neděle 27. prosince 2009

Vláda I Sŭng-mana, Dubnový převrat a prezident Jun Po-sŏn

Vláda I Sŭng-mana

KR – do 1960 prezidentem I Sŭng-man. Neuznal KLDR, nepodepsal příměří, on je zástupcem Koreje.

„Sjednocení tažením na sever“ – 북전 정책, plán, který vtloukal do hlavy všem, včetně USA. Další úlet – chtěl preventivní útok na ČLR.

obr.: I Sŭng-man a generál McArthur.



1953 smlouva s USA o vzájemné pomoci – KR nepodnikne žádnou vojenskou akci proti severu, USA zasáhne jen v případě vnějšího napadení.

Změnil ústavu – neomezený počet funkčních období pro prezidenta. 1960 zmanipuloval volby, potlačoval opozici.

Dubnová revoluce – 4.19.

obr.: bouře v ulicích během Dubnové revoluce.



Duben 1960 – našla se mrtvola studenta, který proti němu protestoval – 19. dubna studentské bouře, zákrok policie, ke studentům se přidali profesoři (a ti jsou více než třeba velvyslanec) – neudržitelná situace. Sŭng-mana nepodpořila armáda ani USA. Američané ho odvezli na Hawaj. Následovalo období ventilace anarchie, kterou Korejci zaměňují za demokracii. KLDR zvyšuje aktivity s cílem sjednocení země. Nebezpečné, protože na jihu bylo bezvládí.

Květen 1960 návrh sjednocení od KLDR – podmínky: stažení vojsk USA, společná vláda ze zástupců pracující inteligence, rolníků a dělníků. Návrh setkání představitelů zemí, prozatímní vláda KR to odmítla a vypsala volby. V KR prezident vytváří vládu – jsou jedno. Volby vyhrála opoziční strana – demokratická strana 민주당, zvolila nového prezidenta.

Jun Po-sŏn 윤보선



Bevýrazný prezident, nikdo ho nechtěl zabít, dlouho byl spolupracovník I Sŭng-mana. Od poloviny 50. let přešel do otevřené opozice, 1955 založil demokratickou stranu a jako předseda se stal prezidentem v srpnu 1960. Byl ale jen figurka, zemi vládl premiér Čang Mjŏn.

Žádné komentáře: