čtvrtek 17. prosince 2009

Korejská Čajovna

Dnes (teď už je zítra, takže včera) se mi tu počítadlo návštěv přehouplo přes hranici dvacet tisíc unikátních přístupů, tak proč to neoslavit nějakým novým příspěvkem. A tentokrát pěkně vypečeným, protože bude o mých patnácti minutách slávy. Minulou neděli jste mě totiž mohli slyšet v radiovém éteru, konkrétně na vlnách Českého rozhlasu 3 v pořadu Čajovna. Moderátorka Ivo Jonášová aka Ajva z bývalého Paskvilu byla nedávno v Koreji a nejspíš se jí tam tak líbilo, že se rozhodla jednu nedělní čajovnu věnovat právě této zemi, její kultuře, životu mladých a hlavně korejskému hip hopu.

obr.: Ajva vzhlíží ke Koreji.



A tady přicházím na scénu já, díky mým dvěma výběrovkám zveřejněným tuto na blogu jsem byl nalezen a osloven, jestli bych nepřišel. A přestože mi bylo jasný, že z toho budu nervák jako kráva, tak mě ani na chvíli nenapadlo, že bych odmítl. Nakonec vykrystalizovala tříčlenná sestava, Jana Hajzlerová (která teď končí koreanistiku a setkali jsme se v Koreji), kterou jsem do toho navezl já, Michal Vodrážka, absolvent KDI school v Soulu, kterého znám z webu zpravy.jiznikorea.eu, a já. Asi týden před vysíláním jsme dostali scénář v podobě otázek, abychom to okomentovali.

obr.: Jana miluje svou korejskou univerzitu.



Otázek bylo opravdu hodně a tak sofistikovaných, že jsem si nedovedl představit, že bych na ně měl odpovídat já sám. Hlavně proto, že jsem v Koreji nestrávil nějakou dobu, která by stála za řeč, a mohl bych na jejím základě něco vyvozovat o Korejcích. Co mě ale extrémně těšilo, byla možnost vybrat do pořadu hudbu. Nebyla to žádná hračka vybrat z desítek desek, které mám, sedm skladeb. Ale byla to příjemná práce, něčím takovým bych se rád jednou živil. Pořád ale zůstával jeden velký problém. Já sice poslouchám korejským hip hop asi jako nikdo v republice, totiž pořád, ale moc toho o něm nevím.

obr.: Michal právě předcvičuje korejské speciální jednotce.



Takže jsme se dočasně ponořil do webu a hledal informace kde to jen šlo, abych byl schopný nějak odpovědět na nachystané otázky. S mírným strachem ale i natěšením jsem se vydal k rozhlasu. Sešli jsme se půl hodiny před vysíláním a ještě si ujasnili, jak to bude probíhat. Jsme si tak povídali a najednou bylo za pár minut sedm a mi se nahnali do studia, sedli před mikrofony a čekali, až skončí reklamy. Pak už poznal úvodní tóny skladby Monster z nejnovější desky Drunken Tiger. Pak už to jelo tak, jak si to můžete pustit v archívu na stránkách Českého rozhlasu. Nejvtipnější bylo, když přišla nějaká otázka, v které si nikdo z nás nebyl zrovna jistý, tak jsme po sobě jako zběsilí ukazovali, kdo to má zodpovědět.

obr.: Díky Čajovně jsem slavný a každý se chce se mnou fotit.



Nakonec to většinou dopadlo tak, že Ajva musela někoho vyvolat, aby odpověděl. Na to jak jsem byl nervózní, tak jsem si zasekl jenom dvakrát, jednou míň, podruhé víc, ale jinak jak jsem se poslouchal, tak jsem byl celkem i vtipnej. Samozřejmě vždycky řekl tak polovinu z toho, co jsem měl připraveno. Vtipný taky je, že neočekávaně padla otázka na stručné shrnutí historických vztahů Koreje s Japonska, v tu chvíli jsme na sebe s Janou podívali způsobem, že na tohle ani jeden z nás odpovídat nebude, protože to může skončit jedině špatně. Protože mi jako studenti bychom tohle měli znát, takže za správnou odpověď vás nikdo nepochválí a tou špatnou se nadosmrti ztrapníte, protože pokud vím, tak tento pořad poslouchala i vedoucí oboru koreanistiky. Naštěstí ji zodpověděl Michal, nakonec studoval mezinárodní vztahy, tak je to jeho obor. No byl to zážitek, stálo to za to. Příjemný poslech přeje a od mikrofonu se loučí, Vojta.

EDIT:

Playlist (interpret - píseň - album)

Drunken Tiger - Monster (korean version) - Vol. 8 Feel gHood Muzik the 8th wonder (2009)
Epik High - Breakdown - Vol. 5 Pieces, Part One (2008)
Outsider - 외톨이 - Vol. 2 Maestro (2009)
Super Junior - Sorry, sorry - Vol. 3 Sorry, sorry (2009)
MC Sniper - 지도 밖으로의 행군 (ft. Skul1 of Stonyskunk 무웅 of 배치기) - Vol. 4 How Bad Do You Want It (2007)
Tasha - Wonder woman - Vol. 1.5 Gemini (2002)

4 komentáře:

Michal Utikal řekl(a)...

dobry, zdravim velke(ho) znalce.

Honza řekl(a)...

Ahoj, tak jsem to doposlouchal. Libil se mi ten vyber hudby, postnul by si playlist, pls?

Vojta řekl(a)...

Čau Honzo, díky. Playlist jsem dopsal na konec článku.

Mouša řekl(a)...

SuJu..to je moje <3 :)