sobota 15. září 2007

Už je to tady

Tak už je to tady přátelé, za dvě hodiny odjíždím do Pardubic, potom do Prahy, do Frankfurtu a pak už přímo do Soulu. Až do konce září asi nic nenapíšu, protože nebude čas a když bude, tak budu dělat něco jiného, třeba se procházet po Tokyu.

Ještě než odjedu, tak tady máte takový menší popis toho, jak rychle se může změnit plán cesty.

Ve čtvrtek mi přišly nové odletové informace a všechno je jinak. Bohužel je to všechno horší. Cesta tam i zpátky bude delší a čekají navíc další dva přestupy. Cesta tam bude s přestupem v Londýně a díky tomu budu v Soulu o tři hodiny později, což mě mrzí, protože v Soulu je každá minuta dobrá. Přelet z Koreje do Japonska bude s přestupem, což předtím nebylo. Na druhou stranu se aspoň podívám na ostrov Jeju, nejčastější cíl korejských novomanželů. Tím ovšem přijdu o dvě hodiny v Tokyu a čas letu je taky úplně jinak. Původně se mělo letět po ránu, teď se poletí navečer a první den v Tokyu nestihnem vůbec nic, takže asi budou i nějaké změnu oproti původnímu programu. Cesta zpátky se leší jen v drobném detailu, přestup v Evropě nebude ve Frankfurtu, ale ve Vídni. Teď mi došlo, že vlastně během jedné dovolené absolvuju sedm (!) letů. To jsem nenalétal za celý život.

A včera mi volali z cestovku, že je zase změna. Od Korean Air dorazili jiné letenky a tentokrát je to změna k lepšímu. Odlétáme o tři hodiny dříve a neletíme přes Londýn ale přes Frankfurt a v Soulu budu v 13 hodin. To je skvělý, protože se mi tak vrátili ty tři hodiny v Soulu, o které jsem ve čtvrtek přišel.

Tady je můj přibližný program.

JIŽNÍ KOREA:

1.–2. Praha – Soul: ubytování; historická čtvrť Insadog, klášter Čongjesa.

3. Soul: prohlídka hlavního města J. Koreje, třináctimilionové metropole, královský palác Čchangdökkung, výstup na rozhlednu Namsan, největší soulské tržiště Namdämun; večer přesun do “nejkrásnějších korejských hor” – Sŏraksanu.

4. Söraksan: hory s rozeklanými skalními štíty, vodopády a borovicovými lesy, které byly předlohou mnoha tušových maleb, se nacházejí na východním pobřeží, jejich malebné scenérie budeme moci obdivovat po výjezdu lanovkou v centrální části.

5. Kjöngdžu: přejezd pobřežní cestou do provincie Severní Kjöngsang, prohlídka města Kjöngdžu, nazývaného „Zlatým městem“, historické hlavní město dávného království Silla, návštěva kláštera Buddhovy země Pulguksa, jeskyně Sökkuram se sochařským pokladem – nádhernou sochou Buddhy; královské hrobky.

6. Namsan: výlet do pohoří Namsan s unikátními buddhistickými relikty, stúpy a kamenné sochy Buddhů; přesun do Pusanu, největšího korejského přístavu, ubytování.

JAPONSKO:

7. Pusan – Tokio: přelet z Koreje (nebo přílet z Prahy – odlet předcházející den) do Tokia, ubytování; prohlídka města – atmosférický chrám Sensódži, brána Kaminarimon, lodí po řece Sumida, císařská zahrada Hamarikjů, Ginza – slavné obchody a banky, divadlo Kabuki, zázrak moderní architektury – tokijské Kongresové centrum.

8. NP Nikkó: celodenní výlet vlakem do NP Nikkó , jednoho z nekrásnějších míst v Japonsku, hrobky největších z šógunů rodu Tokugawa vystavěné v prastarých cedrových lesích, chrám Rinnódži, svatyně Tóšógů.

9. Kamakura: výlet do starého hlavního města Kamakura, Velký Buddha Daibutsu pod otevřeným nebem, nádherný chrám Hasedera a šintoistická svatyně Hačimandžingů; návrat do Tokia, večer západní a východní Šindžuku – kontrast dech beroucích mrakodrapů na západě a chaosu největší zábavní čtvrti na světě na východě, výhledy na noční Tokio.

10. Fudži: celodenní výlet do národního parku Fudži-Hakone, pohledy z jezera na posvátnou horu Fudži, příležitost k odpočinku od ruchu velkoměsta.

11. Tokio – Kjóto: obrovský rybí trh Tsukidži, návštěva císařských zahrad, elektronická čtvrť Akiahabara, lodí do zátoky pod mostem Rainbow Bridge; přejezd do Kjóta.

12. Kjóto: nejkrásnější památky – kulturní perly Japonska – císařského města: císařský palác, chrám Kjómizudera, Ginkakudži – Stříbrný pavilon, Kinkakudži – Zlatý pavilon, chrám Rjóandži; večer fakultativně stylový čajový obřad – pití čaje, tradiční cukroví omoči.

13. Nara: celodenní výlet vlakem do tradičního centra japonského buddhismu Nara; Zlatý Buddha v největší dřevěné stavbě na světě v chrámu Daitokudži, překrásná zenová zahrada Isuien, zastávka v chrámu Fénixe, proslaveného pěstováním speciálního čaje, zábavní čtvť Pontóčó v Kjótu.

14. Kjóto – Himedži: cesta superexpresem šinkansen do města Himedži , návštěva největšího a nejkrásnějšího původně dochovaného japonského hradu; přejezd do Ósaky.

15. Ósaka: fascinující a přátelské velkoměsto, div moderní architektury Umeda Sky Building se střešní observatoří pod otevřeným nebem, ósacký hrad, chrám Šitennódži; jídlo a zábava v Namba Parks – nedávno dokončená zelená oáza v srdci města.

16. Odlet a návrat do Prahy.

Až přijedu, tak se můžete těšit na spoustu fotek a zážitků.

Mějte se tu hezky a

Sajónara.

2 komentáře:

jakudo řekl(a)...

Úžívej si tu Asii!!!:)

Kolosální žrout řekl(a)...

Poradne si to tam uzij! :) Doufam, ze tu pak bude report s fotkami :)