středa 28. října 2009

Kim Il-sŏng vs I Sŭng-man

Dnes si v základních údajích představíme dva budoucí vůdce rozdělených států, jejichž čas ještě přijde.

Kim Il-sŏng

(korejsky 김일성)


Jeho život je záměrně zamlžován, existuje asi deset životopisů – každý jiný – zvyšuje se jeho zázračnost.
Narozen 15. dubna 1912 – na Pivoňkovém návrší 만경대 (součást dnešního Pchjongjangu), začátek kalendáře čučche.

obr.: rodný dům Velkého vůdce.


Zemřel 8. července 1994.
Rodné jméno - 김성주, v 23 letech přijal jméno Kim Il-sŏng (po údajném legendárním partyzánovi)
Sourozenci - měl dva bratry 천주 a 영주, ten byl premiér. Zmizel, když Kim I určil za nástupce svého syna.
Pozice – standardní diktátor.
Tituly - Velký vůdce - 위대한 수령 a maršál – 대원수.
Děti – oficiální sedm synů, holky se nepočítají.

obr.: jeden propagandistický portrét Kim starajícího se o zdraví řadového vojáka. Je to opravdový lidumil.



V dvaceti se přestěhoval do Mandžuska, chodil do čínské školy – učil se marxismus, byl aktivní komunista a poté partyzán. Od 1935 člen Čínské komunistické strany. Bojoval s čínskou armádou do 1938, poté se objevil v Moskvě. Vrchol jeho partyzánské činnosti byla akce u vesnice 보천보. Poté se o něm nic neví. Možná byl v Moskvě, možná v Mandžusku s čínskou armádou. Během druhé světové války byl asi ve vojenské škole v Moskvě. Považovali ho za příliš mladého. Kladl důraz na budování armády, sever byl pak dobře vycvičen. Průmysl s ohledem na válečnou výrobu. Ruská vojska se ze severu stáhla 1948, USA z jihu následující rok. 1949 vzniká komunistická maocetungovská Čína. Válku rozpoutal nejspíš se souhlasem Rusů a Číňanů. Poválečných jednání se neúčastnil. Po válce byl předsedou vlády a nejvyšší člen KSP. Pětileté hospodářské plány musel změnit na sedmiletky. V raných 50. letech na tom byl sever lépe, jih je předhonil v 70. letech (zlom kolem roku 1963). V padesátých letech měl potíže kvůli smrti Stalinu a následné Chruščovově kritice kultu osobnosti. V letech 1953 a 1956 byl kritizován korejskými politiky, nikdo z nich to nepřežil. Kim ovládá armádu a ministerstvo obrany. V 60. letech roztržka mezi Ruskem a Čínou, KLDR na straně Číny, po kulturní revoluci se přiklání k Rusku. Obě země podporovali KLDR až do 90. let. Vzhlédl se v Ho Či-minovi, který chtěl sjednotit Vietnam, od něho také odkoukal taktiku teroristických akcí. 1968 a 69 atentát na prezidenta KR a incident s americkou lodí Pueblo. 1972 změnil ústavu a stává se prezidentem. Řešení nástupnictví, rodina byla proti nástupu Čong-ila. 1980 ho vyhlásil nástupcem. Od poloviny 80. let nedostatek potravin, 90. léta hladomor. V letech 1989 a 90 skončil sponzoring od východního bloku. Rusko a Číny vyhlásili, že chtějí platit v konvertibilní měně. 1993-94 odstupují od smlouvy o nešíření jaderných zbraní – začátek jaderného vydírání. Pokusy o zvláštní ekonomické zóny – i pro naprosto pitomé podnikatele tam platily špatné zákony. Umírá 8. Července 1994 – emotivní pohřeb. Má vlastní mauzoleum. Mladý změnil kalendář na čučche kalendář začínající narozením táty.

I Sŭng-man
(korejsky 이승만)

obr.: I Sŭng-man v 76ti letech.



Narozen 1875, zemřel 1965. Absolvent 배제, člen Klubu nezávislosti 1896-98. Byl ve vězení, přijal křesťanství, odjel do USA. Má doktorát z Harwardu a Princetonu, učil ho Rosevelt. Až do roku 1945 žil na Hawaji.
1919 v nepřítomnosti prohlášen prezidentem prozatímní vlády. V Šanghaji byl jen jednou v roce 1920 a strašně se tam pohádal. Měl vynikající konexe na americké politiky a měl získávat peníze. Jeho život je jedna velká zpronevěra. S USAMGIKem vycházel špatně, myslel si, že mu upírají moc. Vládl podobně jako Kim na severu. Korejci ho velmi nenávidí, teď i karikují, neměl státní pohřeb. Dělal politické vraždy. Vzal si Rakušanku, byl bezdětný. Byl nesnášenlivý – zavedl dva důležité zákony: antikomunistický zákon 반공법 a zákon na obranu bezpečnosti 국가 위안법.

Žádné komentáře: