pátek 30. května 2008

Duben v korejských kinech, druhá část

Manner of Battle vs. A Different Kind of Life
Premiéra 17. 4. 2008



Hned na začátek tu máme jednu kuriozitku. Jde o souboj dvou režisérů. Oba dosud natočili jeden celovečerní film a teď se spolu utkají hned na dvou hřištích zároveň. Každý natočil jeden celovečerák a jeden film do televize. První kolo bude v kinech, kde se proti sobě postaví Jang Hang-joonův film Manner of Battle proti Kim Jeong-woovu A different kind of life. Druhé televizní kolo bude následovat 25. dubna, kdy budou vysílány jejich televizní filmy. Vítěze určí návštěvnost v kinech a rating sledovanosti v televizi. O samotných filmech se nedá téměř nic zjistit, ale vypadají jako romantické komedie.




If You Were Me - Anima Vision 2
Premiéra 17. 4. 2008



If You Were Me: Anima Vision 2 je celovečerní animovaný film o lidských právech složený ze šesti krátkých povídek. Každý kraťas je na jiné téma: “The Third Wish” je o porodu postiženého dítěte; "Peeling" se vypořádává s mužským komplexem prosazení se v současné společnosti; "Baby" vypráví o problémech pracující matky s výchovou dítěte; "Merry Golasmas" popisuje různé rozšířené druhy diskriminace; "Shine Shine Shining" vypovídá o problémech přistěhované ženy v mezinárodním manželství; poslední část "Lies" je o homosexuálním muži, který je rodiči donucen vzít si ženu.




Série filmů If you were me a něco už počítá pět kousků. Hravé filmy z let 2003, 2005 a 2006 a dva animované z roku 2005 a ten letošní. Svůj příspěvek do prvního hraného filmu dodal i slavný Park Chan-wook (Oldboy). Animovaných filmů v Koreji na rozdíl od Japonska moc netočí, ale většinou jsou vynikající. Tohle ovšem není mainstreamový animák pro celou rodinu na sobotní odpoledne, ale spíše agitka na lidská práva, takže těžko hádat, co lze od filmu čekat.

My Song Is...
Premiéra 25. 4. 2008



Dvacetiletý Hee-chul žije se svou babičkou v malém pokoji a nemá žádné zvláštní sny nebo tužby. Nešel k přijímacím zkouškám na univerzitu jako jeho vrstevníci, místo toho pracuje na částečný úvazek v bufetu. Jednoho se objeví jako hlavní postava v nezávislém filmu, který točí studenti univerzity Yun-ju a Sang-uh. Od té chvíle přijde o pár přátel a vzniknou mu nějaké problémy, které pozvolna mění jeho životní postoj. Zažije úplně novou zkušenost, která ho popožene dopředu, hlavní díky režisérce Yun-ju. Film ukazuje bolest, která nepřichází jen k Hee-chulovi, ale ke každému mladému člověkovi okolo dvaceti let.




Opět zase jeden nezávislý film, který byl dokonce natočen přes letní prázdniny. A nenatočil ho překvapivě nějaký student na korejské famu, ale učitel matematiky na střední škole Ahn Seul-gi. Že opravdu počítat umí, dokázal už ve svém debutu Five is too many. Film natočil za své peníze a sám si v něm i zahrál vedlejší roli. Vtipné je, že záběry z normálního života hrdinů jsou černobílé, zatímco z filmu, který natáčejí, jsou barevné. Inu, film plný symboliky.

The Moonlight of Seoul
Premiéra 30. 4. 2008



Dva mladí muži, Seung-woo a Jae-hyun, slouží jako ‘hostesky’ nebo mužský eskort v diskrétním ženském klubu v Soulu. V perspektivě rychle se měnícího životního stylu v Soulu se tihle mladíci snaží žít v blahobytu hrabáním peněz v klubu, přestože se jim jejich osobní životy den za dnem rozpadají. Realistický pohled na temný obchod, který vedou obyvatelé v tomto nekontrolovatelném městě.




Druhý film režiséra Yoon Jong-bina se opět zabývá sociální tématikou. Jeho první film The Unforgiven vojenské službě jsem viděl dokonce na velkém plátně a to na festivalu ve Varech. Na rozdíl od nezávislého The Unforgiven je Moonlight of Seoul komerční film, na který by měli přijít diváci. Z The Unforgiven si přivedl představitele hlavní role Ha Jeong-wooa, který má velmi zajímavou filmografii. Ve světě ho nejspíš znají jako herce, kterého dvakrát obsadil Kim Ki-duk, doma je nyní veleznámý díky roli zabijáka ve velehitu The Chaser. A pár českých supernadšenců ho možná vidělo v korejském seriálu Lovers in Prague, který se opravdu natáčel u nás v Praze. Ha Jeong-woo prožívá životní rok, letos není v Koreji úspěšnějšího herce. The chaser vidělo pět milionů, Forever the moment čtyři miliony a Moonlight of Seoul přes sedm set tisíc diváků. Dohromady přišlo na jeho tři letošní filmy skoro deset milionů diváků.

A Tale of Legendary Libido
Premiéra 30. 4. 2008



Byun je tragická postava s obrovským komplexem méněcennosti, který pochází z jeho vážně narušeného libida. Jednou ale náhodně potká mnicha a získá obrovskou mužskou sílu v podobě nekonečné erekce. Všichni muži jsou shromážděni a posláni do války. Na Byunovi je, aby uspokojil všechny ženy ze vsi a naplnil jejich sexuální touhy!




Pokud si myslíte, že příběh je dílem nějakého náctiletého scénáristy, tak jste hodně na omylu. Film je inspirován divadelní písní z 19. století, která byla tak sexuální provokativní a dekadentní, že filmaři museli ještě značně ubrat, aby s tím mohli jít do kina. Hlavní postava je korejská obdoba Austina Powerse, akorát půjde o ještě větší retro. Jde o druhý film režiséra Sin Han-sola, který s debutem Art of fighting (což byl korejský Karate Kid) docela slušně zabodoval. V hlavní roli populární Bong Tae-gyu, který hraje převážně v komediích.

Boxofice okénko

Vezmeme to tentokrát vzestupně. Na posledním místě je podle očekávání nezávislý film My song is…, na který přišlo za 14dní celých 249 diváků. Takže když odečteme příbuzné tvůrců a všechny studenty pana režiséra, kterým určitě odpadla výuka, když šli do kina, nezbude nám nikdo. Jen o něco lepší, ale stále hrozné výsledky návštěvy přišly na filmy dvou soupeřících režisérů Janga a Kima. O 800 diváků vyhrál Kimův odlišný styl života s 1800 diváky. O co pánové soutěžili není známo, ale chlubit se nemůže ani jeden. Čtyři tisíce přišli na animák o lidských právech If you were me 2. Teď už se dostáváme do vyšší váhové kategorie. Ale ne dost vysoké, aby to nebyl propadák. Komedie plná sexy hereček o legendárním libidu se zastaví kousek před třemi sty tisíci diváky. Pro pana režiséra je to propad oproti Art of fighting o 800 tisíc diváků a pro Bong Tae-gyua o 400 tisíc. Asi na tom, že korejský filmový boom začíná opadat, něco bude. Jediný film, který dosáhl aspoň jakéhosi úspěchu je překvapivě Moonlight of Seoul, který má přes tři čtvrtě milionu diváků. Ha Jeong-woo evidentně promění ve zlato všechno, v čem se objeví. Pokud vás zajímá, na co teda Korejci chodí, když na domácí filmy ne, tak jsou to americké blockbustery. Iron man má už čtyři miliony, francouzský Taken dva a půl, Indiana Jones milion, ale ten je v kinech jen chvíli. Na slušný úspěch má zaděláno i Princ Kaspian, který má dva víkendy milion a půl. Překvapivě moc netáhne Speed Racer s domácí hvězdou Rainem, který nedosáhne ani milionu. Přesto je Korea na třetím místě po USA a Mexiku v návštěvnosti. Pokud vám počet diváků nic neříká a raději byste to v milionech dolarů, tak stačí použít přibližný přepočet 1 milion diváků = 6 milionů USD.

Žádné komentáře: