úterý 6. března 2012

Tranzitní vízum do Kanady

V létě mě čeká opět cesta do Států, a protože jsem si koupil akční letenku přes Kanadu, musel jsem si vyřídit tranzitní vízum. Na stránkách velvyslanectví jsem žádné pořádné informace nenašel, tak třeba se bude někomu hodit vědět, co potřebuje k vyřízení a jak to probíhá. Na netu jsou podrobné informace k turistickému, studentské a pracovnímu vízu, ale o tranzitním ani řádek. Nebo jsem jen trubka a nenašel jsem to. Jediný, co jsem tak vyšťoural, je, že je zadarmo. Takže jsem se tam před týdnem stavil a zeptal se, co budou chtít. Trochu mě nepříjemně překvapili tím, že je to skoro stejný, jako bych žádal o turistické vízum. Říkal jsem si, že s pár hodinovým přestupem na letiště by to mohlo být jednoduší. Musíte ale vyplnit stejné formuláře a dodat stejnou tunu příloh. Aspoň že je to zadarmo. Neplatíte vůbec nic, ani poplatek za vyřízení a zpracování žádosti. Musíte udělat následující věci:

  • vyplnit formulář Žádost o dočasný pobyt podaná mimo Kanadu (IMM 5257)
  • vyplnit formulář Dodatečné informace o rodinných příslušnících (IMM 5645) – i když jedete sami!
  • dodat potvrzení o studiu
  • dodat pas
  • dodat kopii datové strany pasu
  • dodat dvě pasové fotky
  • dodat důkaz o finančních prostředcích (výpisy za poslední tři měsíce)
  • dodat doklady/víza o ostatních zahraničních cestách (takže ofotit všechno z pasu)
  • dodat kopii letenky

Víza prý vyřizují zásadně dopoledne, ale že to bylo tranzitní, tak mě nechali podat žádost i odpoledne. Pak vám dají papír s datem, kdy se máte stavit pro své vízum. Já tam mám datum za dva týdny ode dneška. A potom může vízová legrace pokračovat na americké ambasádě.

obr.: v Montrealu mám necelých šest hodin na přestup, tak se možná vyrazím podívat do města, když to budu stíhat. 

10 komentářů:

Jan Havlíček řekl(a)...

Díky za rady, hodně mi to pomohlo ;)

Vojta řekl(a)...

Rádo se stalo. Je fajn vědět, že to někomu pomohlo.

Piškot řekl(a)...

Ahoj, je nutno to odesílat ty věci pošto nebo to posílám mailem všechno přes internet?? kdyztak prosim posli info na prokoppyszko@gmail.com, diky moc

Vojta řekl(a)...

Nazdar, já všechno vyřizoval osobně, takže jsem to nezjišťoval. Ale vzhledem k tomu, že jim musíš dodat pas, tak ten do mejlu nenarveš. Možná není nutné posílat všechno poštou, ale pas asi teda určitě, takže to můžeš poslat rovnou všechno najednou. A je otázka, jestli je dobrý nápad svěřovat pas poště :)

Anonymní řekl(a)...

Dekuji za informace! Taky mi to hodne pomohlo. Mejte se! Jakub

Kristýna řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Kristýna řekl(a)...

Děkuju moc za pomoc. Předpokládám, že musím mít nejdříve vyřízená víza do USA, co? Nebo je tu možnost vyřizovat obě najednou?

Vojta řekl(a)...

Na pořadí vůbec nezáleží. Kazde zemi je ta druha ukradená :)

Kristýna řekl(a)...

Skvělé. A ještě jeden dotaz, když jsem student, tak jim jsou finanční prostředky ukradené? (když žádný stálý plat nemám)

Vojta řekl(a)...

Asi jo. Ja uz nepamatuji, jestli jsem jim nejaky výpis dával. Určitě by to ale prošlo i bez něho, kdyz je to jen tranzit.