středa 1. října 2008

Srpen v korejských kinech

V srpnu míří do kin osm nových filmů a jeden staronový. Tím staronovým je gangsterka Spare, která měla limitovanou premiéru v červnu, kdy jsem o ní také psal, takže se jí už nebudu věnovat. A protože letní sezóna je za námi i s drahými filmy slavných režisérů, srpen je vhodná doba pro filmové debutanty a nezávislé filmy, kterých si opravdu užijeme.

Death Bell
Premiéra 6.8.2008



Do přijímacích zkoušek na vysoké školy zbývá přibližně dvěstě dní. Střední škola pořádá přípravný kurs pro nejlepších dvacet žáků. Hodnoceni jen podle známek, životy školáků jsou tak plné stresu, že někteří z nich trpí vážnými mentálními poruchami. Náhle zazní sólo na piáno a vzbudí spící žáky. Na obrazovce se objeví nejlepší žákyně, Hye-yeong, topící se ve vodní nádrži. Neznámý hlas žádá žáky, aby vyřešili tento problém a rozhodli o jejím osudu.



Death bell je nízkorozpočtový horor režiséra Changa, který doteď točil pouze hudební videoklipy. V hlavní roli rovněž debutuje zpěvačka Nam Gyoo-ri. O to větší překvapení je velký úspěch, který film dosáhl. S nejúspěšnějšími filmy se měřit nemůže, ale v rámci hororového žánru je na třetím místě za Tale of two sisters a třetím dílem série Whispering corridors a stihl už dvakrát překonat návštěvnost potřebnou pro pokrytí nákladů. Death bell je jediným domácím hororem za celou letní sezónu, což je s ohledem na popularitu tohoto žánru velmi překvapivá skutečnost. Film běžel v soutěžní sekci letošní Mezinárodního filmového festivalu fantazy filmů v Pucheonu.

Ride Away
Premiéra 7.8.2008



Ha-jung je v prvním ročníku na vysoké škole a zajímá se o chlapce, který pracuje v antikvariátu nedaleko její školy. Přestože chlapec je z ní nadšený, nemůže zapomenout na svou bývalou přítelkyni, která leží v nemocnici v bezvědomí po dopravní nehodě z před tří let. Narůstající životní strasti formují neohrabanost a nezralost dvacetiletých hrdinů.



Máme tu další debut s neznámými herci. Příběh o nevinné lásce a dospívání byl poprvé promítán na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Jeonju. Více se mi o tomto malém filmu vyšťourat nepodařilo.

Baby and I
Premiéra 13.8.2008



Jun-su je oblíbený devatenáctiletý mladík, zároveň je ale i rebel. Jednoho dne mu dají rodiče ultimátum a nechají ho samotného v domě, aby si dal život do pořádku. Nezávislost mu nevadí, dokud mu někdo nedá přede dveře šestiměsíčního Woo-rama. Nemá na vybranou a musí se o něho postarat. Woo-ram chce každou chvíli nakojit, kde ale Jun-su sežene chůvu?



I třetí srpnový film je debut. Začínající režisér Kim Jin-yeong do hlavní role obsadil populárního televizního herce Jang Geun-seoka. Za ním ale co se týče popularity nijak nezaostává patnáctiměsíční prcek Moon Mason, syn kanadského otce a korejské matky, který si už jako stodenní vylepšoval kapesné modelingem. Díky svému roztomilému kukuči, který se může měřit i s Kocourem ze Shreka, je v Koreji velmi populární a objevil se již v řadě reklam.

Dachimawa Lee
Premiéra 13.8.2008



V době japonské koloniální nadvlády nad Koreu je ukraden národní poklad, socha Zlatého Buddhy. Získat zpět slavnou sochu a odhalit temné spiknutí má legendární špion Dachimawa Lee. Jeho záchranná operace ale skončí prachmizerně, když přijde nejen o sochu, ale i o sexy partnerku. Lee zjistí, že chyba nastala někde ve vlastních řadách a naplněný vztekem a touhou po pomstě musí čelit nebezpečné osobě z pozadí tohoto spiknutí.



Agent Dachimawa Lee se už domácím fanouškům představil v roce 1998, kdy se na internetu objevil stejnojmenný půlhodinový krátký film. Nyní se náš hrdina dostává na velké plátno a sklízí nadšené reakce. S vážnou tváří pronáší fóry, za které by se nestyděl ani Frank Drebin a bojuje s nepřáteli stejně kreativně jako hrdinové Žhavých výstřelů. Milovníky humoru Mikea Myerse určitě napadne podobnost s dalším legendárním špionem Austinem Powersem. Jakoukoliv podobnost ovšem režisér Ryoo striktně odmítá.

What Happened Last Night?
Premiéra 14.8.2008



Yoo-jin je svobodná dívka se spoustou přítelů. Jednoho rána se probudí v hotelovém pokoji s nejasnou vzpomínkou, že se minulou noc s někým vyspala. Byla na divokém večírku a opila se až do stavu, že nedokáže určit, s kým se vyspala. Sepíše si proto seznam potenciálních podezřelých. Cheol-jin, jeden z jejich nejlepších přátel od vysoké školy, byl mezi nimi, ale Yoo-jin je přesvědčená, že on to být nemohl, protože je na něco takového moc stydlivý. Tak kdo jiný by to mohl být? Stále nejistá a ztracená v celém incidentu narazí na svou první lásku, Seok-kyua, a vyděšeně zjišťuje, že…



Co se stalo minulou noc je po hororu Dark forest teprve druhým filmem režiséra Kim Jeong-mina, který si i k této komedii napsal vlastní scénář. Kim je mimo jiné producentem komedie Dachimawa Lee, takže mu jdou v srpnu do kin během dvou dnů dva filmy. Ústřední pár hrají ostřílení herci, kteří ale na svůj průlomový hit stále čekají.

Nowhere to Turn
Premiéra 21.8.2008



Soo-yeon, která touží stát se muzikantkou, musí před rozhodnutím studovat v zahraničí čelit protestům od členů rodiny, kteří ignorují její sen. Snaží se najít způsob, jak uskutečnit své sny, ale osud ji nepřeje. Nakonec se rozhodne přihlásit do hudební soutěže se svým starým přítelem Dong-hoem, který jí jediný věří. Nicméně jak vstoupí na pódium, její srdce začne tlouct jako o závod.



Přehlídka debutu nekončí ani u filmu Nowhere to turn, který je režisérskou i scénaristickou prvotinou Lee Seung-yeong. Do hlavní role obsadil nádhernou Cha Soo-yeon, kterou jsme letos už mohli vidět jako titulní krásku ve filmu Beautiful podle scénáře Kim Ki-duka. Nízkorozpočtový artový film vypráví o nezdolné touze mládí jít si za svým snem.

Action Boys
Premiéra 28.8.2008



Pouze osm z třiceti šesti mužů zvládne krutý trénink v Soul Action School. Všichni mají jiné sny, ale jedno společné přání být kaskadérem. Navzdory častým nehodám a zraněním svůj sen nikdy nevzdají a film sleduje jejich zoufalství plné nadějí.



Nesmírně zajímavě vypadá tento dokumentární film o mladých mužích toužících se stát kaskadéry. Slibuje nahlédnutí do zákulisí korejského filmového průmyslu a do natáčení nebezpečných akčních kousků, které si přál umět snad každý desetiletý kluk s plakátem Bruce Leeho nad postelí. Od premiéry na festivalu v Jeonju byly Akční chlapci pozváni do New Yorku, Vancouveru a do Japonska. K nám se jistě nedokopou, můžeme jenom doufat, že film vyjde na dvd a bude mít u sebe anglické titulky.

Boxoffice okénko

Na závěr si ještě řekneme, jak srpnové filmy skórovaly v kinech. Podle očekávání to není žádná sláva, jeden překvapivý hit, dále dva lehce podprůměrné výsledky a zbytek je děs a hrůza. Hrůzu zastupuje nezávislý Nowhere to turn s necelými osmi stovkami diváků. Pořád je to aspoň víc než jen rodinní příslušníci a kamarádi. Třikrát ménší neúspěch neboli třikrát větší náštěvnost si připsal další nezávislák Ride away. Osm a půl tisíc diváků se přišlo podívat na dokumentární film o kaskadérech Action boys. I přes atraktivní téma se ani nepřiblížil s nejúspěšnějšímu korejskému dokumentu Bi sang o fotbalovém týmu Incheon United, na který v roce 2006 přišlo přes pětadvacet tisíc diváků. Další stupínek v srpnovém žebříčku patří gangsterce Spare, která se v kinech už krátce objevila v červnu. Tenkrát na ni přišlo dvěstě padesát diváků. Na druhý pokus si polepšila ne několikrát, ale téměř dvěstě krát a připsala si necelých padesát tisíc. O patnáct tisíc víc má komedie What happened last night, ta si ovšem určitě myslela na mnohem lepší výsledek. Tím máme průšvihy za sebou a přicházejí ty dva průměrně úspěšné filmy. Obě to jsou komedie, Baby and I vidělo něco přes čtyřista tisíc návštěvníků a legendárního špiona Damachiwa Leeho o dvěstě tisíc víc. Ani skvělé recenze mu nepomohli k většímu úspěchu. Ten si překvapivě připsal na své konto nízkorozpočtový horor Death bell. Jeden milion a šestset tisíc diváků se přišlo podívat, jestli se premiantka třídy dostane z vodní lázně po svých, nebo v igelitovém pytli. Ať už to s ní dopadlo jakoliv, všichni tvůrci tohoto hororu se už teď mají v životopisech čím chlubit.

Žádné komentáře: