sobota 18. července 2009

Kemp Canadensis

Protoze jsem uz v kempu skoro tri tydny, hodilo by se o nem napsat. Jednou vetou by se dalo rict, ze kemp je prevazne zidovsky, hodne velky a hodne bohaty. Ale to je trochu stroha charakteristika, takze si ti to trochu rozvedeme. Oficialne je kemp vedeny jako tradicni bez nabozenskeho zamereni, ale pri blizsim zkoumani zjistite, ze je skoro vyhradne zidovsky. Ale nejde o zadne ortodoxni zidy. Typickeho zida s jarmulkou a vousy tu neuvidite at se budete snazit sebevic.

obr.: amfiteatr pod jidelnou. Tady maji deti nastupu a odehravaji se tu ruzne akce jako treba Canadensis hleda superstar atd.


Na rozdil od kempu, se kterym jsme byli minuly tyden na bowlingu, tu ani nevari koser jidlo. Poznat se to da vlastne jen na par malickostech, tak predne pred kazdym jidlem vsichni povstanou a pronesou nekolikavterinou modlitbu. Potom je tu spousta lidi s typickymi zidovskymi jmeny a spousta lidi vypada zidovsky, tj. maji snedsi plet, jsou chlupati a maji cerne trochu kudrnate vlasy. Pokud vam to prijde ode mne snad pohorsujici, tak takhle se mi sam popsal jeden mistni vedouci. V patek a v nedeli je neco slavnostnejsi k jidlo, coz vetsinou znamena vanocku. To je asi tak vsechno k zidovske orientaci tabora. Hned po par dnech nas vsechny zarazila skutecnost, jak jsou tu oddelovani chlapci od devcat.

obr.: vybaveni na vodni sporty. Lodky si muzete pujcit skoro kdykoliv, ale dostat se na vodni lyze se mi jeste nepodarilo.


Chlapci a devcata samozrejme bydli oddelene ve svych chatkach, ale nemohou se ani navstevovat. To se jeste da pochopit, ale ze pro kazdou aktivitu jsou vzdy peclive oddeleni, ze maji vlastni jidelnu (a chodi jist v jinou dobu), bazen a vlastne jedno pohlavi vubec nesmi vstoupit do casti tabore, kde je to druhe, se uz chape hur. Co se tyce oblekani, tak devcata (nejen deti, ale nikdo) tu nesmi mit dvoudilne plavky a zadne obleceni, ktere by odhalovalo pupik. Na druhou stranu vsechny chodi v trenyrkach tak kratkych, ze byt to sukne, tak si pomyslite buhvico. Bavili jsme se o tom s jednim vedoucim a vysvetlovali mu, jak je to z naseho pohledu zvracene, ale on proti tomu nic nemel a vysvetloval to puritanskou historii teto casti zeme. Dalsi vec, kterou jsem zminil, je, ze kemp je hodne velky a bohaty, coz spolu logicky souvisi. Kdyz se u nas rekne letni tabor, predstavite si par chaticek a jednu vetsi budovu, kam se chodi na jidlo, nekde u lesa nebo rybnika. Je tam maximalne sto deti a jsou tam na crtnact dni, nekdy na tri tydny.

obr.: chlapecky bazen. Museli jsme v nem delat zousky z plavani, abychom si pak do neho nekdy mohli zajit. Ale samozrejme jen ve chvili, kdy je pritomny plavcik.


Tak na tohle zapomente. Kemp Canadensis je jako zabavni park, ktery ma vlastni jezero, na nemz se prohani motorove cluny s vodnimi lyzari, staj s konmi, kino, pres deset tenisovych a basketbalovych hrist (vetsina osvetlenych), nekolik hrist na baseball a softball, lezecke centrum s horozelckou stenou a lanovym centrem, dva vytapene bazeny, horska kola, motokary a motorky pro deti, muzete tu strilet z luku nebo trenovat golfove odpaly.

obr.: pohled na kemp z druhe strany jezera. Pred par dny tu pry Rusky videli medveda.


Je tu nekolik velkych krytych hal, kdyby nahodou prselo (coz se mimochodem deje pomerne casto), hudebni zkusebnu, art centrum, kde se pracuje se drevem, maluje, foti atd. Deti za odmenu chodi do "kantyn", kde maji hraci automaty, hudebni juboxy a neomezeny prisun coca-coly, chipsu, sladkych tycinek a zmrzliny. Kdyz uz neco nemuzete najit v kempu, odvezou vas skolnimi autobusy treba na raft nebo do multikina ci do zabavniho parku.

obr.: hriste na baseball a softball.


Samozrejmosti jako stolni tenis nebo plazovy volejbal nema ani cenu zminovat. To je jak kemp bohaty se da poznat i z toho, jak zachazeji s jidlem. Ji se trikrat denne a po kazdem jidle se vyhazuje spousta zbytku, casto jde o kila masa, hranolek ci ovoce. Ze zacatku nam to vsem trhalo srdce a nervy, ale nakonec si zvyknete. Vsechen tento komfort si ale kemperi musi draze zaplatit, resp. jejich rodice. Sedmitydenni pobyt tu stoji osm tisic dolaru, coz je cca 160 000 korun. Navic je to spousta sourozencu, takze si muzete predstavit z jakych pomeru jsou mistni deti.

obr.: auta zamestnancu, vetsinou dvacetiletych kluku a holek, kteri delaji vedouci detem.


Rodice si ale svoji investici prijedou nejdrive prohlednout, takze tu kazdy den potkavame rodice s detmi, jedouci v golfovych autickach, jak je nekdo provadi kempem a nadsene jim ukazuje, co vsechno tu deti mohou delat. A je toho opravdu hodne, takze pochybuju, ze by z teto prohlidky nekdo odjizdel zklamany. Kemp ma o svou budoucnost postarano.

Žádné komentáře: