neděle 5. října 2008

Nejúspěšnější korejské filmy všech dob, první část

Než se podíváme, jaké filmy nejvíce přitahují domácí diváky, řekněme si krátce něco o korejské kinematografii. Současný boom korejské kinematografie nastartovala na konci 90. let skutečnost, že se do ní rozhodly investovat největší korejské společnosti. S rostoucími rozpočty rostla žánrová rozmanitost, technická kvalita a hlavně divácká návštěvnost. Za zlomový film je obecně považován akční hit Shiri, který zaznamenal do té doby nevídaný divácký úspěch a nastartoval hon na diváky. Téměř každý rok poté padl divácky rekord v návštěvnosti a většinou se o to postaral výpravný velkofilm. Domácí filmy ve své expanzi dosáhly dokonce nadpolovičního podílu mezi všemi uváděnými filmy v Koreji, což je věc jinde ve světě nevídaná. Velkou výhodou korejských filmů je prakticky neexistující žánrové omezení. Velkou popularitu mají stále i přes klesající kvalitu a originalitu korejské horory, mezi nejúspěšnější filmy patří výpravné historické spektákly, ať už se odehrávají okolo korejské války či v dávných královstvích. Mezi pěti nejnavštěvovanějšími filmy jsou dva monstr filmy s digitálními příšerami v hlavních rolích, každoročně zazáří nějaká gangsterka nebo drsné krimi, které si nebere žádné servítky a z vysoka kašle na divácká očekávání a žánrová klišé. Mezi nejúspěšnějšími filmy se sice neobjevují, ale velké oblibě nejen mezi domácími diváky se těší korejské romantické filmy, jak dramatické či komediální. K nejoblíbenějším žánrům doma i v zahraničí patří takzvané „zlé filmy“, ve kterých se dějí hrdinům šeredné věci, ale diváci se při nich skvěle baví a nezřídka propadají v ohlušující smích. Čím jsou ale korejské filmy zcela výjimečné snad v rámci celosvětové produkce je právě míchání těchto žánrů. Takové dějové zvraty, jaké zde uvidíte, by nejspíše v amerických či evropských filmech budily rozpaky, ale zde působí přirozeně a často právě ony vytvářejí tu přidanou kvalitu, která je odlišuje od ničím překvapující a v politické korektnosti se topící evroamerické produkce. Na pokraji diváckého zájmu jsou potom artové a dokumentární filmy, které doma v podstatě bojují o přežití, ale za to sbírají ceny na nejvýznamnějších evropských filmových festivalech.

Teď už se ale pojďme podívat na nejnavštěvovanější korejské filmy všech dob. Představíme si jich rovnou patnáct a vezmeme to vzestupně, aby nás to nejlepší čekalo na konec.

15. Marrying The Mafia 2 (2005)
- 5,663,000 diváků



První ze dvou pokračování a první ze dvou čistokrevných komedií mezi nejúspěšnějšími filmy. Marrying the Mafia 2 vypráví o mafiánském bossovi, který se zamiluje do ženy, o které později zjistí, že je státní žalobce. Dokáže láska překonat rozdíl v jejich pracovní náplni? Jistě ano, ale nebude to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Hlavní otázka zůstává, zasmějeme se přitom? Tady už je odpověď o něco složitější. Mafiánské vdavky jsou totiž nejkomerčnější komedie, jakou si dovedete představit. Spousta vtipů je na hranici trapnosti a řada z nich i za ní. Pořád tu ale zůstává i dost povedených a ústřední herecký pár, který dokáže slušně zahrát i ty nejpitomější situace. Na jemný humor takového Forresta Gumpa rovnou zapomeňte, ale jestli se dokážete bavit při komediích od Bena Stillera, nejspíš si užijete i tuhle veleúspěšnou korejskou komedii.



14. Joint Security Area (2000)
- 5,830,000 diváků



V demilitarizované zóně došlo během přestřelky k smrti dvou severokorejských vojáků. Událost přijíždí vyšetřit zástupci z komise neutrálních států. Doteď nejúspěšnější film světově známého režiséra Park Chan-wooka, který se později zaskvěl svou slavnou trilogií o pomstě, jejíž dva díly běžely i u nás v kinech. Joint security area je hvězdně obsazené drama odehrávající se v místech, kam se žádný normální Korejec nikdy nepodívá. Není se proto co divit, že se přišli podívat aspoň do kina. Film v sobě nese i velmi humánní poselství, když je vlastně celý o přátelství mezi vojáky znepřátelených zemí.



13. My Boss My Teacher (2006)
- 6,105,431 diváků



My boss my teacher je pokračování úspěšné komedie My boss my hero z roku 2001, ve které byl nevzdělaný mafián donucen nastoupit na střední školu a získat vzdělání, protože být mafiánem není přece práce pro blbce. V tomto pokračování nastupuje náš hrdina na střední školu jako učitel etiky. Mezi jeho žáky je navíc jeho šéf, což by mělo vést k řadě vtipných situací, ale bohužel jen málokdy se to podaří. Když se odprostíme od toho, že v podstatě jde o opakování stejné formule z prvního dílu, pořád je tu ten problém, že ten prostě není moc vtipný. Snaží se skórovat hned na několika polích zároveň, následkem čehož svůj hlavní zápas o pobavení diváka prohrává. Loni vznikl dokonce třetí díl, na němž se nepodílel nikdo z tvůrců prvních dvou filmů, a který jen potvrzuje sestupnou tendenci této série. Jako by toho ale nebylo dost, letos půjde do kin ženská verze My woman, my teacher.



12. Shiri (1999)
- 6,210,000 diváků



Jeden z nejdůležitějších filmů posledních dvaceti let. Nastartoval tvorbu velkých letních blockbusterů s mohutnými rozpočty a lákajících davy diváků, který se svou technickou kvalitou vyrovná hollywoodským trhákům. Po své premiéře byl Shiri nejúspěšnějším filmem historie (stávající rekord Titanicu překonal o dva miliony diváků) a tento primát držel dva roky, než ho překonala gangsterka Friend. Špionážní drama vypráví o severokorejském komandu, které ukradne výbušniny a rozmístí je na několika místech v Soulu, včetně fotbalového stadionu, na kterém se má odehrát utkání mezi Jižní a Severní Koreou. Podaří se jihokorejským tajným agentům zabránit hrozící katastrofě?



11. 200 Pound Beauty (2006)
- 6,619,498 diváků



Jediný zástupce romantických komedií v tomto žebříčku. Jak už název napovídá, jde tu o krásu a její množství. Hlavní hrdinka je totiž opravdu hodně obézní žena, která nádherně zpívá. Jejího hlasu využívá krásná hubená zpěvačka, která pro změnu zpívat neumí. Když uslyší od svého manažera, kterého tajně miluje, několik nelichotivých slov o svém vzhledu, rozhodně podstoupit plastiku celého těla. 200 pounds beauty je povedená komedie, která naštěstí nikdy nesklouzává k fekálnímu humoru, jak je tomu v jiných korejských komediích často zvykem. Samosebou dojde i na romantiku, která nesmí v žádném korejském filmu chybět. Téma plastických operací a honbu za krásou zpracoval v o poznání vážnějším duchu Kim Ki-duk ve filmu Čas.



10. Tazza: The High Rollers (2006)
- 6,847,777 diváků



War of flower, jak zní alternativní název, je gamblerské drama podle komiksové předlohy, ve kterém najdete spoustu atraktivních věcí, svůdnou famme fatale, gamblerskou legendu, ďábelského padoucha, co mlátí soupeře kladivem do ruky, prosťáčka, který se naučí řemeslu začne vydělávat těžké peníze. Když jeho učitel vypadne z vlaku s useknutou rukou, rozhodne se ho pomstít. Mohl to být skvělý film ve stylu Ritchiho Podfucku, ale to by nesměl být tak zmatený a hlavně přetažený. Sledovat dvě a půl hodiny karetních partií, kterým navíc vůbec nerozumíte, je na hraně únosnosti. Méně je někdy více.



9. The good, the Bad, the Word (2008)
– 7,027,692 diváků



Nejdražší korejský film všech dob vypráví příběh tří desperátů, kteří ve třicátých letech minulého století v dalekém Mandžusku pasou po mapě k pokladu. Tři z největších domácích hereckých hvězd pod taktovkou talentovaného režiséra podle všeho natočili prvotřídní western. Ano, slyšíte dobře, western. Jestli byl nějaký žánr, do kterého se Korejci ještě nepustili, byl to právě western. To už ale neplatí. Název každému jistě připomene slavný spagetti western od Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý a není to náhoda. Hodný, zlý a divný na něho v mnohém odkazuje a je proto označován za kimči western.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kdypak bude druhá část?

Vojta řekl(a)...

Zdravím trpaslíka,

hotové to mám, jde jen o to, kdy to pověsím na blog. Nejspíš tak na konci tohoto týdne.

Anonymní řekl(a)...

moc zajímavý blog, přesně to info, co já jako začínající asijský fanda potřebuje. druhá část, zda se, nespatřila světlo světa?

Vojta řekl(a)...

Ahoj, díky za pochvalu. Druhá část světlo světa spatřila, dokonce i v termínu, který jsem napsal. Najdeš ji tady: http://vojta-vojta.blogspot.com/2008/10/nejspnj-korejsk-filmy-vech-dob-druh-st.html

Anonymní řekl(a)...

These are genuinely wonderful ideas in about blogging.
You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.
Take a look at my web blog - online casino south africa