neděle 27. září 2009

Korea po osvobození a poválečný vývoj na Severu

Korea po osvobození

Po vyhlášení kapitulace Japonska propukla v Koreji radost. Byla ale nejednotnost v představě o budoucím státu – 40 let okupace a vliv USA a Ruska, společnost byla rozhádaná, staré (tradiční konfuciáni) a nové elity (ekonomické, spolupracovali s Japonci), málo kompetentních lidí k rozhodování a ti se navíc hádali do krve. Sever byl chudší a méně vzdělaný, rozhodovalo se v Soulu, stále tam vládnou Japonci (ještě to po nich nikdo nepřevzal). Na severu Japonci předali rychle moc Rusku, na jihu bylo vakuum, než přišli Američané. Japonci při ústupu likvidovali výdobytky, které tam postavěli. Na jihu se snažili zbavit odpovědnosti – předat ji Korejcům, báli se, že lidé po nich půjdou.

여운형 nebyl levičák, vzal nabídku Japonců za pro ně přijatelných podmínek – propuštění polit. vězňů, zajištění přídělů potravin a nezasahování do korejských záležitostí. Japonci zatím skartovali archívy a zametali po sobě stopy. Začal organizovat vládu – založil Přípravný výbor pro budování státu.

obr.: Jǒ Un-hjǒng.



Přípravný výbor pro budování státu 조선 건국 준비

145 poboček – Lidové výbory 인민 위원회. 6. září svoláno shromáždění zástupců do Soulu – vyhlásili KLR.

Korejská lidová republika 조선 인민 공화국

Američané se vylodili v Inčchonu, Korejci netušili, co se o nich rozhodlo, spojenci KLR neuznali, podle nich vznikla nelegálně. Došlo k incidentu, kdy Američané postříleli Korejce, kteří je přišli uvítat, protože je považovali za Japonce. USA vyhlásilo vlastní správu – USAMGIK – US Army Military Goverment In Korea. Domácí politici byli proti americké zprávě. Od října byla zpevňována ze Severu vojenská linie a omezován provoz přes ni.

Vývoj na Severu

Srpen 1945 příchod Rudé armády do Pchjongjangu, už týden tam fungoval Přípravný výbor pro budování státu – v čele byl křesťanský nacionalista 조만식, výbor byl velmi pravicový, Sověti ho nechali fungovat dál, ale nelíbilo se jim jeho složení, protože chtěli mít Koreu za spřátelenou zemi, proto zvali do Výboru co nejvíce levičáků.

obr.: Čǒ Man-sik.



Do druhého září Výbory moc na celém Severu, ale fakticky to vedl sovětský generál, který vydával závazná doporučení, která se rovnala rozkazu. Brzké vytvoření vlády pracujícího lidu, rozdělení půdy rolníkům, znárodnění japonských podniků, potrestání kolaborantů (bez soudů, krutě, řada nevinných – dělo se i na Jihu). Vracejí se levicoví emigranti z Číny - 무정 vedl jednotky v Mandžusku, 김두봉 (na fotce) předseda korejských komunistů , chtěli se vrátit jako hrdinská skupina, ale Rusové je vpustili po jednom a odzbrojené. Rusové dosazovali do čela lidi vystudované v Rusku. 10. října přivedli na shromáždění 김일성, v prosinci vyhrála ve straně jeho frakce. Kdo nesouhlasil se závěry Moskevské konference, tak skončil. V roce 1946 tak už bylo na Severu vymalováno.

1945 – 47 dvě vlivné složky – obě byly proti rozdělení Koreje.

Sekta 천도교 - měla kredit a schopné ambiciozní vůdce, zakázána 1946 a vůdcové označeni za špiony a zrádce.
Korejská demokratická strana 조선 민주당 – založil ji 조민식, 46 odsouzen k domácímu vězení, poté zavražděn, strana zakázána.

Mudžong a Kim Tubong měli jiný názor než Kim Il-song, nechtěli rozdělení, vyřešilo se vznikem jediné nové strany KSP.
Korejská strana práce 조선 로동당

10. října 1945 sjezd KSP – považován za vznik strany, ale fakticky začala fungovat až později.
Sověti věděli, co chtějí vytvořit a věděli jak na to, místní politici sloužili jen jako zástěrka navenek pro zdání legálnosti. Od roku 1946 u moci neotřesitelně komunisté.

Říjen 1946 vzniklo Nejvyšší lidové shromáždění 최고 인민회위 - (něco jako parlament) – jedna komora (stejné i na jihu), předseda je i hlava státu. Vznik vlády v čele s Kimem. Od 1972 funkce prezidenta – do smrti Kim, poté jako Věčný prezident. Navenek zastupoval zemi předseda vlády.

Další vývoj v KLDR

1946 zákon o pozemkové reformě, znárodnění průmyslu a bank, vyvlastnění majetku Japonců, zabavena půda nad 5ha – absolutní přerozdělení. Žádný spolek či organizace neměla vlastnit půdu – církve tak nemohli mít příjem.

1947 vyhlášen jednoroční ekonomický plán s pomocí Ruska. Odděleny měny – v KLDR velká inflace, nic nevzkvétalo. Rusové přemístili některé odvětví k sobě. Bouře zemědělců a dělníků – chtěli volný prodej.

Zpevnění hranic – jih na tom byl stejně špatně, neměl průmysl, jen potraviny. Pašování přes hranice – omezen pohyb zboží, služeb, lidí – vyšlo z jižní strany.

1947 zvyšování napětí mezi zónami. V srpnu napsal vedoucí americké části Americko-ruské smíšené komise dopis Rusku, Číně a VB, že za současné situace bude nejlepší řešení vypsat všeobecné volby pod dohledem OSN. Protestovali pouze Rusové.

Žádné komentáře: