středa 27. února 2008

Přestávají Korejci chodit do kina?

Počet návštěvníků kin podle zprávy zveřejněné řetězcem multikin CJ CGV poprvé za posledních dvanáct let klesl. V loňském roce přišlo do kin o 5,5% procenta méně diváků než loňský rok. Do kin si našlo cestu 157,5 milionů diváků, což je o 9,2 milionů méně než v roce 2006. Když porovnáme nejúspěšnější filmy obou let, tak zatímco The Host, rekordmana roku 2006, navštívilo přes třináct milionů diváků, loňský hit D-Wars vidělo skoro o pět milionů méně diváků. Mimochodem oba filmy jsou o příšerách, takže je vidět, co Korejce táhne do kin.

obr.: D-war, korejsko-americká koprodukční pitomost, která je místy tak pitomá, až je zábavná.



Je to poprvé od roku 1996, kdy byl 6,5 procentní propad oproti předešlému roku. Za hlavní důvod je považována kvantitativní a kvalitativní stagnace korejského filmového průmyslu, ale jsou tu i obavy, že celý průmysl už dosáhl maximálního nasycení a už prostě není kam dál jít. Ze zprávy vyplývá, že počet diváků zahraničních filmů stoupl oproti minulému roku o přibližně 20 milionů, zatímco počet diváků domácích filmů klesl zhruba o 27 milionů. Korejské filmy tvořily v roce 2007 50,8 % filmového trhu, rok předtím to však bylo 64,7 % a současný tržní podíl je nejnižší od roku 20002, kdy tvořil 48,3%. Přesto je Korea stále zemí s nejvyšším podílem domácí filmové tvorby na celkovém filmovém trhu v zemi. Celkový počet diváků korejských filmů se zvyšoval každý rok posledních deset let a svého vrcholu dosáhl v roce 2006 se 167 miliony, což je čtyřikrát víc než 46 milionů v roce 1996.

obr.: The Host, nejúspěšnější korejský film všech dob o monstru v řece Han.



Korejci v roce 1996 chodili do kina v průměru 0,9 krát, v roce 2006 to už bylo 3,13 krát, což je třikrát větší číslo než u Čechů. Zajímavé je porovnání s blízkým Japonskem, kde se chodí ročně do kina pouze 1,33 krát. Nejčastěji chodí do kina Američané (4,8), Australané (4,6), Francouzi chodí 3,3 krát, Britové 2,9 krát a Němci 1,9 krát. Čísla zveřejnil Ekonomický výzkumný institut Samsungu.

3 komentáře:

k. řekl(a)...

Hned v prvním článku o návštěvnosti kin v Koreji se vyskytla chyba - loňská návštěvnost klesla o 5.5% než loni? Jistě, domyslím si, že as předloni :-) ale to... je to škoda mít na tak pěkných a zajímavých stránkách chybču :-)

Vojta řekl(a)...

Ahoj Charlosino, díky za upozornění. Četl jsem ten článek minimálně desetkrát a nedošlo mi, co jsem napsal:) Opravovat to ale nebudu, protože pak tvůj komentář ztratil svoje kouzlo:) Každopádně díky za pochvalu. Měj se

ivan řekl(a)...

The Host byl prave v TV, bohuzel v originale :o), Vojto supr clanky, az budu doma pokusim se par korejskych nej.. filmu sehnat a podivat se na ne, ivan