pátek 14. září 2007

Korejská historie ve filmech

Abyste nemuseli číst dlouho historii, stačí se podívat na pár filmů a můžete si udělat aspoň minimální představu. Tady je stručný přehled filmů o korejské historii, řazeno chronologicky. Určitě jsem na nějaké filmy zapomněl, ale snad ne žádný zásadní.

V rozmezí let 600 a 1045 se odehrává film Saulabi (což je výraz pro něco jako samuraj), akční romantika se odehrává v království Päkče. V 7. století se odehrává Hwangsanbul a vypráví o válce mezi Päkče a Sillou. Na konci království Sjednocená Silla v roce 924 se odehrává krásné fantasy The Restless. Další akční fantasy Shadowless Sword popisuje království Parhä čelící nájezdům Kitánů jen o dva roky po Restless. Ve 14 století je zasazena další fantasy, ale už nám docházejí, Flying warriors. Události roku 1375 vypráví úžasný historický nářez Musa, který dokonce u nás vyšel na dvd. V rozmezí let 1494 – 1506 (dynastie Čoson) se odehrává příběh jednoho z nejúspěšnějších korejských filmů vůbec King and clown. O životě nejslavnější „kiseang“ Hwang Jin Yi (něco jako gejša, je to umělkyně, ne kurva, co bavila významné jangbany a krále) je stejnojmenný film, který je právě v korejských kinech. O životě slavného admirála I Sun-sina (1545 – 1598) vypráví televizní seriál Immortal Admiral Yi Sun-shin. V 17. století se odehrává další úžasný historický film Sword in the moon. Lásku školáka píšícího erotické příběhy ke králově ženě je film Forbidden Quest. Ikonu korejské historie a její love story vypráví film, který se jmenuje stejně jako hlavní postava Chunhyang. Do druhé polovině 18. století je zasazena korejská verze Nebezpečných známostí - Untold scandal. V roce 1808 se odehrává vynikající detektivka Blood Rain. Životopis geniálního korejského malíře Jang Seung-up je film Strokes of fire s Choi Min-sikem v hlavní roli situovaný do roku 1850. O první korejské pilotce za druhé světové války je film Blue swallow. Dalším leteckým filmem ze stejné doby je With a blue sky. 30. léta 19. století popisuje film The General's Son. O korejské válce vznikly dva úžasné a úspěšné filmy, velkovýpravná Pouta války a Welcome to Dongmakgol vyprávějící o setkání vojáků znepřátelených armád v jedné zvláštní vesničce. Další veleúspěšný film o události z korejské historie je Silmido, vyprávějící o jihokorejské odvetě za pokus o vraždu prezidenta Jižní Koreje. Studentské nepokoje roku 1969 okrajově popisuje romance Once in a summer. Že historie táhne, dokládá náš poslední film v tomto výčtu a to 18. May vyprávějící o povstání v Kwandgžu 18. května 1980. Jde o jeden z nejúspěšnějších korejských filmů tohoto roku, který je stále ještě v kinech.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

zkoušela jsem hledat některé z těch filmů, zaujaly mě filmy o dřívějších dob, ale nemůžu je nikde najít. Nevíš, kde bych je mohla stáhnou s titulkama? klidně i anglickýma. děkuju předem

Hanie

Vojta řekl(a)...

ahoj, zkus to třeba tady: http://ghiengame.folderland.com/5159/

Nebo googlit nazev filmu plus třeba rapidshare a měla bys většinu najít, jde o dost známé filmy.