úterý 19. května 2009

Moderní noviny, Klub nezávislosti, Osobní rada a Císařství velké Koreje

Než nahodím další fotky a nějaké to povídání z Koreje, tak zase něco z historie.

서재필 Philip Jaihson – studoval v USA, získal doktorát v USA jako první Korejec, měl i americké občanství.

Tři projekty:
Založit noviny
Postavit památník korejské nezávislosti (Brána nezávislosti)
Založit organizaci vlasteneckou a i reformní zároveň

obr.: 서재필 a jeho noviny.



독립신문

První moderní korejské noviny, začali vycházet v dubnu 1896 a vycházeli tři roky, než došli peníze, protože byly záměrně neziskové. Čtyři stránky v hangulu, jedna anglicky, aby cizinci věděli, co se v Koreji děje. Ze začátku byly podporované vládou, později se zpolitizovali, prvním šéfredaktorem byl sám Jaihson [서재필], po něm 윤치호 (významný politik) a poté zahraniční misionáři Appenzeller (USA) a Emberly (VB). Kodžong si myslel, že ho chtějí svrhnout, proto byly noviny velmi opatrné. Propagovali rovnost mezi lidmi a vycházeli v hangulu, aby je mohlo číst co nejvíce lidí.

주시경 – otec korejského písma a abecedy, jazykovědec, optimalizoval písmo, zavedl mezery mezi slovy, odstranil archaismy, zavedl psaní v řádkách. Předpověděl válku mezi Ruskem a Japonskem, kritizoval spoléhání se na cizí mocnosti.

obr.: 주시경, díky němu je současná korejština mnohem jednodušší než dříve.



Klub nezávislosti 독립협회

Král byl na ruském velvyslanectví, což Korejce sralo. Na dvoře se nedělo nic. Hlavní vliv mělo Rusko a USA. Vše, co získalo Rusko, chtěly USA taky. Hojně se poskytovali různé koncese. V Soulu bylo možné dělat cokoliv, protože Kodžong byl uklizen a moc se nestaral.

V klubu byla elita hlavního města (aspoň si to o sobě mysleli) – vládní úředníci, aktivisté, pozéři. Postupně se nabalila spodina, protože klub byl otevřen všem – vznikl mišmaš. Při prvních střetech s vládou pozéři odešli.

이완용 Sehrál neblahou roli při anexi Koreji (jako předseda vlády ji podepsal), vždy s přívlastkem „zrádce“. Brzo odešel, protože chtěl být ve vládě.

obr.: zrádce 이완용.


이승만 Budoucí prezident, největší zloděj mezi prezidenty.

Vydávali noviny a každou neděli diskutovali v parku Nezávislosti o aktuálních problémech země, účastnili se tisíce lidí, Soul byl jejich. Začali odporovat vládě, zradikalizovali se velmi. V únoru 1897 se král vrátil zpět do paláce a situaci vyřešil tak, že v říjnu 1897 vyhlásil Korejské císařství a sebe pasoval na císaře.

대한 재국 Císařství velké Koreje

KN chtěl od vlády právo rozhodovat – vzniklo by něco jako první parlament.

중추원 Osobní rada

Odkládali se tam lidé, aby neškodili v politice. Měli na starost předkládání zákonů, ale nedělali to. Nikdo to nedělal. Založena v reformách Kabo. KN ho chtěl zrušit a změnit v parlament. První kolo vyhrál císař, když jmenoval polovinu členů a pak ještě polovinu nechal zavřít. Vyděsil se ale průvodu v Soulu a propustil je. Souhlasil s jejich podmínkami – druhé kolo pro KN. Zasedání rady jako parlamentu trvalo deset dní – protože měl kacířské názory. Kodžong je podruhé zakázal – dojeli na jeho a vládní podezíravost, kteří se jimi cítili ohroženi. KN předběhl dobu o padesát let.

Žádné komentáře: