neděle 29. června 2008

Květen v korejských kinech

Konec měsíce je tady a s ním přehled korejských premiér. Tentokrát nám na to bude výjimečně stačit jeden článek, protože květnová úroda je co do počtu extrémně chudá. Pouhé čtyři filmy a z toho jeden nezávislý dokument.

Unforgettable
Premiéra 8. května 2008



Píše se rok 1976 a učitel Eun-young z jednoho vzdáleného ostrova chce vzít své žáky na výlet do čokoládovny v Soulu. Přestože rodičům se jeho nápad nezamlouvá, Eun-young nakonec uspěje a odjíždí s dětmi do hlavního města. Ale jakmile přijedou do Soulu, děti jsou fascinované moderními jízdními koly a ztratí se.




Retro příběh je orámován vyprávěním učitele vracejícího se do místa svého dětství. Film sází na nostalgické vzpomínky na dobu, kdy země ještě nebyla ekonomickou velmocí a hlavním rysem lidí byla nevinnost. Přestože příběh může vzdáleně připomínat Karlíka a továrnu na čokoládu, tady jde v první řadě o lásku a vztah mezi učitelem a žákem. Film měl taky premiéru týden před Dnem učitelů. V hlavní roli už patnáctiletý Yoo Seung-ho, který okouzlil celou zemi ve svém prvním filmu The way home, který byl rovněž nostalgickým pomalým příběhem o vztahu malého chlapce ze Soulu s jeho starou vesnickou babičkou.

Shocking Family
Premiéra 8. května 2008



Když stát mluví o „rodině“, často se zapomíná na jednotlivce. Jedinec ztrácí sám sebe ve jménu státu a rodiny. Dvacetiletá Se-young, třicetiletá Kyung-eun a čtyřicetiletá Kyung-soon se snaží najít smysl svých životů v rodině, která je téměř nefunkční, zatímco z Ameriky adoptovaný Vincent zesměšňuje korejskou společnost posedlou krevními vazbami.




O tomto dokumentu se nedá téměř nic zjistit, až na dvě zmínky o festivalových úspěších. Už před dvěma (film je z roku 2006) lety získal Cenu diváků na mezinárodním filmovém festivalu v Jeonju. Druhé ocenění získal na Festivalu ženských filmů v Soulu. Bohužel v sobě spojuje dvě vlastnosti, které spolehlivě odpuzují domácí diváky, nezávislost a dokumentárnost.

Frivolous Wife
Alternativní název "The Taming of the Shrew" aka Zkrocení zlé ženy
Premiéra 22. května 2008



Film je inspirován stejnojmennou klasikou z pera Williama Shakespeara. Yeon-su je krásná, ale neposlušná mladá žena z rodiny, která se stala přes noc milionářskou. Všichni muži se do ní zamilovávají na první pohled, ale Jeong-do, jediný syn z vážené rodiny, se o ni vůbec nezajímá. I přesto se do sebe zamilují a vezmou se. Avšak jejich neslučitelné rodiny jim otřesou jejich rodinným štěstím.



Toto korejské filmové zpracování světové literární klasiky si muselo na svou premiéru počkat dva roky. Film byl natočen už v roce 2006, ale díky sporům mezi produkčními a distribučními společnostmi se nikdy nedostal do kin. A bylo by tomu asi tak i nadále, kdyby se mezitím dívčí kapela Jewelry nestala tak populární, jak v současnosti je. Jakou to má souvislost? Park Jeong-ah, hlavní osobnost Jewelry, totiž v tomto filmu debutuje na plátně a to právě v roli ústřední nezkrotné ženy. Díky její popularitě se distribuční firma rozhodla film nakonec pustit mezi diváky.

Cherry Tomato
Premiéra 29. května 2008



Park Gu živí sebe a svou malou vnučku Da-seong sbíráním recyklovatelného papíru po ulicích. Jejich situace se zhorší, když je jeho syn propuštěn z vězení a ukradne Parkovi úspory a jeho kolo na sběr papíru – jeho jediný nástroj k obživě – je zničen stavebními dělníky. Park navštíví dům vedoucího stavebního firmy, kde se pokusí ukrást jídlo pro hladovějící vnučku. Ale jídlo, které bylo pro majitelova psa, bylo otráveno služkou, která nenávidí pána domu.




Po přečtení synopse by měl jeden dojem, že půjde o strašně bezútěšnou depresivní podívanou. A pak si pustí upoutávku, která je tak divně rozjuchaně veselá, že vůbec nevím, co si o tom filmu myslet. Podle ohlasů půjde spíše o to první. Hlavním tématem je chudoba. Pes ředitele společnosti má kvalitnější a větší množství jídla, než Park Gu a jeho vnučka dohromady. Film bez známé tváře natočil bývalý televizní producent, který tímto filmem debutuje na stříbrném plátně.

Boxoffice okénko

Jak dopadla slaboučká květnová nabídka? Asi nikoho nepřekvapí, že dost bídně. Suveréně nejhůže dopadl dokument o šokující rodince, který vidělo za tři týdny 372 diváků. Teď už přesuneme do řádů tisíců, ale pořád jsme v ranku slušných propadáků. Rajče ze sebe vymáčklo za čtrnáct dní osmnáct tisíc diváků. A to je hodně málo. Krotit zlou ženu přišlo dvacet pět tisíc diváků. Stále hodně, hodně málo. Nezapomenutelný příběh vidělo sice dvakrát víc lidí, ale padesát tisíc má k nějakému omračujícímu výsledku sakra daleko. Úspěch Cesty domů se zopakovat nepodařilo, ale ni se mu přiblížit na víc než kilometr. Ke čtyřem milionům diváků, kteří viděli The way home, se už asi těžko dostane. Květen nelze hodnotit jinak než tragicky. Červen už bude ale lepší. Premiéru mělo deset filmů a jeden z nich už stihl překonat milionovou hranici.

Žádné komentáře: