pondělí 28. ledna 2008

O korejském fotbale

O tomto víkendu sehrála dvě česká fotbalová mužstva přátelské zápasy proti korejským soupeřům, proto jsem se rozhodl něco napsat o korejském fotbalu a jeho konfrontaci s naším. Nejdříve k těm dvěma přátelským utkáním. Na soustředění ve Španělsku proti sobě nastoupili Sparta a korejský výběr do 23 let, chystající se na olympiádu v Pekingu. Sparta vyhrála 2:0 góly Limberského a Voříška. Druhý zápas se hrál na Kypru a utkali se Viktorka Žižkov a FC GyeongNam. Vyhrál korejský tým a to 1:0 gólem Huanga. Podle stránek Viktorky byl korejský tým velmi dobrý. FC GyeongNam byl senzací loňského ročníku korejské K-League, když ve své druhé sezóně v první lize skončil na čtvrtém místě. Hlavními oporami jsou Brazilci Popo a Capore. Celkem jsou v týmu tři Brazilci, všichni ostatní hráči jsou Korejci.

obr.: momentka ze zápasu Sparty proti korejskému olympijskému týmu.



Korejská liga byla založena v roce 1983 a tehdy měla pouze pět mužstev. V roce 1994 prošla liga velkou změnou, počet týmu se změnil na současných čtrnáct a změnil starý název Korean Super League na K-League. Z původních pěti mužstev jsou v lize už jen tři. V základní části spolu hrají všechna mužstva dvakrát a prvních šest postoupí do závěrečného playoff. Playoff je pěkný guláš. Nejdříve spolu hraje třetí proti šestému a čtvrtý proti pátému. Vítězná mužstva hrají spolu o právo nastoupit proti druhému týmu základní části. Vítěz základní části celou dobu čeká, jak to dopadne a poté se utká s postupujícím. Složitější už by to opravdu být nemohlo. Nedovedu představit, že by se třeba v anglické lize hrálo playoff a to ještě tímto stylem. Vítěz korejské ligy postupuje do AFC Champions League, což je asijská obdoba evropské Ligy mistrů. AFC se hraje od roku 1967, ale v letech 1972 až 1985 si vzala volno. Tři z prvních čtyř ročníků vyhrál Maccabi Tel Aviv, tedy mužstvo z Izraele. V současnosti hrají izraelská mužstva evropskou Ligu mistru. Nutno říct, že korejská mužstva si v AFC vedou velmi dobře. Hned první ročník znovuobnoveného poháru vyhrál v roce 1986 Daewoo Royals. Mužstva z Koreje celou soutěž vyhrály celkem sedmkrát, naposledy v roce 2006 Jeonbuk Hyundai Motors. Japonci vyhráli čtyřikrát a mají i aktuálního vitěze, tým Urawa Red Diamonds. Čínské mužstvo se radovalo pouze jednou, v roce 1990 vyhrál FC Liaoning.

video: Park Ji-Sung, největší korejská hvězda skóruje za Manchester proti AC Milán.




Nejúspěšnějším a tudíž i nejlepším korejským týmem je Seongnam Ilhwa Chunma, který vyhrál sedm titulů, naposledy v roce 2006 a loni byl druhý. Zajímavým týmem je Incheon United. Incheon postoupil do ligy v roce 2004 a hned v druhé sezóně skončil na druhém místě. Zajímavý je ale tím, že o tomto týmu byl natočen dokumentární film Bi-sang, který se stal nejúspěšnějším korejským dokumentem všech dob. Mám ho doma, ale bohužel nemá anglické titulky.

Když se podíváme na soupisky prvoligových mužstev, najdeme tady několik zajímavosti. Za prvé, v celé lize působí strašně málo cizinců, celkem 33. Z toho 24 Bracilců, 3 Chorvati. 3 Srbové a jeden Severokorejec hrající v Suwonu. V Korejské lize tedy nehraje jediný nekorejský Asiat, žádný Japonec nebo třeba Číňan.

obr.: plakát k filmu B-Sang.



Korejská reprezentace se poprvé představila na letní olympiádě 1948 v Londýně. Za těch šedesát let se z ní stala nejúspěšnější fotbalová země Asie. Startovala ze všech asijských zemí na nejvíce mistrovstvích světa a jako jediná země dosud se dostala do semifinále. Dvakrát vyhrála Mistrovství Asie, naposledy ovšem v roce 1960. Loni skončila na třetím místě, když v nejprestižnějším možném zápase porazila Japonsko na penalty.



Největším úspěchem korejského fotbalu je samozřejmě na domácím mistrovství světa v roce 2002. V základní skupině nejprve porazili 2:0 Polsko, poté zachránili remízu 1:1 s USA a na závěr porazili 1:0 Portugalsko. V osmifinále vyřadili zlatým gólem Itálie, když vyrovnali až dvě minuty před koncem. Ve čtvrtfinále měli opět velkou kliku, na penalty vyřadili Španělsko. Jak Španělsko, tak Itálie si po svých zápasech stěžovali na rozhodčí a v několika případech s nimi lze souhlasit. Konečná přišla až v semifinále s Německem, kde je vyřadil gólem Ballack. V souboji o třetí místo prohráli s Tureckem 2:3, když dostali památný gól už v první minutě. I přes porážky v posledních dvou zápasech je účast v semifinále největším úspěchem nejen korejského, ale i asijského fotbalu vůbec. Nizozemský kouč Dick Advocaat je dodnes v Koreji bohem.

Česká reprezentace se asijskými soupeři utkává velmi zřídka. První měření přišlo v roce 1998 na turnaji Kirin Cup v Japonsku. S domácím Japonskem zápas skončil 0:0. Na zpáteční cestě jsme ještě hráli přípravný zápas v Soulu s Koreou. Zápas skončil 2:2, přestože jsme vedli už 2:0 góly Němce a Lokvence. Oba zápasy dohromady sledovalo 107 tisíc diváků. Podruhé a zatím naposledy jsme proti Koreji hráli v roce 2001 v Drnovicích a přátelské utkání jsme vyhráli 5:0. Hattrick dal Baranek, trefil se ještě Nedvěd a opět Lokvenc. I s Japonskem jsme se ještě jednou utkali na domácí půdě a prohráli jsme 0:1. Tenkrát to byla obrovská ostuda, kterou nezmírňuje ani fakt, že nastoupila hodně experimentální sestava. Poslední konfrontace s asijským fotbalem byl přípravný zápas proti Saudské Arábii během přípravy na mistrovství světa v Německu. V Rakousku jsme vyhráli 2:0.

obr.: Park Ji-Sung na mrakodrapu v Soulu.



Zajímavé duely odehrála proti Korejcům loni naše reprezentace do dvaceti let. Přestože jsme se na Mistrovství světa v Kanadě dostali až do finále, Jižní Korejci nás v přípravě porazili 1:0 a se Severní Koreou jsme ve skupině hráli 2:2, když jsme otočili zápas, ale minutu před koncem jsme dostali gól ze sporné penalty. Tento zápas jsem mimochodem sledoval v Karlových Varech, když jsem tam byl na filmovém festivalu, v pajzlu páté cenové kategorie od jedné hodiny v noci. Jeden místní ožrala se mě během zápasu asi sedmkrát zeptal, jestli nemám cigáro.

video: zápas Česko - Severní Korea, MS U20, Kanada, 2007.




Dodatek 30.ledna

Jen jsem to tady zveřejnil, zjistil jsem, že se další české mužstvo utkalo v přípravě s korejským týmem. Baník Ostrava změřil v turecké Antalayi síly třetím týmem korejské ligy Chunnam Dragons. Pokud máme věřit stránkám Baníku, a nic jiného nám nezbývá, tak byl sice Baník lepší a měl velkou převahu, gól ale vstřelili pouze Korejci. Trefil se Brazilec Víctor. Ono vůbec sledovat výsledky v přípravných zápasech nemá velký smysl, protože každé mužstvo je v jiné fázi přípravy, zkouší se noví hráči nebo herní varianty a záleží na tom, jak k zápasu tým i vedení přistupují. Kdy jindy si ale máte šanci zahrát proti dobrému korejskému týmu?

obr.: šance Baníku v zápase proti Chunnam Dragons.



Dodatek 31. ledna

A po včerejším dodatku tu je další. Jak správně tušíte, hrál se další česko-korejský zápas. Starý známý FC GyeongNam, který v sobotu porazil Žižkov 1:0 si vyšlápl i na Liberec a opět vyhrál, konkrétně 2:1. Nutno ale říct, že první poločas vyhrál Liberec a do druhého nastoupilo úplně jiné mužstvo, které druhou část nezvládlo. Nicméně toto srovnání českého a korejského ligového fotbalu pro nás zatím nevychází vůbec dobře, Korejci nám dávají jednu lekci za druhou. Asi na té korejské lize opravdu něco bude:)

obr.: hráči Liberce se zdraví s hráči FC GyeongNam.

Žádné komentáře: