neděle 12. října 2008

Nejúspěšnější korejské filmy všech dob, druhá část

Dokončení prvního dílu a osm nejúspěšnějších filmů všech dob.

8. May 18 (2007)
- 7,280,000 diváků


Historické drama vypráví o jedné smutné kapitole korejských dějin a to o studentských bouřích v městě Kwangdžu, které byly krvavě potlačeny armádními jednotkami. Ve filmu proteče spousta krve a uvidíte spoustu patetických scén s vlající korejskou vlajkou a buditelskými proslovy. K odlehčení jsou tu dvě komické postavičky, jejichž fekální humor film spíše shazuje dolů. Zajímavostí je, že hudbu k filmu nahrál Český filharmonický orchestr.



7. Welcome To Dongmakgol (2005)
- 8,002,594 diváků



V jedné zapadlé, válkou nedotčené vesničce se během korejské války setkávají vojáci znepřátelených armád a do party přibude i jeden Američan. Po počátečním vyhroceném setkání napětí opadá a začnou vznikat vzájemná přátelství. Welcome to Dongmakgol ale není obyčejným filmem o přátelství a nesmyslnosti války. Je mnohem víc, má v sobě až surrealistické kouzlo, které si podmaní snad každého a dělá z filmu neobyčejný zážitek. Například když ve skladu kukuřice vybuchne granát a na celou vesnici začne zpomaleně chumelit popkorn. A takových scén je zde spousta a dělají z tohoto filmu opravdový skvost. Může za to i úžasná hudba o slavného japonského skladatele Joea Hisaishiho, známého ze spolupráce s Takeshim Kitanem.



6. Friend (2001)
- 8,180,000 diváků



Podle mého nejlepší korejská gangsterka je na šestém místě. Na začátku vidíme ještě malé kluky, kteří jen krátce chodí na základní školu a hádají se, jestli je rychlejší legendární plavec Cho Oh-ryun nebo mořská želva. Společně absolvují i střední školu, ale poté se jejich osudu rozcházejí a z dvou z nich se stávají šéfové znepřátelených gangů. Přestože Friend má v sobě to nejlepší z mafiánských filmů, jeho hlavním poselstvím je ukázat sílu přátelství, které nic nerozdělí. Už jen při sledování upoutávky, kterou snadno najdete na youtube, mi běhá mráz po zádech. Další opravdový klenot v tomto žebříčku.



5. D-War (2007)
- 8,420,000 diváků



Korejsko-americká koprodukce, ve které si to v Americe rozdávají digitální draci s armádou. Film režíroval Korejec, ale hrají v něm pouze druhořadí američtí herci, které jste nejspíše nikdy nikde neviděli. Pokud jste ochotni vypnout mozek a prominout slabší triky, možná si film užijete. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří si užívají Anakondu nebo Godzillu. Film má navíc dost obroušené hrany, aby na něho mohly rodiny s dětmi, takže jeho přitažlivost klesá i u vyznavačů krvavých podívaných. Producenti evidentně toužili udělat s filmem díru do světa, nebo minimálně do Ameriky, ale to se jim nepovedlo. Doma film bodoval, ale zbytku světa byl ukradený. Ze Severní Ameriky si sice přivezl téměř jedenáct milionů dolarů na tržbách a stal se tak nejúspěšnějším korejským filmem uvedeným za velkou louží, ale s takovýmto výsledkem si vás milovníci hotdogů sotva všimnou. U nás si D-War můžete půjčit na dvd pod názvem Dračí války.



4. Silmido (2003)
- 11,108,000 diváků



Silmido je název malého ostrova nedaleko mezinárodního letiště Inčchon, kde byla cvičena skupina kriminálníků, která měla provést odvetný atentát na severokorejského vůdce Kim Ir-sena. Rozkaz byl ale zrušen a komando mělo byt zlikvidováno. V té chvíli se děj odchyluje od již stokrát viděného a sama skutečnost píše zajímavý scénář. Historické drama je inspirováno reálnými událostmi a po premiéře se okamžitě stalo nejúspěšnějším domácím filmem vůbec. Na ostrově Silmido můžete ještě dnes vidět místa, kde probíhal krutý trénink a po úspěchu filmu se stal oblíbeným místem domácích turistů.



3. Taegukgi (2004)
- 11,746,135 diváků



Taegukgi, neboli korejská vlajka, je velkolepá podívaná z korejské války, která hravě snese měřítko i s hollywoodskými velkofilmy jako Zachraňte vojína Ryana. Film vypraví o dvou bratrech, jejichž osudy rozdělí válka. Starší bratr se snaží chránit mladšího, který je nadějí rodiny, a vrhá se do nejnebezpečnějších úkolů, aby jeho bratr nemusel válčit a zůstal na živu. Davové scény se stovkami komparzistů, letecké nálety, boje muže proti muži, dramatický příběh i několik dějových zvratů, nic z toho tu nechybí. U nás vyšel na dvd pod titulem Pouta války.



2. The King and The Clown (2005)
- 12,302,831 diváků



Jestliže u velkolepých akčních podívaných není umístění mezi nejnavštěvovanějšími filmy žádné překvapení, tak druhé místo Krále a klauna je doslova senzací. Historické kostýmní drama, které je adaptací divadelní hry, vypráví o skupině potulných herců, kteří svou hrou zesměšní krále a poté skončí jako baviči na královském paláci, kde svými hrami upozorňují na korupci a intriku na dvoře. Film je ale především dramatem o touze a lásce (většinou homosexuální) pro kterou jsme ochotni udělat cokoliv, třeba obětovat svůj život. Přestože jde o historický film, tak v něm není jediná akční scéna a přesto je strhující. Nikdy nevíte, jak se pološílený panovník, milující svého klauna, zachová a tím vás Král a klaun drží neustále v šachu.



1. The Host (2006)
– 13,019,740 diváků



Nejúspěšnějším korejským filmem všech dob je v současnosti The Host. Mutant, pod tímto názvem běžel film na festivalu v Karlových Varech, je o příšeře žijící v řece Han. Neboli další digitální monstrum v první pětce. The host je naštěstí mnohem lepší film než dračí D-War, přesto u něho bude normální divák nejspíš nevěřícně kroutit hlavou. Oproti klasickým monstr filmům se drží více při zemi, nečekejte demolici poloviny Soulu nebo útok na monstrum z ponorky. Tady jde více o rodinné drama a honbu za záchranou dcery, kterou si monstrum vzalo do svého úkrytu na potom. Díky tomu máte aspoň šanci sžít se s postavami na rozdíl od D-War, kde vám jsou všichni ukradení, a jenom se díváte, co vybuchne příště. Na Mutanta se asi těžko budete dívat s rodiči a babičkou v neděli odpoledne, ale pokud vám nevadí digitální příšera v hlavní roli a umíte se na čas oprostit od přízemní logiky, můžete si ty dvě hodiny strávené s tímto filmem pěkně užít.



Pro zajímavost českým rekordmanem je dosud Kolja z roku 1996 s jedním milionem a necelými tři sta padesáti tisíci diváky. V poměru k počtu obyvatel tedy Kolju viděl zhruba každý desátý Čech, korejského Mutanta viděl každý čtvrtý Korejec. Pořád máme ještě co dohánět, takže neseďte doma a běžte do kina.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Joe Hisaishi je především dvorní skadatel kultovního japonského studia Ghibli, které má na svědomí proslulé filmy jako Můj soused Totoro, Princezna Monomoke nebo Doručovací služba slečny Kiki...

jinak ale Dongmakgol palec hodně nahoru...