sobota 11. července 2009

Volny den v New Yorku

Druhy volny den jsme vyrazili do New Yorku, protoze jsme nestihli vyresit pujceni auta na cestu do Washingtonu. Taxika jsem rano zavolal ja, takze jsem si musel dost privstat. Tentokrat se podarilo vstat i Tatjane, takze nas opravdu vyjelo sest. Jeli jsme autobusem a protoze jsme meli presedat v nedalekem mestecku Stroudsburg, zeptali jsme se taxikarky, o kolik by bylo drazsi nechat se odvest primo tam. Rekla, ze asi o dva dolary, takze nebylo co resit. Kdyz jsme dojeli do Stroudsburgu, taxametr ukazoval ctyricet dolaru, tedy o patnact vic nez do Mount Pocono, coz potesi. Jeste vic me potesilo, ze jsem si zapomnel svoje bryle. Ty dioptricke samozrejme, nove cool slunecni z walmartu jsem v tasce nasel. Obzvlast potesuji vzhledem k faktu, ze jsme chteli jit na vyhlidku na mrakodrapu Empire state building. Nakonec se ale ukazalo, ze bez nich nejsem tak slepy, jak jsme si myslel. Autobusem jsme byli v New Yorku v deset hodin, jen s pul hodinovym zpozdenim diky zacpe v NY. Autobusak byl kousek od Empire state building, tak jsme hned vyrazili k ni. Cestou jsme sli okolo zajimaveho stadionu, az po chvili mi doslo, ze to byla Madison Square Garden. Pred Empirem nam chtel jeden cernoch prodat vstupenky na vyhlidku za 40$, tedy dvojnasobnou cenu s tim, ze nebudeme muset cekat ve fronte na listky, ktere jsou tu pry legendarni. Nakonec jsme to odmitli, ve stredu v poledne jsme necekali extra velky naval lidi. Asi pul hodiny jsme cekali na listky (studentske za 18$ do 86 patra, do 102 by staly dalsich 15$) a dalsi pulhodku pak na vytah na vyhlidku, coz se dalo v pohode vydrzet. Jozef s nami nesel, nechtel cekat ve fronte a cekal na nas pred vchodem. Kdyz jsme konecne vyjeli nahoru, vsechny nas ten uzasny vyhled ohromil. Vsechny mrakodrapy byly pod nami, videt byl snad cely NY vcetne Central parku nebo Sochy svobody.

obr.: vyhled na Manhattan z Empire State Building.



Asi po pul hodine zirani jsme sjeli superrychlym vytahem dolu a pokracovali ve zkoumani NY. Druhy bod programu bylo Ground zero, tedy dira po dvojcatech padlych jedenacteho zari 2001. Metrem za padesat korun jsme se presunuli na jih Manhattanu. Minuli jsme kostel Svate trojice a dali si ve stanku obcerstveni, protoze jsme byli bez snidane a polomrtvi hlady. O par minut pozdeji jsme uz byli na miste. Ground zero je v podstate jenom staveniste, nic zajimaveho tam k videni neni.

obr.: Ground Zero po World Trade Center.



To, co dela to misto zajimave je to, co se tam pred osmi lety odehralo. Je zvlastni videt velkou diru obklopenou mrakodrapy a predstavovat si, ze tady stali jedny z nejvetsich budov na svete. Pesky jsme se presunuli do krasneho Battery parku, kde jsme nasavali morsky vzduch a kochali se krasnym vyhledem na druhy breh.

obr.: cela vyprava v Battery Parku.



Pokracovali jsme podel brehu az k ulici Brodway a mirili jsme jsme na radnici, i kdyz jsme vubec nevedeli jak vypada a jestli stoji za to. Po ceste jsme narazili na slavnou Wall Street, kterou jsme si museli prohlednout. Je to jedna banka vedle druhe a new yorska burza, kde se rozhoduje o miliardach dolaru. Na to jak je ta ulice slavna a nejspis i dulezita je prekvapive kratka.

obr.: slavna Wall street.



V jedne bocni ulicce jsme znicehonic uvideli stezne starych plachetnic, coz aspon me v NY docela prekvapilo. Bylo to pristav South street seaport s nekolika historickymi lodemi. V tomhle pristavu se da taky zakoupit okruzni cesta lodi okolo dolni castu manhattanu, ktera hlavne v noci musi byt nadherna a stoji jen 18$. Mozna po kempu na ni vyrazim. Kousek od pristavu je nejspis neslavnejsi a rozhodne nejkrasnejsi most z Manhattanu a to Brooklynsky most. Je to opravdu nadhera a neco uplne jineho nez Karluv most.

obr.: ja a Brooklynsky most. Moje zatim nejlepsi fotka z USA.



Videli jsem po nem chodit i pesi a chteli jsme se po nem taky projit, ale kdyz jsem hledali vstup na most, ukazalo se, ze bychom museli jit asi pul kilometru zpatky do mesta, abychom se na nej vubec dostali a na to jsme nemeli cas. Zamirili jsme tedy k radnici. Za chvili jsme ji nasli a je to takova nizka budova v mensim parciku, nic uchvatneho. Protoze se ostatni chteli podivat na Times Square (ja tam byl uz prni den po priletu), sedli jsme zase na metro a vyrazili na nejslavnejsi namesti v NY. Narvano je tam stejne jako v noci, jediny rozdil je, ze nesviti neony. Stejne to ale stoji za prohlidku, je to vykladni skryn New Yorku. Zbyvalo nam uz jen pul hodiny casu, tak jsme se rychle presunuli na autobusovo nadrazi, ktere je jen par bloku od Times Square.

obr.: Times Square.



Za dve hodiny jsme byli v Mount Pocono, kam mel asi za dve hodiny dorazit autobus z kempu na bowling. Vubec jsme ale netusili, kde ten bowling je a Mount Pocono je sice male mesto, ale o to vic je roztahane. Nakonec jsme si vzali taxi a za pet minut a osm dolaru jsme byli na miste. Asi hodinu prijel bus z jineho kempu, proti kteremu jsme meli hrat a chvili po nem bus z naseho kempu. Zaplaceno jsme meli dve kola bowlingu, piti a popcorn. Hrali jsme a povidali si s dalsimi Cechy a Slovaky z druheho kempu a porovnavali si navzajem sve zazitky. Asi po dvou hodinach nam zhasl monitor s vysledky, samozrejme ve chvili, kdy jsem mel zadelano na skvely vysledek, ale to uz je takova moje tradice.

obr.: na bowlingu s dalsim kempem.



Za pul hodky jsme byli v kempu, kde na nas cekalo posledni prijemne prekvapeni a to vecere, kterou nam do chatky prinesli madarsti kluci. Tak jsme ji jeste zdlabli a od tohoto dne si nosime navzajem vecere pro ty, kteri maji zrovna dovolenou a jsou pryc.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím :)
Vím, že tohle se vůbec netýká článku, ke kterému svoji prosbu postuji jako komentář, ale nevěděla jsem, jak vás jinak kontaktovat :)
Jsem japanofilka a zbožňuji asijské filmy a na ČSFD mne zaujal film Heubyeonmonyeo, Smoke-flavored Life a opravdu velmi ráda bych jej shlédla, ovšem nikde jej nemohu sehnat. A protože u něj byl komentář od vás, chtěla jsem poprosit, jestli byste mi nemohl napsat, kde bych jej mohla sehnat, nejlépe i s titulky :) byla bych opravdu velice ráda :) Moc děkuji
Hanka Fialová (murasaki.hana@seznam.cz)

Vojta řekl(a)...

Ahoj,

nejlepsi je zeptat se na asiantitulky.cz, tam by ti mel nekdo pomoc. Normalne bych ti ho nekam nahral, ale jak asi vis, tak jsem v USA a nemam tu ani filmy ani svuj pocitac.

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuji za radu :) Pokusím se film nějak vydobýt :D Přeju pěkný pobyt v USA ;)
Hanka Fialová

Anonymní řekl(a)...

dobry start