pátek 7. března 2008

Únor v korejských kinech, první část

Stejně jako před měsícem je tu přehled nových korejských filmů vstupujících do kin v únoru. Filmu jde do kin celkem devět, v této první části si představíme prvních pět a na konci najdete ohlédnutí za lednovými filmy. Mimochodem na dvd (a tím pádem i na dvdripech) se už objevují prosincové filmy, takže se třeba v březnu dočkáme už některých lednových filmů, samozřejmě těch méně úspěšných.

Lovers of 6 years
Premiéra 5. 2. 2008



„Nic moc“ je klíčové slovo pro Da-jin, tvrdě pracující editorka ve vydavatelské společnosti, a jejího přítele Jae-younga, stejně tvrdě pracujícího v oblasti domácího prodeje. Před šesti lety spolu začali chodit, před dvěma lety spát. Teď žijí vedle sebe jakou sousedé, ale dělící zeď nemá žádný velký význam. Prakticky bydlí spolu, v noci spí v jedné posteli. Navzájem se znají tak dobře, že se začínají trochu nudit a dávná jiskra a vzrušení už dávno odešly. Zdá se, že jejich vztah je v bodě, kdy kouzlo už přestalo působit. Pro Da-jin je tu riziko, že zůstane na ocet a ve vzduchu visí nevěra.




Podle námětu to nevypadá na nějaký úžasný film, ale nenechme se mýlit. Hlavní roli totiž hraje skvělá Kim Ha-neul, které podobné role perfektně sedí, jak dokázala ve skvělých komediích My tutor Friend, Too beautiful to lie nebo posledně v Almost love. Jejího partnera hraje Gye-sang Yun, který sice není nijak ostřílený herec, ale už má na kontě taky jeden vynikající film, Flying boys. Režisér je sice debutant, ale podle diváckého ohlasu se mu film docela povedl. Podívat se přišel už téměř milion sto tisíc diváků.

Last present
Premiéra 5. 2. 2008



Tae-ju byl odsouzen za vraždu na doživotí. Jednoho dne ho navštíví jeho přítel a policajt Yeong-wu a ve snaze zachránit svou dceru ho požádá o transplantaci jater. Tae-ju se kvůli operaci dostane na deset dní z vězení. Bez ohledu na život malé holčičky vidí v operaci hlavně životní šanci na útěk z vězení. Nicméně se už začíná uskutečňovat překvapující proměna.




Pro režiséra Kim Young-juna je to dvou historických fantasy (Flying warriors, Shadowless sword) už třetí spolupráce s hercem Shin Hyeon-junem. Evidentně bez něho nenatočí ani ň. Ještě před uvedením filmu do kin uspořádali dva hlavní protagonisté filmu dobročinný koncert s dobrovolným vstupným, jehož výtěžek šel produkčnímu týmu pořadu Love request televize KBS, který pomáhá potřebným. Na film přišlo necelý čtvrt milion diváků, takže o úspěchu se dá mluvit stěží. Mimochodem před sedmi lety vznikl v Koreji jiný film s názvem Last present, ale ten je něčem úplně jiném.

Beautiful
Premiéra 14. 2. 2008



Eun-yeong je díky své kráse velmi nešťastná. Je její krása požehnáním? Nebo prokletím? Unavená neustálým zíráním mužů a žárlivostí ostatních žen je čím dál víc osamělejší. Jednoho dne ji znásilní jeden z mnoha jejich pronásledovatelů. Navíc od něho slyší příšerná slova: „Udělal jsem to proto, že jsi tak krásná“. Eun-yeong uvěří, že právě proto byla znásilněna a začne ničit svou krásu. Navíc je tu další muž, který ji sleduje.




Zajímavé na filmu debutujícího režiséra Jeon Jae-honga je hlavně to, že Jeon je označován za oblíbence Kim Ki-duka, který dokonce napsal celý scénář ke Krásce. Film má být přesně v duchu kimovi poetiky plný extrémních podivností, vášně a sexu. Těšit se můžeme na dialogy typu "Neznásilnil jsem ji, její krása znásilnila mě". Kim ho už viděl a je prý dobrý. Film byl nedávno uveden na Berlinale. Určitě vás zajímá, kdo bude titulní krásku hrát. Je to u nás méně známá Cha Soo-yeon, která se objevila doteď pouze ve filmu For eternal Hearts.

Smile Babo
Premiéra 14. 2. 2008



Jediný únorový film, u kterého jsem nenašel pořádnou synopsi, ale jenom pár vět s nástinem děje. O co tedy jde? Daehan a Mingook jsou nejlepší kamarádi, ale s jejich inteligencí je to horší. Daehan je romantik, který sní o svatbě s Jieun, kamarádkou z dětství. Film dostane grády, když si to Daehan namíří na nedalekou vojenskou základnu. To všechno jen proto, že Jieun bezmyšlenkovitě plácla, že muž není skutečným mužem, pokud nebyl na vojně. Film bez jediného slavného jména dopadl přesně podle očekávání. Nepřišlo ani sto tisíc diváků, což desetkrát míň než na režisérův první film Mr. Socrates.




The Chaser
Premiéra 14. 2. 2008



Bývalý policajt, nyní pasák Jung-ho je naštvaný, protože jeho děvčata zmizela, aniž by vyrovnala své dluhy. Jedné noci mu zavolá zákazník a pošle k němu Mi-jin. Jung-ho si náhle uvědomí, že číslo zákazníka je stejné s číslem u poslední zmizelé dívky. Je mu to podezřelé a vydá se ji hledat. Během hledání poškodí auto ve slepé uličce. Když si všimne krve na řidičově tričku, dojde mu, že ten muž, Young-min, je ten podezřelý. Po velké honičce ho dopadne. After an intense chase, Jung-ho catches Young-min. Ale protože je Jung-ho považován za policajta, jsou oba odvezeni na policejní stanici. Tam se muž bez obalu přizná, že zabil zmizelou ženu a že poslední dívka, Mi-jin je možná ještě na živu. Zatímco všechny policejní složky hledají mrtvolu, Jung-ho je jediný, kdo věří, že je Mi-jin ještě žije. Do propuštění bez zatykače zadrženého sériového vraha zbývá dvanáct hodin a Jung-ho začíná svůj hon za Mi-jin, uvězněnou na neznámém místě.




Tomuto filmu se investoři vyhýbali jako čert kříži v obavách ze začínajícího režiséra a námětu o sériovém vrahovi. Teď si ovšem mohou rvát vlasy na hlavě, protože The Chaser je překvapivým hitem, má na dosah tři miliony diváků a na Berlínském festivalu se prodal do Francie, Belgie, Nizozemí, Lucemburska, Řecka a do Hong Kongu. Po sportovním Forever the moment je tu druhý hit roku a opět překvapivý. Házenkářskému dramatu také nikdo nevěřil, protože sportovní filmy si moc dobře nevedou a v tomto navíc hrály výhradně ženy.

Boxoffice okénko

Na závěr přehled tržeb. Když jsem minule tipoval tržby u Devil´s game, tak jsem se docela seknul. Částečně za to mohou i oslavy nového lunárního roku, díky kterým měly filmy v tento týden větší tržby než v premiérový týden, což je jindy věc naprosto nevídaná. Ďáblova hra se zastavila těsně před metou jeden a půl milionu diváků, což je slušný úspěch. Souboj dvou retro filmů vyhrál způsobem KO Once upon a time před Radio dayz. Zlodějský Once… lehce přesáhl jeden a půl milionu, komediální Radio si připsalo slabých dvě stě tisíc. Lednový Superman bohužel zklamal a s Jeon Ji-hyeon to doma nevypadá dobře. Půl milionu diváků je hodně málo. Snad se jí bude víc dařit v zámoří, kde se snaží prorazit.

Žádné komentáře: