zvlášť a roky neudržovali žádný kontakt. Teď, když je osud k případu velkého obchodu s drogami, mají šanci spolu po dlouhé době navázat přetrhané rodinné vztahy.



Hlavním tahounem této akční komedie je nesmírně zkušený a populární herec Ahn Seong-gi, který se už objevil ve více než stovce filmů a na svém kontě má i řadu hitů. Film se odehrává v Pusanu, což je fajn změna oproti devadesáti procentům filmů ze Soulu. Bohužel ani Ahn Seong-gi, ani Pusan a ani dobré recenze nepomohli této oddechovce k aspoň trochu slušným návštěvám. Dosavadní čtvrtmilion diváků je nepochybně zklamání.

Humming
Premiéra 13. 3. 2008



Jun-seo je už unavený ze vztahu s Mi-yeon. Ale ta má jednoho dne nehodu a upadne do komatu. Další den ho ovšem neuvěřitelně Mi-yeon navštíví jako každý normální den. Jun-seo po ní začíná pátrat a uvědomovat si, jak moc ji miloval. Objeví lásku, kterou si nikdy neuvědomoval, ale kterou měl neustále nablízku?



Není nad romantickou fantasy, že? Debutující režisér Park Dae-yeong obsadil do svého filmu neznámé herce a odměnou mu byl naprostý nezájem ze strany diváků, kterých přišlo za měsíc od premiéry sto tisíc.

Out of my intention
Premiéra 20. 3. 2008



Během cesty autem vypukne hádka mezi dlouholetým párem. Zatímco muž předstírá, že se nic nestalo, jeho přítelkyně se snaží všechno dořešit a věci se začnou zhoršovat.

Yoo Ji-taeho známe všichni jako skvělého herce (například s Oldboye), v tomto filmu ovšem nehraje, ale režíruje ho. Nejde o klasický celovečerní film, ale o krátký film se stopáží 24 minut. Není to poprvé, co se Ji-tae postavil za kameru, Out of my intention je už jeho třetí kraťas. Jeho první kraťas The Bike Boy vyhrál dokonce v roce 2003 na Pusanském festivalu krátkých filmů cenu diváků a následující How does the blind dream dostal před třemi lety ocenění Fuji film za výjimečnou práci. I jeho poslední film míchající realitu se skutečností a přítomnost s minulostí budí pozitivní ohlasy a mluví se o něm jako o poetické básni. Můžeme se tedy těšit na okamžik, kdy Ji-tae natočí konečně celovečerní film.

Žádné komentáře: