pondělí 1. června 2009

Pracovní víza do USA

Protože přes léto budu dělat údržbáře na letním táboře, musel jsem si taky vyřídit na americké ambasádě pracovní víza. Jako turista je už nepotřebujete, jako pracující stále ano. Pokud jste podobnou věc nikdy nevyřizovali (jako já ještě nedávno), tak se vám třeba bude hodit vědět, co vás čeká. Podle návodu na stránkách ccusa a americké ambasády jsem vyplnil asi čtyři formuláře, jeden krásnější než druhý. Na stránkách ambasády jsem si rezervoval termín na pohovor a vyrazil. S sebou jsem měl všechny formuláře, index, potvrzení o studiu, fotografii, pas, doklady o zaplacení poplatku za vízum (2882 Kč) a kurýrní služby (185 Kč) a ještě obálku, ve které mi pošlou můj pas s vízem. Můj termín byl v 8: 15 ráno, dorazil jsem asi o pět minut dřív a u ambasády byla nějaká fronta, tu jsem ignoroval a chtěl se vervat dovnitř uvažujíc, že termín 8:15 je jenom můj a už bych měl být na řadě. Paní z ochranky mě usadila s tím, že na tenhle termín je tu celá ta fronta a ať se laskavě do ní zařadím. Tak jsem se zařadil a za chvíli se fronta rozrostla na solidní dav. Asi po dvaceti minutách mě pustili dovnitř, chlápek u vchodu mi sebral veškerou elektroniku a proskenoval mě, jestli náhodou nemám sebou něco explozivního.

obr.: americká ambasáda na Malé straně.



Nahoře jsem šel do další fronty k okénku, kde se odevzdávaly formuláře. Česky hovořící slečna je omrkla, byly v pohodě a řekla mi, že si mě ještě zavolají k dalšímu okénku. Tak jsem zase čekal. Po chvíli si mě přes rozhlas zavolali a mladý Američan mi sejmul otisky všech prstů a poslal mě si zase sednout. Za další deset minut si mě zavolala Američanka ve středních letech, opět si vzala moje otisky (tentokrát jen palce, asi aby si mě ověřila) a chvíli jsme si povídali. Ptala se, jestli už mám zajištěnou práci, tak jsem řekl, že jo. Žádný výslech to nebyl, jenom jsme se bavili o tom, co studuju, zatímco ona něco klepala do počítače. Po pár minutách mi řekla, že mi vízum přijde do čtyř pracovních dnů a celá procedura byla hotová. Na ambasádě jsem byl v pondělí a opravdu ve čtvrtek mi přišel pas s vízem. Nekecala. Teď mě čekají jenom samá pozitiva a sociální jistoty.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj prosim te nemohl bys mi poradit jak a kde presne nebo jake formulare na pracovni vizum vyplnit?Musel jsi mluvit anglicky?Moc dekuji za odpoved.

Vojta řekl(a)...

Já už si to tak přesně nepamatuji, ale určitě záleží na tom, v jakém režimu tam pojedeš. My tam myslím jeli na něco jako "kulturní výměna", jestli si to dobře pamatuju. Ale nebylo to složitý to vyplnit. Anglicky jsem se bavil s tou úřednicí, ale byl to nezávazný rozhovor asi na tři čtyři minuty, nic velkýho. Nedřív se ptala, kde budu a co budu dělat a pak jsme se bavili o tom, co studuju.