pátek 31. srpna 2007

Hurá do letadla

Tak mi konečně došly podrobné pokyny k zájezdu, které jsem netrpělivě očekával. Tím pádem už vím, jak přesně poletím. Takže odlet je v sobotu 15. září z Ruzyně v 19:30 a přílet do Soulu v neděli v 12:50 místního času. Podle mých přepočtů by samotný let měl trvat deset hodin a dvacet minut. Z Koreje odlétám do Japonska v pátek 21. září v 10:40 z Pusanu do Tokya. Letu bude trvat dvě hodiny. Cesta zpátky domů bude s dvěma přestupy, odlet z Ósaky v neděli 30. září v 9:40 a nejdříve se poletí do Soulu, tam budu za necelé dvě hodiny, další dvě hodiny budou na přestup a poletí se do Frankfurtu. Odlet v 13:15 a přílet v 17:35, plus sedm hodin časového posunu, takže let by měl trvat jedenáct hodin a dvacet minut. Hodina na přestup a za hodinu budu v Praze. Ve vlasti bych měl být v neděli v 20:10. K tomu si můžu ještě přičíst tady dvě až tři hodiny cesty domů vlakem. Všechny lety budou se společností Korean Air (KA). Přesně takhle jsem si ty lety přál, co nejrychleji tam a co nejpomaleji zpátky. Kdyby třeba ještě v neděli stávkovali zaměstnanci na letišti v Ósace nebo v Soulu, tak by mi to vůbec nevadilo. A kdyby to mělo spadnout, tak hlavně až na zpáteční cestě. Spadnout cestou tam by mě fakt nasralo.

obr.: Tak tímhle poletím. Airbus A330-300 v barvách Korean Air.




obr.: Letecké neštěstní v roce 1997, spadl Boeing 747-300 junbo jet s 254 pasažéry. Přežilo 26 šťastlivců.



Cestu tam a přelet z Pusanu do Tokya poletím v Airbus Industrie A330-300. Z Ósaky do Soulu a ze Soulu do Frankfurtu v Boeingu 747-400 a z Frankfurtu do Prahy v Boeingu 737-500. Nejdelší let je Soul – Frankfurt s 8.551 km a nejkratší Frankfurt – Praha s 409 km. Dohromady nalítám 19.011 km. První korejské jídlo ochutnám už v letadle a moc se na něho těším. Protože KA dostala v roce 2006 cenu Mercury Award za nejlepší jídlo podávané během letu ze všech světových aerolinek. Filmy se promítají pouze na linkách delších než čtyři hodiny. Zábava během letu: filmy. Airbus A330-300 i Boeing 747-400 nabízejí Individual video systém. Na výběr je osm amerických filmů a jeden korejský. Americké jsou Bury my heart at wounded knee, Divoké vlny, Dannyho parťáci 3, Piráti z Karibiku 3, Lucky you, Next, Spider-man 3 a Shrek 3. Korejský film zastupuje Beyond the years (Across the years) od Im Kwon-teaka. Tenhle film mám doma, ale ještě jsem ho neviděl. Jde o milostné drama dvou nevlastních sourozenců, dívka zasvětila svůj život Pansori(tradiční korejská forma zpěvu) a on lásce k ní. Na to se určitě během letu mrknu.

obr.: Beyond the years.



obr.: papů během letu. Mňamy mňamy.



Kromě filmů si můžete pustit i jednu ze šestnácti hudebních stanic nabízejících od tradiční či moderní korejské hudby přes klasiku až po moderní americkou, japonskou nebo čínskou hudbu. Poslední možností rozptýlení jsou Short programs, které nabízejí krátké programy v rámci filmů, hudby a her. Mělo by jít o dokumenty, hudební videa, sport, zprávy (CNN, KBS, MBC a SBS), informace o letu a informační videa o cílových městech. Teplota v letadle by měla být mezi 22 a 26 stupňů a vlhkost 15%. Zajímavé jsou rady ohledně jídla, máme se vyvarovat cibulí, ředkviček, fazolí apod. Asi aby nebylo v letadle moc naprděno, protože větrat se prý nebude. Když se letí na východ, tak KA radí jít spát mnohem dříve než obvykle. To bude asi problém, už se vidím, jak usínám dříve, když budu tak natěšenej, že nebudu moct usnout.

obr.: miss korejských aerolinek.


obr.: korejská popová hvězda Rain a jeho pomalový stroj, v kterém léta po celém světě během turné.

2 komentáře:

jakudo řekl(a)...

Tak pořádně si koreu užij! Já jsem tady už skoro měsíc a je to nádherná země:)
Když budeš mít náladu, zvu Tě na pivo či Soju;)

Vojta řekl(a)...

Ahoj, díky za přání. Určitě užiju. Nálada by určitě byla, ale čas asi nebude. V Koreji budu jen od neděle do pátku a každý den jinde, takže sejít se by bylo nesmírně logisticky náročný:) Škoda. Jdu omrknout tvůj blog.