čtvrtek 17. ledna 2008

Prorazí korejské hvězdy v Hollywoodu?

Jang Dong-gun, Ha Jeong-woo, Song Hye-kyo jsou první korejští herci obsazení do hlavních rolí v amerických filmech. Jedna za druhou jsou obsazovány korejské hvězdy do amerických filmů, včetně hvězd jako jsou Rain, Lee Byeong-Heon a Jeon Ji-hyeon. Ale proč by se měl Hollywood zajímat o korejské hvězdy?Podle analýzy Film Promotion Committee byly v Americe průměrné roční marketingové náklady na filmy v období let 2000 – 2005 okolo 31,6 miliard dollarů.

obr.: Ha Jeong-woo, dvakrát hrál pro Kim Ki-duka a natáčel i seriál v Praze.



V porovnání s Anglií (druhá v pořadí – 5,2 miliardy) a Japonskem (třetí – 4,6 miliardy), je americký trh přibližně šestkrát větší a je největším trhem na světě. Zvláště filmový průmysl zaznamenal dramatický rozvoj a ve filmech se objevil nespočet amerických herců. Proto se zdá, že není žádný důvod obsazovat korejské herce, které v zámoří prakticky nikdo nezná. Nicméně při výrobě filmů volí američtí producenti a velká filmová studia strategii mezinárodního marketingu velmi pečlivě. V letech 2000 až 2005 bylo mezi deseti největšími filmovými velmocemi (včetně Číny, která má zavedena omezení na zahraniční filmy) pouze dvě země, v níž podíl domácích filmů přesáhl 50% z celkového filmového průmyslu v zemi. Těmito zeměmi jsou Jižní Korea (9. největší trh) a Indie (10.). Následující Japonsko (41.3%), Francie (35.6%), Anglie (17.5%) a Itálie (24.7%), ukazují obrovský vliv amerického filmu na globálním filmový průmysl.

obr.: Rain, asijská hudební megastar ve filmu Speed Racer. Rain bude možná zpívat na úvodním ceremoniálu olympijských her v Pekingu.



Obzvláště v poslední době se hollywoodští producenti začínají zajímat o asijský trh, který velmi rychle roste. Známý japonský režisér Yoko Narahashi, který působí v zámoří, vysvětluje: "V současnosti v Hollywoodu dramaticky stoupá poptávka po asijských hercích. Další a další asijští herci jsou obsazování do rolí, které v minulosti obsazovali bělošští herci. Proto je právě teď nejlepší doba pro asijské herce, aby přicházeli do Hollywoodu“, uvedl režisér v říjnu loňského roku na Mezinárodním filmovém festivalu v Pusanu.

obr.: Never forever, korejsko americký nezávislý film.



Ve snaze zajistit si vliv na mezinárodním trhu, používají hollywoodští producenti dvě hlavní strategie. Obsadit asijskou nebo bělošskou filmovou hvězdu nebo natáčet film v dané zemi. Příkladem tohoto strategického obsazování jsou filmy jako Mission Impossible, které se natáčel v mnoha zemích včetně Číny a řady evropských zemí, nebo obsazování herců (hereček) jako je Gong Li (Miami Vice), Zhang Ziyi (Křižovatka smrti 2) a Don Juan Moreno y Jederique Jimenez (Šifra mistra Leonarda).První vlna obsazování asijských herců do amerických filmů proběhla v sedmdesátých letech, Japonci, v osmdesátých a devadesátých letech následování Číňany. Nyní se tento trend přesouvá na korejské herce, jak se korejská vlna šíří celou Asií. Korejský herec v Hollywood, John Cho, který hraje ve filmu "West 32nd" k tomu říká "Producenti upřednostňují populární asijské hvězdy, které ani neumějí pořádně anglicky, před asiaty amerického původu, kteří mají dokonalou angličtinu".

obr.: West 32nd, korejsko americká gangsterka.



Vzhledem k jazykovým limitům a strategickému zacilování na asijský trh obsazovali producenti asijské hvězdy úmyslně převážně do akčních filmů. Jako příklad mohou posloužit obsazení Raina do nového akčního filmu bratrů Wachovských Speed Racer (2008) a Lee Byeong-Heon do G. I. Joe (2009) od Stephena Sommerse. Oba filmy jsou výpravné komiksové adaptace. Bohužel těch, kteří by dokázali překročit tuto bariéru a zapsat se v Hollywoodu jako skutečný herec je velmi málo. Ze všech korejských herců se největší úspěch podařil Rainovi, jehož první zámořský film, Speed Racer, má rozpočet 300 milionů dollarů a je režírovaný autory Matrixu. Na druhou stranu v tom nelze vidět nic jiného, než že byl Rain obsazen za všechny ostatní asijské hvězdy a navíc pouze do vedlejší role. Andy Lau loni v rozhovoru pro My Daily Telegraph uvedl, "Hollywood nehraje fér s hongkongskými herci" vysvětluje své důvody, proč nikdy nezkoušel prorazit v Hollywoodu. Podobně ukázal své zklamání v roce 2005 v rozhovoru pro stejný magazín Jackie Chan, "Pořád jsem dostával nové nabídky, ale jediný žánr, který mi nabízeli, byl komediální akční filmy".

obr.: Jackie Chan se kření v americko německo irsko anglickém propadáku Cesta kolem světa za 80dní.



I největší čínská hvězda Jet Li musela při své debutu v zámoří (Smrtonosná zbraň 4) hrát padoucha. V podobném duchu se nesl i debut hongkongské hvězdy Chow Yun-Fata Střelci na útěku, kde počet přestřelek vysoce převyšoval počet scén, v níž Chow promluvil. Jang Dong-gun, Ha Jeong-woo a Song Hye-kyo si ale zvolili pro svůj debut jinou cestu. Výpravná akční fantasy Laundry worrier (právě se natáčí na Novém Zélandu) je cílena na mezinárodní trh a Jang Dong-gun v ní hraje ústřední postavu, což je pravý opak osudu, který potkal předchozí asijské hvězdy.

obr: Jang Dong-gun, jeden z nejpopulárnějších korejských herců.



Přestože tuto roli získal díky plánu producentů zabodovat na asijském trhu, je to velká šance ukázat se na mezinárodním poli, navíc v hlavní roli. Ha Jeong-wooův nezávislý film, "Never Forever" vzbudil velký zájem na největším světovém festivalu nezávislých filmů v americkém Sundance. Nyní přijímá nabídky od mnoha různých amerických producentů. Navíc je členem Americké herecké asociace.

obr.: Song Hye-kyo, naposledy hrála v úspěšném historickém filmu o osudech legendární korejské kiseag Hwang Yin-yi.



Song Hye-kyo právě natáčí svůj první film v Hollywoodu, jedná se nízkorozpočtový nezávislý film Fetish. Mohla podepsat smlouvu s velkou agenturou a hrát v amerických filmech cílených na asijský trh. Místo toho si zvolila cestu hraní v nezávislých filmech, odmítaje tak cestičku vyšlapanou jejími asijskými předchůdci.

obr.: Lee Byeong-Heon, hrál v japonském hitu Hero, dotočil ve Francii I Come with the Rain a chystá se na americký film G.I. Joe.


Originální text na hancinema.net.

Dodatek: další korejskou hvězdou, která zkouší prorazit je populární Jeon Ji-hyun, která se právě vrátila z natáčení americké předělávky klasického japonského anime Blood: last vampire. Jde o anglický mluvený film, produkovaný za hong kongské peníze a natočený francozským režisérem. Kvůli natáčení filmu v zámoří (Blood se točil v Argentině) jí teď možná budeme znát jako Giannu Jun. Toto jméno si zvolila jako svůj pseudonym pro americký trh. Moc se mi to jméno nelíbí. Už je pod tímhle jménem i na imdb.

obr.: Ji-hyun Jeon hrála hlavní roli v korejsko hongkongském filmu Daisy, odehrávajícím se v Nizozemí.

4 komentáře:

Martin Vlnas řekl(a)...

opět poklona.

myslim, ze bys to klidne mohl poslat do nějakého filmového magazínu. nechceš to zkusit??? jinak, myslíš, že to můžu publikovat na www.jizni-korea...???

Vojta řekl(a)...

Ahoj,

díky. Zkusit to můžu, ale doteď mě to nenapadlo. Ale pochybuju, že by to někde otiskli. A taky je to z větší části jen překlad. Na Koreu to určitě nahoď, budu jenom rád.

Kolosální žrout řekl(a)...

Fajn clanek, dobre jsem si pocetl. Jen ten Speed Racer nema rozpocet 300 milionu (to by patril mezi nejdrazsi filmy historie), ale neco kolem stovky. Zajimavosti budiz, ze predlohou je japonsky kresleny serial. A podle toho to vypada. :) Co se tyce hercu, Rainovo americke angazma me prekvapuje, ale ostatni jsou vyrazne typy.

Vojta řekl(a)...

Ahoj,

jak jsem psal, je to překlad a v původním článku stojí, že je rozpočet 300 milionů. Taky se mi tá zdálo hodně, ale vzhledem k tomu, že to točí Wachowští, tak jsem se nad tím zas tolik nepozastavoval. Každopádně je to největší z filmů, o kterých je v článku řeč. A Rain, i když má minimální herecké zkušenosti, v porovnání s ostatními, tak je v Asii mnohem větší hvězda než všichni ostatní Korejci.