středa 11. června 2008

Studium koreanistiky

Konečně můžu prozradit to, co jsem jen lehce nakousl v mém profilu. Konkrétně tu zmínku o studiu na vysoké škole. Nechtěl jsem tu o tom psát, dokud to nebude jistý, abych to nezakřikl. A od včera už to jistý je. Podle témat mých příspěvků asi není moc těžký uhádnout, na jaký obor jsem se hlásil. Je to koreanistika na Karlově univerzitě. Jak mě vůbec napadlo se hlásit ve 24 letech na vysokou? Prostě mě práce nebaví, nic mi nedává (kromě výplaty) a nudí mě. Zatímco Korea mě okouzlila a baví mě. Loni na podzim jsem tam byl na dovolený, zážitky jsem sepsal tady na blogu. Po počátečním váhání a skepsi jsem se rozhodl zkusit se přihlásit a minulý týden a včera byly přijímací zkoušky. V prvním kole byl poslech, test z reálií a překlad z prvního světového jazyka. Celkem jsem dostal 39 bodů z padesáti a v pohodě postoupil na čtvrtém místě do druhého kola. Tři lidi nepřišli a dva nedali ani 25 bodů, takže z původních dvaceti uchazečů šlo do druhého kola patnáct. V druhém kole, které bylo včera, byl překlad z druhého jazyka (u mě němčina), pohovor na motivaci a na nějaké téma související s Koreou. Takže já osobně jsem schytal dějiny Severní Koreje a potom jsme se bavili o současném jihokorejském prezidentovi a sluneční politice. Mě zrovna politika nijak extra nebere, ale něco jsem naštěstí věděl. V druhé části jsme se bavili o tom, co mě bere a rozebíral jsem Kim Ki-duka. Otázky mi dával Tomáš Horák, který přeložil poslední dva Kim Ki-dukovi filmy do češtiny, takže člověk nad míro povolaný. Občas kroutil hlavou, asi má jeho novější filmy jiný názor než já, ale já naštěstí většinou nevykládal svoje názory, ale obecně, jak je Kim Ki-duk přijímán v Evropě a v Koreji a jak se odborníci dívají na jeho vývoj. Zapotil jsem se víc, než jsem čekal. Každý tam byl asi půl hodiny a to nepočítám čtvrthodinu na jazyk, který se dělal jako první ráno. Potom mě poslali na chvíli za dveře a radili se, co se mnou. Zavolali si mě zpátky a vyklopili na mě, kolik jsem dostal bodů. A to jsem myslel, že výsledky se dozvím až 15. července, kdy budou oficiálně zveřejněny. A tak mi oznámili, že z druhého kola mám krásných 44 bodů (maximum z němčiny a 39 z pohovoru) z padesáti a celkem 83 ze sta. V tolik bodů jsem ani ve snu nedoufal. Nevím, kolikátý celkově jsem, ale vzhledem k tomu, že nás v druhém kole bylo patnáct a předpokládaný počet přijatých je dvacet, tak si výsledek můžete snadno domyslet. V předchozích ročnících byla ještě hranice sedmdesáti bodů pro přijetí, ala ta už letos není. Ale ani s tou by tedy nebyl problém. Takže v říjnu mi začne vlastní „Marečku podejte mi pero“.

Stránky koreanistiky na KU

obr.: stejně jako vlastně celý život budu v převážně ženském kolektivu. Budoucí spolužačka Nina. Zdravím:)

12 komentářů:

Part řekl(a)...

Gratuluju!!

Na pozdějším začátku studia není nic špatného, aspoň ho víc oceníš. Já jsem začal studovat v Koreji v 26 letech^^

Michal

utikalm řekl(a)...

I ja pridavam sve blahoprani.
Doufam, ze te tu v Koreji brzy budeme moci privitat.

Unknown řekl(a)...

Také se těším na studium..))

nina

ivan řekl(a)...

gratuluji, tak at se dari a pis, ivan

Vojta řekl(a)...

Ahoj všichni, díky za přání. Jestli se stihneme setkat, to záleží na vás, jestli tam na mě tak tři roky počkáte:)

Anonymní řekl(a)...

Vojto, ještě jednou moc gratuluju. Vím, jak moc sis to přál a je dobře, že se ti tvůj sen vyplnil. Přeju hodně úspěchů ve studiu a splnění dalších tajných snů. ;-)

PS: A doufám, že na mě v Praze nezapomeneš a budeme si psát o vejšce a tak jako dosud. :-)

Ilona

Anonymní řekl(a)...

jak je těžká korejština po fonetické stránce ?? Ci co je na fonetice korejstiny, ci na stuiu korejstiny obecne nejtezsi ??

Vojta řekl(a)...

Záleží, s čím ji budeš porovnávat. Oproti češtině je o hodně těžší, oproti čínštině nebo vietnamštině asi o dost lehčí. Gramatika je taky docela oříšek, protože s češtinou nemá prakticky nic společného. Těžké je učení slovíček, protože se musíš přesně naučit (prakticky nazpaměť) jak se to slovíčko píše. Když ho jenom uslyšíš a budeš ho chtít napsat, tak prakticky nemáš šanci ho napsat napoprvé správně. Aspoň tak to na mě působí po třech týdnech studia.

Nagisenka řekl(a)...

Letos to bdu zkoušet, tak snad to vyjde jako tobě ^^

Anonymní řekl(a)...

ahoj,som na tom asi ako ty praca ma nebavi,a milujem Koreu a Japonsko,a chcela by som sa opytat ci na tej vasej skole exsistuju aj externe studia,vzhaladom na to ze som zo Slovenska a potrebujem aj peniaze,tak nemam inu moznost ako studovat iba takto,mozes mi napisat tu Naminu@azet.sk ,hangul sa učim teraz a hirganu a katakanu uz poznam,takze je mi jedno ci japonologia,alebo koreanistika

Unknown řekl(a)...

Annyeong Vojto.
Jmenuji se Petra Radvanovská a mám velký zájem o studium koreanistiky na Univerzitě Karlově. O Koreu se velmi silně zajímám, miluji jazyk, kulturu i třeba zvyky ve stolování.
Ráda bych se zeptala, zda-li by jsi mi mohl sdělit více informací o oboru koreanistika na UK a také co se týká povinné četby k přijímacím zkouškám.
Odepiš mi prosím na mail: p.radvanovska@gmail.com
Kamsahamnida
Jal issoyo

ThatMeii řekl(a)...

Dobrý večer,
Nedávám si moc nadějí vzhledem k tomu, že píšu o několik let později, ale tak zkusit to můžu.
Jsem zrovna v polovině třetího ročníku na střední. Korejština a Korea jako taková mě zajímá už od základky ale až teď jsem našla odvahu s tím začít. Překvapivě to jde líp než jsem čekala. Chtěla bych se zkusit přihlásit na UK, co od toho mám očekávat? Jak se nejlépe připravit ke zkouškám? Doporučil by jste nějakou odbornou literaturu? Jaké je uplatnění po dokončení studia?
Pokud si tohle přečtete, prosím, odpovězte mi namůj email :) maruska.kroftova@email.cz

Předem díky moc!