středa 3. června 2009

Korejské jídlo

Pár slov o korejském jídle, což je nepochybně populární téma. V korejské restauraci u nás jsem byl dvakrát a poprvé to bylo extrémně drahé, podruhé sice levné, ale z denního menu bez možnosti volby. Ty pravé hody a v rozumných cenách si užijete až přímo v Koreji. Jak jsem se na korejské jídlo celkem těšil, tak jsem byl za začátku dost zklamaný. Mohly za to hlavně blafy z menzy, které nám organizátoři zajistily. Byly sice zadarmo, ale fakt to za moc nestály. Když jsem ale začal chodit z holkama na pořádná jídla, tak se dojem o hodně zlepšil. Značnou část toho, co jsem v Koreji snědl, mám zdokumentovanou, takže sem s tím.

obr.: první korejské jídlo přišlo už v letadle. Hovězí kalbi ččim, 갈비찜. Docela dobré, ale prostě ohřátý polotovar.



obr.: stále jsme ještě v letadle, instantní nudle. Kdo chtěl, mohl se jimi narvat jak moc chtěl.



obr.: 고구마무스 kokumamusu, skvělý zákusek ze sladkých brambor.



obr.: 군만두 kunmandu, pravděpodobně čínské jídlo, protože jsem ho měl v čínské restauraci. Knedlíčky se zeleninou a smaženým masem a citronovou omáčkou. Moc dobrý.



obr.: ukázka typického jídla z univerzitní menzy. Hnusná polévka a z hlavního jídla se dala jíst jenom ta rýže. Obzvlášť nechutné byly ty průhlédné špagáty.



obr.: večeře na hotelu, která byla prakticky totožná s jídlem v menze. Základ rýže a k tomu jenom kimčchi, maso nenajdete. Zaplaťpánbůh za to víno.



obr.: protože se nám nikomu už asi druhý den nechtělo jít jíst do menzy, tak jsme si objednali dovážku. 자짱면 čadžangmjon (černé nudle), smažené kuřecí kousky a knedlíčky. Všechno skvělé, hlavně ty nudle byly dokonalé.



obr.: detail na již řádně promíchané nudle. Rodinná porce.



obr.: Tech dojížděla i zbylou omáčku. Přestože se u toho zrovna moc netváří, určitě to stálo za to.



obr.: s holkama tentokrát v restauraci. Tohle si daly holky, já tohle odmítám jíst. Možná dělám chybu, ale už to tak prostě je. Chobotnice nebude nikdy můj kamarád.



obr.: tohle je moje jídlo, kuřecí. O správnou přípravu se staral personál restaurace, který vždy přišel, upravil žár a promíchal jídlo. Bylo to skvělý a poměrně levné. Takováhle porce, která rozhodně není pro jednoho, stojí zhruba stopadesát korun.



obr.: jedno z jídel, které jsem měl dopředu vytipované s tím, že si ho musím dát. Studené nudle, neboli 냉면. Tady ještě nepromíchané. Uvnitř je mrkev, okurky, plátky hrušky a taky vajíčko. Je to skoro ledové a moc dobrý.



obr.: jeden z mnoha pouličních stánků s ovocem. Záchrana pro ty, kterým korejské jídlo nesedne.



obr.: v některých stáncích mají kousky melounů, či ananasu napíchnuté na špejli. Položené jsou na velkých kusech ledu, takže v horkém počasí opravdu osvěží. Měl jsem žlutý meloun, klasický meloun i ananas. Všechno vynikající, cena cca 15 Kč.



obr.: když už jsem nebyl s asijskýma holkama, ale s těma dvěma českýma, tak jsem na uluci narazili grilovaná kuřata, která jsem předtím ani potom neviděli. Chvíli jsem váhali, ale já byl pro si čtvrtku dát. Pouličního jídla se nebojím. Kuře nám chlápek roztrhal na kousky a za přihlížení asi patnácti dalších strávníků (Korejců) jsme ho hezky po česky rukama snědli. Ani tady samozřejmě nesmí chybět příloha.




obr.: tohle mi přinesla Nina, když jsem na ní čekal na Insadongu, než si nakoupí. Je to brambora, jestli sladká nebo normální se nedalo poznat, protože byla smažená a strašně hodně okořená. Nedá se jich sníst víc za sebou, ale jednou za čas je to docela dobrý.






obr.: poslední večer a večeře v Koreji. Neměl jsem už peníze na restauraci, tak jsme se s Filipínkou Tech najedli u pouličního stánku. Měl jsem prakticky všechno kromě těch knedlíčků, protože ty jsem už znal. Názvy si už bohužel nepamatuji, ale to vlevo v rohu je něco jako pizza, žádný zázrak. To tmavě hnědé, co paní zrovna nabírá chutnalo jako kousky párků v uho (univerzální hnědá omáčka). A to nejblíže k nám chutnalo jako něco mezi masem a gumou a bylo to strašně ostré. Voda byla ale zadarmo i v tomto stánku, takže jsem vydatně hasil, zatímco Tech vysvětlovala, že jsem slabý Evropan, co nic nevydrží:)



obr.: sendvič zakoupený v metru. Cena i chuť přibližně stejná jako u nás. Zase takové záložní jídlo.


4 komentáře:

Kolosální žrout řekl(a)...

Bezva clanek! Korejske jidlo je moje oblibene tema. :) Vidim, ze chutove to tam bylo tak pul na pul. Co bych si z fleku dal, jsou ty cerne nudle, vzdy me lakaly...

Anonymní řekl(a)...

pekný článok:)
A myslím,že to z ajumminho stánku...to orandžové a pálivé je dokbokki...alebo ako sa to píše XD

radobyelfka řekl(a)...

Takže korejský jídlo bývá dost kořeněný, jo? Fakt, že ty černý nudle vypadaj úplně skvěle, ale já bych nepodcenila ani tu chobotnici:)))

ivan řekl(a)...

jidlo v menze vypada jako to moje v Hyundai, nedalo se to a jeste to bylo studene, zato vecer jsem si daval do nosu, ted uz jsem rok zpet z Koreje a mam abstak na hovezi a kimci