pátek 8. února 2008

Leden v korejských kinech, druhá část

A je tu dokončení přehledu lednových premiér, který jsem kvůli délce rozdělil na dvě části. V současnosti už známe i návštěvy těchto novějších filmů, takže se podívejte do poznámky.

My love Yu-rie
Premiéra 31.1.2008



Tragický milostný příběh o dohodě s ďáblem. Dong-a je chlapec toužící po věčné lásce. Yu-rie pracuje jako call girl a její jméno je původem z Aljašky. Dong-a pracuje na nebeské benzínce, naproti hotelu Papa, kde dělá Ju-rie. Dong-a ji miluje tak vášnivě, že prodá svou duši dáblu, aby ho Ju-rie deset let milovala. Když si ďábel za deset let přijde pro jeho duši, Dong-a se ho rozhodne zabít.




Tragický milostný příběh je něco pro mě, námět vypadá velmi zajímavě. Režisér Ko Eun-ki je debutant a kromě toho, že napsal scénář, je i producentem. Tím pádem by měl film vypadat přesně podle jeho představ. Ko vystudoval nezávislý film, takže doufejme ve svěží film.

A Man Who Was Superman
Premiéra 31.1.2008



Song Soo-jung je reportérka pracující už třetí rok v malé společnosti. Její specialitou jsou zajímavé lidské příběhy. Pohání ji touha stát se korejskou obdobou Winfrey Oprah. Z její pýchy ji už ale téměř nic nezbylo a jednoho dne, po několika měsících práce bez platu, odejde s firemní kamerou ze své kanceláře natočit reportáž o lvovi, který odmítá potravu. Cestou narazí na zloděje, ale je zachráněna Supermanem v havajské košili. „Superman“ tvrdí, že nemůže používat své superschopnosti, protože mu zloduchové vsadili do hlavy kryptonit. To mu ale nezabraňuje v pomáhání ostatním, od záchrany světa před globálním oteplováním po nalezení ztraceného štěněte. Soo-jung je jasné, že pokud se to trochu vylepší, mohl by z toho být skvělý příběh. Natočí dokument Superman zachraňuje svět, z kterého by měl být velký hit. Ale skutečný příběh Supermana, který místo kryptonitu má v hlavě nábojnici, pomůže chladné, vypočítavé Soo-jung objevit, co je v životě skutečně důležité.




Režisérem je Jeong Yoon-cheol, který stejně jako u svého veleúspěšného filmu Marathon napsal i scénář. Jeon Ji-heyon je jednou z neslavnějších Korejek ve světě a to hlavně díky filmům My sassy girl, Il mare a Windstruck, dobře známým i u nás. Koneckonců Il mare se již svého amerického remaku dočkal a americká „drzá holka“ se už natáčí. Úspěch filmu je napjatě očekáván, protože její poslední film Daisy měl v porovnání s jejími staršími filmy velmi malou návštěvnost. Zatímco na My sassy girl přišlo skoro pět milionů diváků a na prequel Windstruck něco přes dva miliony, což je pořád slušný výsledek. Na Daisy bylo zvědavo ale jen necelých devět set tisíc diváků a Superman má buď potvrdit nebo vyvrátit její starpower. Ve stejné situaci je režisér, jehož debut Marathon byl obrovský úspěch, přes pět milionů diváků, a jeho poslední film Shim´s family obrovský průšvih, ani ne tři sta tisíc diváků.

Once upon a time
Premiéra 31.1.2008



V roce 1940 je Korea pod koloniální nadvládou Japonska. Podvodnice Bong-gu a jazzový zpěvák Chun-ja pátrají po „Světle východu“, legendárním diamantu z buddhistické sochy v jeskyni Sokuram u Kjongdžu, který má mít mystickou moc. Japonské ústředí to ovšem zjistí, pořádá oslavu a chce diamant přemístit do Japonska, jak jen rychle to půjde. Bong-gu a Chun-ja se chtějí oslavy zúčastnit a ukrást „Světlo východu“.




Film spadá do nové retro vlny korejské kinematografie. Filmy z tohoto období se nazývají Gyeongseong filmy. Gyongseong je označení pro Soul na počátku dvacátého století. Do této vlny patří například ještě Radio Dayz, který premiéru dokonce ve stejný den a očekávaný megahit The Good, The Bad, The Weird (parafráze na Hodný, zlý a ošklivý), který bude mít premiéru v létě. Režisérem je Jeong Yong-ki, který natočil druhý a třetí díl gangsterské komediální trilogie Marrying the mafia. A šlo o velmi úspěšná pokračování, druhý díl vidělo přes čtyři miliony diváků a třetí přes dva a půl. Přestože téma přímo vybízí k obsazení japonských herců, žádného neuvidíme. Všechny Japonce hrají Korejci.

Radio Dayz
Premiéra 31.1.2008



Kyoungseong station, první korejské radio vzniklé ve třicátých letech dostane za úkol udělat živý seriál „Plameny lásky“. Úkolem je pověřena skupina zoufalců, Lloyd, neschopný producent, Man-cheol, hlasatel a Lloydův jediný přítel, Noh Bong-al, spisovatel, který nikdy nezvládl napsat konec, K, nezávislý aktivista a zvukový technik, Myeong-wol, bývalá kiseang, Mari, jazzová zpěvačka a poskok Sun-deok. I přes následný chaos se hra každým dnem stává populárnější. Jak to skončí?




Film se nezaměřuje na historická fakta, jde o lehkou romantickou komedii. Ve filmu debutujícho režiséra Ha Gi-hoa nehraje žádná velká hvězda, ale alespoň krásná Kim Sa-rang, korejská Miss roku 2000. V porovnání s Once upon a time, který je zasazen do stejné doby a nabízí hlavně akci a dobrodružství, by měl Radio Dayz uchvátit diváky především skvělými postavami a humorem.

The Devil´s game
Premiéra 31.1.2008



Chudému umělci Hee-doovi je nabídnut milion dolarů, aby vsadil svůj život. Jeho soupeřem je starý pracháč No-shik, který má za sebou několik infarktů. Sázka spočívá v tom, že se vytočí náhodné telefonní číslo a než volaný telefon zvedne, musí se uhádnout jeho pohlaví. Hee-do řekne žena, Noh-sik muž. Volaný je transvestita a Hee-do prohrává. Po měsíci operací mozku se oba probudí v těle toho druhého. No-shik v těle zdravého Hee-doa a navíc tak získá i jeho snoubenku, zatímco zničený Hee-do je přemluven bývalou No-shikovou ženou, aby se mu pomstili odhalením pravdy. Žena je ale zanedlouho nalezna mrtvá. Hee-do se znova setká se No-shikem a uzavřou další sázku. Pokud vyhraje, získá své ztracené tělo. Prohraje-li, přijde o vzpomínky na svou snoubenku. Oba volají náhodné číslo a čeká se, kdo zvedne telefon.




Podle prvních ohlasů by tomuto originálnímu dílku nejvíc pomohla změna žánru. Nejde totiž o komedii, ale vážné drama. Film je natočen podle japonského komixu Change. Herci jsou prý vynikající a film má dvojznačný konec. Režisér Yoon In-ho předtím natočil skvělý film When I turned nine a hlavní přestavitel je i u nás trochu známý Sin Ha-gyoon, když loni okouzlil publikum v Karlových Varech v roli němého zabijáka v No mercy for the rude.

Poznámka

Už jsou známé výsledků nových filmů za první týden a neobešlo se to bez překvapení. Na prvním místě je překvapivě The devil´s game a jen potvrzuje, že stejně jako všude ve světě mají recenze na návštěvnost jen malý vliv. I přes první místo si ale připsal jen 436 tisíc diváků a bude rád za celkový milion. Na druhém místě je Forever the moment, který už přeskočil tři miliony. Retro filmy Once upon a time a Radio dayz se umístili na třetím, resp. šestém místě. Oba filmy mají dohromady zhruba stejně diváků jako první ďábelská hra. Rozhodně víc než čtvrté místo a 260 tisíc diváků se čekalo o Supermana. Už to vypadá, že Jeon Ji-hyeon přinejmenším v Koreji nikoho nezajímá. Malý nezávislý film My love Yu-rie se nedostal ani do první desítky, jeho diváci se nejspíše počítají na tisícovky. Každopádně jednoznačným vítězem ledna a prvním komerčním hitem se stává sportovní Forever the moment. Co přinese únor si řekneme zase za měsíc.

Žádné komentáře: