pátek 8. srpna 2008

Korejský hip hop

Jde o můj překlad článku z wikipedie. Ke článku jsem vytvořil i vlastní kompilaci, abyste si mohli poslechnout, o čem je řeč. A ke kompilace jsem udělal i obálku.

V Soulu se hiphopová scéna rozšířila do formy kulturního fenoménu. Mezi nejvýznamnější představitele patří Jo PD, Drunken Tiger, PSY, Dynamic Duo a Epik High. Někteří novináři tvrdí, že korejský hip hop se pevně usadil ve společnosti jako vážný a sociálně uvědomělý protipól k často povrchnímu a rozpačitému střednímu proudu, který prostupuje celým korejským hudebním průmyslem.

Kořeny

Hip hop začal získávat popularitu v polovině devadesátých let. Původně se rozšířil jako odpověď na určité sociální jevy jako intenzivní tlak na akademický úspěch, politická korupce a vládní cenzura. Po dvou dekádách se objevila nová generace mladých lidí nazývaná shinsaedae. Tato nová generace má jiný žebříček hodnot než jejich předchůdci a začala poslouchat hip hop.

Proti systému

Korejský hip hop představuje protiklad k tradiční korejské společnosti v mnoha ohledech. Mnoho korejských umělců, včetně Seo Taiji and the boys se snaží snížit důraz kladený úspěch při studiu, který je v Koreji tradičně vysoce ceněn. Tyto skupiny navíc bojují proti práci korejského cenzurního úřadu a byly velmi úspěšné v minimalizování dopadu vládní cenzury na hudební průmysl. Mnozí hiphopoví umělci jsou činní v odhalování vládní korupce.

Tradiční stereotypy

Navzdory radikálnosti poselství, které korejský hip hop vysílá, se stále drží tradičních genderových stereotypů. Přestože je mezi fanoušky velké množství dívek, žádná dívčí hiphopová skupina doteď na domácí scéně neprorazila. V příštích letech bude cesta, kterou se bude ubírat domácí scéna, záležet na pohlaví. Jediná úspěšná umělkyně byla T (aka Tasha Reid neboli Yoon Mi-rae).

Úspěšní umělci

Známý korejští hiphopeři se často svým zpěvem podobají svým americkým protějškům v R&B a populární hudbě. Mezi průkopníky patří 3534, Seo Taiji and Boys, Deux a DJ Doc. Téměř výlučně byla používána korejština. Seo Taiji, který přešel k heavy metalu, často používá ve svých skladbách tvrdé kytary a někteří umělci jsou ovlivnění technem. Malá skupina umělců, mezi nimi například Seo Taiji a Yuk Kak-soo, začleňují do své hudby prvky tradiční korejské hudby jako je pansori nebo nongak (vesnická hudba). Charakteristické je to pro Seo Taijiho píseň Come back home, která svým stylem připomíná Cypress Hill.

video: Seo Taiji & The Boys - Come back home




První korejskou deskou, která přivedla do Koreje hip hop, bylo debutové album rappera 3534 z roku 1993. První čistě rappovou deskou byl debut Kim Jin-pyoa z roku 1997. Podle rappera Tabla z Epik High: „Zvládli jsme přinejmenším formu – beaty, rýmy, koncerty, vzhled – to všechno je k nerozeznání od scény ve Spojených státech. Společenská odezva má před sebou ale ještě dlouhou cestu. To poselství se k průměrným posluchačům dostává velmi pomalu.“ Mnoho rapperů dosáhlo úspěchu i v mainstreamové hudbě. Patří mezi ně například Jinusean, 1TYM, MC Sniper, Dynamic Duo nebo Epik High.

Malý underground

Rap a hip hop je pro většinu dospělých a dětí stále tvrdý oříšek. Například ženské publikum s písněmi ve skutečnosti vůbec nesouzní. Ne všechny, ale některé z nich jsou šílené fanynky, kterým se říká Ppa-Soon-Ee. Vzhledem k této situaci se skuteční undergroundoví rappeři neobjevují na celonárodních televizích. Soul Company, Master Plan, Soul Connection, Big Deal a další, většina z nich není vidět, ale jejich hudební úroveň je vysoká. Pravý rappeři jsou proti médiím. Korejský undergroundový hip hop je velmi malá uzavřená obec. Slavní undergroundoví rappeři jsou MC Sniper, The Quiett a Kebee.

Breakdance

Co korejská breakdanceová skupina Expression vyhrála v roce 2002 nejprestižnější celosvětovou soutěž Battle of the Year, tak si breakdance získal v zemi obrovskou popularitu a velmi často se objevuje v celonárodních televizích. V současnosti je Korea jednou z vedoucích zemí v celosvětovém měřítku. Z posledních čtyř ročníků Battle of the Year jich zástupci Koreje vyhráli tři a jednou byli druzí.

Various Artists - Korean Hip Hop Compilation



01 TBNY - Drama (ft. Unknown DJs)
02 MC Sniper - Tteonaneun Neowa Nameun Na (ft. MC BK)
03 Dynamic Duo - Heartbreaker (ft. J.W.)
04 The Quiett - Ddwieoga (ft. Tiger JK and Jinbo)
05 Swagger - Hello New World (ft. Outsider)
06 DBray - Track 06
07 Double K - City Hunter
08 Lomptimist - D.A.R.K.(ft. Tablo, Mithra)
09 Jinusean - A-Yo
10 Dynamic Duo - Track 10
11 Baechigi - Track 14
12 Simon Dominic - Track 03 (ft. Dok2, E-Sens)
13 Seo Taiji & Boys - Come Back Home
14 Free style - Eodumi naerin bamimyeon (D.Flex)
15 Infinite Flow - Rain Bow (feat. Tablo & JW)
16 MC Sniper - Better Than Yesterday
17 Jinusean - Track 04
18 Double K - Kiss me
19 TBNY - TuruMan Show (ft. Sean2Slow and DJ Bamboo)
20 The Quiett - Jinheulk Sogeseo Pineun Kkot (ft. Kebee and MC Meta)
21 Leo Kekoa - Like That (ft. Rhyme Bus)
22 Infinite Flow - Hip Hop For Respect

Je to otagovaný jako album "Korean Hip Hop Compilation" a intrepret jako "Various Artists", aby vám to třeba v mobilu neudělalo bordel.

rapidshare
zSHARE

Žádné komentáře: