pátek 28. září 2012

Čtyři dny v Koreji - komiks Tomáše Kučerovského


Když jsem si tak brouzdal po netu a hledal recenze na grafický román (komiksovou knihu) Pchjongjang od Guye Delisleho, narazil jsem na stránky komiksarium a tam na krátký komiks (strip) Čtyři dny v Koreji od Tomáše Kučerovského.

Komiks má dvanáct stránek a popisuje autorovu cestu na konferenci BICOF 2009 do jihokorejského Pučchonu, jednoho ze satelitních měst Soulu. Celý komiks si tu můžete prohlédnout. Publikován je se souhlasem autora.

Komiks mám rád, ale přečetl jsem jich zatím jen pár a žádný český, proto jsem netušil, jak věhlasným autorem Tomáš Kučerovský je. Chvilka guglování to rychle změnila.

Tomáš Kučerovský (1974), je vystudovaný architekt, jeden ze zakladatelů časopisu Aargh! (2000) a nakladatelství Analphabet Books (2004), autor knižních, časopiseckých i novinových ilustrací, návrhů pro počítačové i deskové hry, přebalů cd, plakátů pro brněnské HaDivadlo a jeho díla jsou v mnoha zahraničních sbornících. Je držitelem řady českých i mezinárodních ocenění (např.  české ceny Muriel v kategorii nejlepší grafické povídky za komiks Ptačí perspektiva, 2008), přednášel o českém komiksu v Rusku, Nizozemí, Singapuru či v Koreji. Jeho příběhy vyšly v řadě zemí, mj. v Japonsku.  

Ukázky jeho tvorby najdete na jeho stránkách www.tomaskucerovsky.tk.

obr.: Tomáš Kučerovský s legendárním komiksovým autorem Jeanem Giraudem (aka Moebius), který ovlivnil tvorbu takových ikon, jako jsou Stan Lee či Hajaho Mijazaki.


Užijte si Čtyři dny v Koreji Tomáše Kučerovského!













PS: Tady je k přečtení komiks v englické, francouzské a dokonce i korejské verzi. 

Žádné komentáře: