úterý 23. září 2008

Viva Coldplay

Včera večer poprvé zavítali do Prahy megahvězdy současného bigbeatu Coldplay. Lístek jsem si sehnal ve velkém předstihu, takže jsem včera vyrazil užít si skvělý koncert. Ještě než se dostanu ke koncertu, tak něco o tom, co nikoho nezajímá a o to mé cestě na koncert, která dokumentuje, jak veselý život vedu. Poté, co jsem dojel autem do Pardubic a nasedl do rychlíku směr Praha, tak mi došlo, že jsem si zapomněl lístek doma. Následoval okamžitý záchvat paniky. Když jsem se vzpamatoval z vlastní debility, zavolal jsem domů, ať mi přivezou do Pardubic lístek. V Kolíně jsem vystoupil, sedl na osobák zpátky do Pardubic, vyzvedl si lístek, nasedl na Pendolino do Prahy a naštěstí stihl koncert.

obr.: Chris Martin. © Daniel Hlaváč / musicserver.cz



Teď už k němu. U vstupu mi snaživý pořadatel prohledal tašku a našel v ní foťák, takže mě odmítl pustit dovnitř. Musel jsem ho odevzdat do úschovny za milých padesát kaček. Do prostorů na stání, kam mě předurčil můj lístek, jsem se dostal asi ve třičtvrtě na devět, když zrovna dohrávala předkapela Albert Hammond Jr. Komu to jméno nic neříká, kde o kytaristu slavných The Strokes. Potom následovalo neobvykle dlouhé čekání na příchod hlavní hvězdy. Možná nějaké problémy se zvukovou aparaturou, protože po první třetině se Chris omlouval za špatný zvuk. Zas tak špatný mi nepřišel, možná zpěv byl trochu utopený, ale jinak to šlo. Začalo se instrumentální otvíračkou Life In Technicolor z poslední desky Viva La Vida. Následoval jeden hit za druhým, Coldplay mají opravdu z čeho vybírat a nemůžou šáhnout vedle. Do absolutní euforie se koncert zlomil přibližně v polovině, kdy po krátké akustické části zazněla Viva La Vida, která je naživo ještě dokonalejší než na desce. Podle mě jedna z nejlepších písní, co kdy Coldplay složili.

video: Colplay – Viva la vida.



Hned za ní přišla Lost! a to už stála i většina sedících diváků po obvodu O2 Arény. Co mě ovšem naprosto dostalo byla následující The Scientist, před kterou Coldplay seběhli z pódia a přes téměř celou halu doběhli mezi diváky do uličky u vchodu do haly a tam ji akusticky odehráli.Celá narvaná hala udělala čelem vzad a byla z toho dost mimo, samozřejmě v tom nejlepším možném smyslu. Něco takového jsem ještě neviděl nikoho udělat. Mezi diváky odehráli ještě Death will never conquer, kterou si můžete zadarmo legálně stáhnout z oficiálních stránek kapely. Potom kapela zmizela někde v zákulisí a halou se rozléhal taneční remix písně Viva La Vida, během kterého se aréna proměnila v rej světlušek, jak diváci mávali rozsvícenými mobily a foťáky. Vypadalo to fantasticky a neviděl jsem nikoho, kdo by neměl úsměv od ucha k uchu.

obr.: opět Chris. © Daniel Hlaváč / musicserver.cz



Když se kapela vrátila na pódium, spustila skvělou Politik a po ní moji oblíbenou Lovers in Japan, během které se na plátno za kapelou promítala videa z Japonska a z nebe se začali snášet různobarevní papírový motýlci (možná to bylo během jiné písně, už si přesně nevzpomínám). A nebyl to rozhodně jediný efekt během vystoupení. Často prořezávaly přítmí arény laserové paprsky, z nebe sjížděly velké koule, na které se promítaly nejrůznější efekty. Za kapelou bylo nejprve velké plátno s obrazem z obalu poslední desky, poté klasické plátno, na které se promítala kapela a ke konci plátno s obřími písmeny VIVA. Přímo na podiu byla malá dřevěná televize, jakou má možná vaše babička, ve které se promítaly záběry kapely. Pro ty vzrůstem menší visely u stropu dvě plátna, na která se nonstop promítalo dění na pódiu. Bylo opravdu nejen co poslouchat, ale i na co se dívat.

video: Coldplay - Violet Hill



Koncert se mezitím dostal do finále. První přídavek uzavřela Death and all his friends a po ní si nadšení diváci vynutili další přídavek. Samozřejmě muselo dojít na slavnou Yellow, během níž Chris několikrát rozezpíval diváky. Poslední písní byla Fix you, která už jednou zazněla, ale tentokrát s upraveným textem, ve kterém Chris slíbil, že se do Prahy vrátí. To samé jistě slibuje na každém koncertu, ale já doufám, že se skutečně vrátí, protože jejich koncert byla čirá radost. Snad vyjde z tohoto turné i živé DVD, protože lepší vzpomínku na dokonalý pražský koncert si nedovedu představit. Viva Coldplay.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tvoje cesta na koncert mě opravdu pobavila :-D

Jinak koncert Coldplay se mi líbil, občas jsem cítila hluchý místa, který přebily další a další perfektní zážitky. Takže celkovej dojem pozitivní.

Tereza

Vojta řekl(a)...

Ahoj Terezo,

to jsem rád, že tě pobavila. Teď se tomu taky už směju, ale v tu chvíli jsem si připadal jako ten největší vůl pod Sluncem:)

Mě přišel trochu slabší začátek, to je ale celkem normální. Od půlku už to byla dokonalost.