středa 6. února 2008

Leden v korejských kinech, první část

Tenhle blog by měl být i o filmech a zatím se jim věnuju spíše okrajově, takže jsem se to od nového roku rozhodl trochu napravit a závádím dvě nové pravidelné rubriky. Tou první bude přehled korejských premiér po jednotlivých měsících a druhou krátké shrnutí, co jsem za daný měsíc viděl. V lednu se urodilo deset premiér, proto jsem se ho rozhodl rozdělit na dvě části. Původně to měl být jen takový jednoduchý přehled, ale nakonec jsem se do toho zabral a kromě nástinu děje (oficiální synopse), plakátu a upoutávky jsem ke každému filmu vyšťoural něco zajímavého a pokud je film v kinech už pár týdnů, tak uvádím i tržby a nějaké ohlasy. Většina filmů by měla být za pár měsíců na dvd a tudíž spatřitelné i pro nás doma. A pro ty, kteří jsou zrovna v Koreji jedna dobrá zpráva. Multikino v Soulu v Jongsanu začíná dávat korejské filmy s anglickými titulky.

The Longest 24 Months
Premiéra 1.1.2008



Čtyři páry mají milostné problémy díky blížícímu se odloučení kvůli vojenské službě. Chlapci mají strach, že si děvčata najdou za ně náhradu a děvčata se bojí života bez svých kluků. Splní kluci úspěšně svou povinnost a vrátí se ke svým holkám?



Romantická komedie o vojenské službě? To nezní moc zajímavě, ale co my víme. Každopádně do kin přilákala skoro půl milionu diváků, což je slabší průměr. Jednoho z kluků hraje bývalý člen chlapecké kapely G.O.D., která se rozpadla, když někteří členové museli na vojnu. Přestože jde o komedie, je i z ní patrná nenávist, kterou většina Korejců cítí k povinné dvouleté vojenské službě.

Forever the moment
Premiére 10.1.2008



Aténská olympiáda se blíží a Korea vyhlíží zlato v každém sportu. Korejské ženy si částečně vedly dobře ve všech sportech kromě přehlížené a ignorované házené. A když je sestaveno mužstvo, nevypadá to, že ženám je kolem třiceti. Chovají se jako rozhádaná malá děcka. Dokáže tahle divná parta překonat své rozdílnosti a těžkosti a vytvořit skutečný tým?



A my samozřejmě víme, že ano. O týmech, které to nedokáží, se taky filmy netočí. Sportovní film o ženském týmu házené, který senzačně získal na olympiádě stříbrné medaile si získal i srdce diváků a stal se prvním hitem roku 2008. Za tři týdny si přispal už dva a půl milionů diváků a mohl by při troše štěstí dosáhnout i na čtyři miliony. Je to o to větší úspěch, že ve filmu nehraje žádná hvězda, ani ho netočil slavný režisér. Film navíc málem nevznikl, protože producenti nemohli sehnat peníze na film o házená, která v Koreji moc lidí nezajímá. Film byl promítán v Tokyu hráčkám korejského národního týmu před opakovaným utkáním s domácím Japonskem. V prvním zápase byly Korejky poškozeny rozhodčím a mezinárodní federace nařídila opakování zápasu. Film měl dodat hráčkám sílu a asi se povedlo. Korejky deklasovali Japonky 34-21 a televizní přenos měl i díky obrovskému úspěchu filmu rekordní sledovanost.

Open city
Premiéra 10.1.2008



Kriminálka je složená z nejlepších lidí korejské policie. A vysloužilý detektiv Cho Dae-young má z nich nejvíc zatčení. Cho dostane rozkaz, aby dohlížel na případ kapesních zlodějů, kteří spolupracují s yakuzou. Atraktivní Paik Jang-mi, geniální kapsářka, se pokusí do své party získat Kang Man-oka, legendárního kapsáře. Cho a Paik se poprvé setkají, když ji Cho zachrání před nebezpečím. Netuší, co je čeká.



Open city je další z řady krimi trilerů z městského prostředí, tentokrát okořeněný sexuálním napětím. Podle recenzí je akce docela slušná, ale psychologie prý odpovídá druhořadému seriálu. Tato poznámka není vůbec od věci, protože už bylo oznámeno, že podle filmu vznikne šestnáctidílný seriál. Především díky tomu, že si film vede celkem slušně a už má jeden a půl milionu diváků.

Little prince
Premiéra 17.1.2008



Jong-cheol je workoholik, který se nikdy nestaral o svou rodinu. Ale když o ni přišel v dopravní nehodě, všechno na něho spadlo. Jednoho dne potká mladého chlapce jménem Yeong-ung. Ten trpí nevyléčitelnou nemocí, Jong-cheol má navíc pocit, že už se s ním někdy v minulosti setkal.



Příběh je volně inspirovaný slavným románem Malý princ od Exuperyho, k čemuž odkazuje i plakát. Film je podle producentů dokonalý pro všechny, kteří kvůli práci zapomněli, jak se s láskou chovat k lidem ve svém okolí. Workoholici asi do kina moc nechodí, cestu si našlo doteď pouze necelých čtyřicet tisíc diváků, což je sakra málo.

Hellcast
Premiéra 17.1.2008



Ah-mi byla dva roky scénáristka na volné noze, ale věci se nevyvíjely podle jejích přání. Žije se starší sestrou Young-mi, protože si nemůže dovolit žít na vlastní pěst. Ah-mi sní o úspěch a nezávislosti, ale to všechno je daleko. Její přítel Won-suk hraje v neúspěšné rockové kapele a je pořád švorc. Jednoho se vydá na rande na slepo a do života ji vstoupí Seung-won, opak jejího přítele. Do milostných problémů se dostane i Young-mi a její dcera.



Příběh o hledání štěstí dvou žen a jedné holky vznikl nejspíš proto, aby na plátně představil šestnáctiletou Ahn So-hee, členku popové senzace Wonder Girls. A protože popové hvězdy v Koreji táhnou, přišlo do kina za první týden slušných půl milionu diváků.

2 komentáře:

Part řekl(a)...

Ahoj Vojto,

díky za přehled, do Jongsanu to mám metrem půl hodinky, tak tam časem vyrazím.

Michal

Vojta řekl(a)...

Ahoj Michale,

rádo se stalo. Jenom doplňující informace k tomu kinu. Konkrétně jde o CJ-CGV v obchodním centru v Jongsanu. Ale rozhodně se nebudou dávát všechny filmy s titulky, budou to spíše výjimky. Mezi prvními to bude A man who was superman, který měl premiéru 31. ledna a budu o něm psát v pokračování lednového přehledu.