pondělí 8. září 2008

Červenec v korejských kinech

Pozdě ale přece je tu přehled červencových premiér. Je jich jenom pět, takže to zvládneme na jeden zátah. Tři z nich jsou velmi zajímavé, včetně nejočekávanějšího domácího velkofilmu roku. Sekunduje mu další velkofilm z vietnamské války a gangsterka z Han Seok-gyuem.

Santamaria
Premiéra 10. 7. 2008



Il-do vidí šanci vyrovnat starý dluh. Jako policista má právo pokutovat každého, kdo poruší dopravní předpisy v jeho malém městě, ve kterém moc aut nejezdí. Má spoustu času a tak vystopuje taxík Ho-cheola, bývalého spolužáka ze střední školy, a pokutuje ho minimálně několikrát denně.



Tahle skoro synopse naznačuje děj již druhého letošního filmu režiséra Jeong Yeong-baeho. Tím prvním byl debut Cherry Tomato, který měl premiéru před dvěma měsíci a propadl po všech stránkách. S jeho novým filmem to nevypadá o nic růžověji. U diváků propadl na dvd vyšel už měsíc po premiéře. Podle ohlasů je Santamaria emočně stejně přeplácaná jako Cherry Tomato a rozhodně není přímočarou komedií, za kterou se vydává.

Life Track
Premiéra 11. 7. 2008



Zezhu žije jednoduchým životem v malém domě na venkově. Jednoho dne potká hluchou dívku jménem Xiangshu. Ta zabila muže, který se ji pokusil znásilnit a aby se vyhnula zatčení, tak uprchla na venkov. Zezhu ji vezme k sobě a nakonec se naučí důvěřovat jeden druhému. Nevyřešené spory s jeho zesnulou matkou mu teď komplikují vztah s Xiangshu.



Nezávislý film v koprodukci Jižní Koreje a Číny získal cenu na loňském festivalu v Pusanu. Jde o typický festivalový film z rurálního venkova s nemluvnými a postiženými hrdiny (Zezhu nemá ruce). Film se promítal na festivalu v Rotterdamu.

The Good, The Bad, The Weird
Premiéra 17. 7. 2008

obr.: nedokázal jsem rozhodnout, který plakát nahrát, tak jsem nahrál oba. Ten druhý je z Cannes.





V třicátých letech dvacátého století byl Korejský poloostrov pod koloniální nadvládou Japonska, a proto mnoho Korejců hledalo bezpečí v Mandžusku. Z některých se stali lupiči, někteří přepadali vlaky a z některých dokonce nájemní vrazi. Zatímco Divný, notorický přepadávající vlaky, prchá z japonského vlaku křižujícího mandžuské pláně, najde mapu k pokladu. Po mapě ale touží i Zlý, nelítostný vůdce banditů. Shodou okolností je ve vlaku i Hodný, nájemný zabiják, jehož dalším cílem je Zlý. Tři desperáti v úžasné honičce s japonskou armádou, korejskými bojovníky za nezávislost a čínskými bandity. Ti všichni se snaží získat vzácnou mapu.



Hodný, zlý a divný je největší korejský blockbuster letošního léta. Režisérem je Kim Ji-woon, který natočil vynikající filmy jako A tale of two sister a A bittersweet life. Podle všeho si připsal další skvělý zářez na pažbu. Film je divácky nesmírně úspěšný a líbil se i kritikům na festivalu v Cannes. Publikum ho odměnilo potleskem ve stoje. Podařilo se ho prodat i do americké distribuce, sice omezené, ale přesto jde o úspěch. Mimojiné ho uvidí i diváci ve Velké Británii, Francii, Číně a další země jistě ještě přibudou. Už podle názvu je jasné, že odkazuje na slavný spaghetti western Sergio Leoneho Hodný, zlý a ošklivý a v parafrázi na to je označován jako kimchi western. V ústředních rolích hrají tři z největších korejských hvězd, Lee Byeong-Heon (A bittersweet life, Joint Security Area), Song Kang-ho (The Host, Joint Security Area, Memories of Murder atd.) a Jeong Woo-seong (Musa, Daisy, A moment to remember). Rekordní rozpočet na korejský film ve výši 17 milionů dolarů zaručuje prvotřídní triky, výpravu i kaskadérské výkony. Film byl v Cannes uveden v jiném sestřihu než korejská verze, byl kratší a měl jiný konec. Podle producentů je konec cannské verze ten, který si přál samotný režisér. Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing, o němž jsem psal minule.

Sunny
Premiéra 23. 7. 2008



Staromódní Soon-yi se bez lásky přivdá do vesnické rodiny. Ale když je její manžel odveden do armády a odjíždí válčit do Vietnamu, chce ostatním ukázat, že ho dokáže milovat. Využije svého pěveckého talentu a připojí se ke skupině mířící do Vietnamu, aby pobavila korejské vojáky. Soon-yi doufá, že se během tohoto „turné“ setká se svým manželem.



Nový film režiséra Lee Jun-ika, který se zaskvěl v roce 2006 velehitem King and the clown. Do hlavní mužské role si obsadil stejně jako v King and the clown Jeong Jin-yeonga, Soon-yi hraje Su Ae známá z Once in a summer. Su Ae absolvovala kvůli filmu dvouměsíční taneční výcvik a vyplatilo se. Kritika na její herecký i taneční výkon nešetří slovy chvály. Sunny je dalším drahým historickým blockbusterem letošního léta s rozpočtem sedmi milionů dolarů. Režisér se v něm snaží nahlížet na válku ženským pohledem, který podle jeho slov není tak černobílý jako mužský. Vietnamská válka není zrovna časté téma korejských filmů a Lee Jun-ik k tomu říká: „Je na čase se podívat na vietnamskou válku z jiného, více objektivního úhlu.“ Naráží tím nejspíš na to, že hlavním motivem korejské účasti ve vietnamské válce byla zoufalá touha po ekonomickém růstu země.

Eye for an eye
Premiéra 30. 7. 2008



Sung-chan je špičkový detektiv a vedoucí speciální vyšetřovací jednotky. Rovněž je proslulý trestáním kohokoliv, kdo urazí jeho pýchu. Když Hyun-min vydávající se za Sung-chana přepadne za denního světla dodávku převážející peníze a zmocní se pašovaného zlata za deset milionů dolarů přímo před detektivovými očima, Sung-chan se cítí potupen. Nemůže nechat Hyun-mina proklouznout. Sung-chan po něm jde jako divoká šelma po své kořisti, ale Hyun-min mazaně uniká vyšetřovatelům a dokonce úmyslně zanechává stopy na místech činů, aby dráždil a provokoval Sung-chana.



Oko za oko má dvě velká lákadla. A tím je režisér Kwak Kyeong-taek a herec Han Seok-gyu. Kwak natočil podle mě nejlepší korejský gangsterský film Friend a Han je bezpochyby jedním z nejlepších korejských herců (Shiri, The Scarlett Letter, Bloody Aria). Podle traileru je zřejmé, že nás čeká nabušená akční jízda, která si nebude brát servítky. Han jako by se vrátil k postavě drsného detektiva z The Scarlet letter a to je jen dobře.

Boxoffice okénko

Vezmeme to tradičně od nejhorších. U Life track nejsou žádná čísla známá, takže buď na něho nikdo nepřišel, nebo ho prostě nikde nedávají, což je taky možnost. Na dalším místě je podle očekávání Santamaria s padesáti tisíci diváky, což je sice dvakrát víc než měl Cherry Tomato, ale pořád je to slušný propadák. Teď se ale skokem přesuneme do kategorie úspěšných filmů, kde se diváci počítají na miliony. Téměř ke dvěma se zatím došplhala Sunny. Režisér Lee Joon-ik sice nezopakoval překvapivý megaúspěch Krále a klauna, ale téměř dva miliony je velmi slušný výsledek. O něco lépe si vede gangsterka Oko za oko, která už hranici dvou milionů překonala. Han Seok-gyu si konečně po dvou propadácích (Solace, Bloody aria) připsal další úspěšný film a může klidně spát. Teď nás čeká další velký skok směrem nahoru a tam si neohroženě trůní letošní korejský král Hodný, zlý a divný. Rekordní rozpočet se sice neproměnil v rekordní tržby, ale přesto mohou být producenti spokojení, protože tento týden překonají sedmi milionovou hranici a folm už má jisté místo nejúspěšnější desítce historie.

2 komentáře:

Kolosální žrout řekl(a)...

Pokud se The Good, The Bad, The Weird brzy vyskytne v anglickych nebo francouzskych kinech, vidim to na kratky vylet do zahranici. Dlouho jsem se na nejaky korejsky film tak netesil... Pak nam jeste zbyva doufat v uvedeni na letosni Filmasii. Mam tuseni, ze poradatele se jej budou snazit ziskat do programu.

Part řekl(a)...

JJ, taky se rad podivam, ale dal bych prednost verzi s Cannes, reziser asi vedel proc tam poslal film s jinym koncem. Takze asi pockam na d.cut DVD, nebo evropskou verzi...