středa 14. března 2012

Working holiday vízum na Zéland

Před pár dny jsem byl na kanadské ambasádě kvůli tranzitnímu vízu pro mezipřistání v Montrealu. Mezitím jsem se rozhodl, že po Státech se vydám na rok na Zéland, abych si tam trochu vydělal a pocestoval. Když to neudělám teď, tak už nikdy, takže váhat není na místě. Prvním krokem je vyřízení víza. Velmi pozitivní věcí je fakt, že k tomu nepotřebujete pas. Ten můj totiž teď visí někde na kanadské ambasádě, ale Zéland jede elektronicky, takže stačí znát číslo svého pasu a jeho platnost a nepotřebujete ho mít fyzicky u sebe a už vůbec nepotřebujete nikam chodit a odevzdávat milion papírů. Nějaký lejstra potřebovat budete, ale budete je odevzdávat až imigračním úředníkům po příletu. Vízum, o které žádám, je working holiday a to má několik specifik. Platí na rok a můžete si o něho zažádat jen jednou. Nemusíte být studentem (na rozdíl J1 víza na léto do Států) a může vám být až 35let (USA do 30). Pro Českou republiku je vyčleněno 1200 míst ročně a je lepší si zažádat dřív, dokud jsou místa. Platit začne až vstupem do země, takže i když se chystám na Zéland až někdy v říjnu, vízum už můžu mít vyřízené teď. Pitomé je, že bychom měli střídat práci každé tři měsíce, ale prý se to dá obejít žádosti zaměstnavatele o výjimku. Když vyplníte žádost na netu, jste hned požádáni o zaplacení víza, které stojí 140 NZD. Pak by už jen mělo přijít vízum, asi mejlem. Ještě ho nemám, žádal jsem v pátek. Podmínkou by mělo být zakoupení zpáteční letenky (nebo mít dost peněz na její zakoupení), ale ta nemusí být zpáteční k nám, ale prostě pryč ze Zélandu. Protože já bych nerad letěl přímo zpátky, rád bych se cestou zpět někde stavil. Ještě nevím přesně kde, ale vymýšlení tohohle bude ta největší zábava. 



Taky musíte doložit, že nemáte tuberkulózu. Občané České republiky to dokládat nemusí, protože naše milá vlast je na seznamu zemí, které Zéland věří, že ji tu běžně nemáme. Ale bohužel takhle nevěří Korejské republice, a protože jsem tam byl více než tři měsíce, tak musím na rentgen plic. Ten nesmí být starší než tři měsíce, takže až po návratu ze Států. Musíte na něj k ověřeným doktorům, kteří z toho mají slušný kšeft. Kompletní vyšetření k žádosti o vízum třeba do Austrálie může stát přes čtyři tisíce. Zéland chce jen rentgen plic a ve vojenské nemocnici mi řekli, že za čtyři až pět stovek mi ho udělají a naštěstí jsou na seznamu ověřených pracovišť. I bez objednání. Teď ještě nevím, co všechno budou na imigračním chtít, asi nějaký důkazy o vaši finanční situaci nebo beztrestnosti a tak. Ale v tuto chvíli to k vízu nepotřebujete. 

9 komentářů:

radobyelfka řekl(a)...

V dobe, kdy sem ze zelandu skoro odjizdela (myslim, ze i na novej rok), zacaly platit jiny pravidla a uz po trech mesicich opoustet praci nemusis! :)))

zpatecni letenku ani dolozeni penez po me nikdo nechtel. jinak by me tam asi nepustili :D

nejdulezitejsi je mit cisty podrazky!

Vojta řekl(a)...

Dobrý vědět, hlavně to o těch třech měsících.

O těch penězích na imigračním píšou, že je můžou chtít zkontrolovat, ne že je určitě zkontrolují. Všichni ale píšou, že je nikdo nekontroloval.

To abych si pořádně naleštil svý botasky!

Anonymní řekl(a)...

A kdy se tam chystáš odjet, Vojto? :)

Vojta řekl(a)...

V první polovině října, anonyme :)

Anonymní řekl(a)...

Incredible! This blog looks just like my old one! It's on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

Here is my web site buy Instagram followers

Anonymní řekl(a)...

There's definately a lot to find out about this topic. I like all of the points you have made.

Feel free to visit my webpage :: france public holiday calendar

Anonymní řekl(a)...

hey there and thank you for your info – I have certainly picked up
something new from right here. I did however expertise a few technical
issues using this website, as I experienced to reload the
website many times previous to I could get it to load properly.
I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I'm adding this RSS to my e-mail and could look out
for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.


Also visit my web page ... vakantiehuis frankrijk

Anonymní řekl(a)...

Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I've really loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I'm hoping you
write again very soon!

Look at my weblog - vakantiehuisje frankrijk

Anonymní řekl(a)...

Appreciation to my father who stated to me on the topic
of this weblog, this webpage is in fact awesome.

Here is my homepage vakantiehuis frankrijk huren ()