úterý 20. dubna 2010

Poslední korejští prezidenti a jaderná krize

Poslední díl zápisků z přednášek Nejnovějších dějin Koreje, kterým se dostáváme až do součanosti.

Ro Tchä-u (노대우, 1988–1993)

Výrazná osobnost. Vedl Koreu demokratickým směrem. Slíbil přímé volby, zrušil stanné právo a diskriminační zákony. Ve volbách byl zvolen. Velmi úspěšné funkční období, zmenšil závislost na spojencích. S KLDR jednal málo a přímo o konkrétních věcech. 1989 projev v OSN – stabilita pro východní Asii, slíbil nepoužívat sílu proti KLDR, chtěl nahradit dohodu o příměří mírovou smlouvou. Po sjednocení Německa Korea jedinou rozdělenou zemí na světě. Navrhoval něco jako commonwealt (britské společenství národů).

obr.: fešák Ro Tchä-u.



1991 Dohoda o usmíření, neútočení a vzájemné výměně a spolupráci – první dohoda po válce. Nikdy nebyla nahrazena něčím lepším. Obsahuje ujednání o vzájemném respektování politických systémů.

1991 Vstup obou Korejí do OSN – oficiální potvrzení statutu obou států – legalizace KLDR.

1993 První jaderná krize

MAAE Mezinárodní agentura pro atomovou energii. KR tvrdí, že jaderný program nemá, ale má. První inspekce v KLDR 1992, krize o rok později. OSN dospěla k názoru, že KLDR se snaží vyrobit jadernou zbraň. V KLDR jsou čtyři menší a jedno větší zařízení v Jongbjonu. KLDR si nakoupila ruské vědce a plutonium na tři bomby. Odstoupila od smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Mobilizovala a měla vojska u 38. Rovnoběžky. Největší krize v poválečné historii. Následují nekonečné tahanice – KLDR si dobře hraje se světem, vydírá, delegace vždy najdou prázdné tunely.

1995 dohoda o KEDO – Korean energy development organization. Chce mít poloostrov bez jaderné energie. Je v ní pár zemí světa (od 1999 i ČR). KR přes Kedo mělo dodat lehkovodní zařízení do KLDR, ale dodnes nic nedodalo.

2002 další jaderná krize. Nic se neplnilo a KEDO bylo na nic. KLDR vždy testuje nového americké a korejského prezidenta. KLDR má i raketový program – včetně raket dlouhého doletu.

Kim Jŏng-sam (김영삼, 1993 - 1998)

Méně výrazný politik, byl realista. Působil demokraticky a byl to nevoják, neměl pod sebou armádu. Bývalý disident, který kvůli šanci být prezidentem vstoupil do strany. Bojoval proti korupci. Měl domluvenou schůzku s velkým Kimem, ale ten mu umřel. Ke KLDR byl vstřícnější, od 1995 velké dodávky potravin (nejen od KR). Měl smůlu na skandály – padaly domu a mosty, navíc neposlal syny do armády.

obr.: kdyby Kim Il-song nezemřel, měl by Nobelovku asi on.



Kim Tä-džung (김대중, 1998 - 2003)

1998 - dlouho byl vždy druhý ve volbách. Musel čelit velké ekonomické krizi v Asii 1997.
Sluneční politika – 해빚 정치“ – racionální, komunikace s KLDR a různé programy pomoci a investice. Červen 2000 sumit v Pchjongjangu – nic se neujednalo, ale dostal za to Nobelovu cenu za mír. Jako jeden z mála prezidentů nemá žádný skandál.

obr.: Nobelovku dostal až "Nelson Mandela Asie" Kim Tä-džung.



No Mu-hjŏn (로무현, 2003 - 2008)
Nastoupil 2003, byl vyšetřován parlamentem (impeachment) – za poškození věcí korejských. Bývalý právník. Slabá osobnost. 2007 byl v Pchjongjangu.

obr.: dalšímu prezidentovi další jednání s mladým Kimem Nobelovku už nepřineslo.



I Mjŏng-bak (이명박, 2008 - dosud)

Nastoupil 2008. Pravičák z čebolu, bývalý starosta Soulu. Tvrdý postoj vůči KLDR i vlastnímu obyvatelstvu.

obr.: I Mjŏng-bak je zdá se velký milovník.

10 komentářů:

Heli řekl(a)...

Nevim, z jakeho zdroje cerpas, Vojto, ale za tu kravinu o Ro Muhjonovi by ti kdejakej Korejec prerazil nos.

Vojta řekl(a)...

To jsou zápisky z hodiny Nejnovější dějiny Koreje. Případný stížnosti na obsah směřuj na vedoucí oboru koreanistiky.

Heli řekl(a)...

Jo tak, v tom pripade se omlouvam, ja myslela ze nemas pravdu, ale ty jen nemas vlastni nazor (:

Vojta řekl(a)...

Příjemná jako vždycky. Můžeš se aspoň obtěžovat napsat, co konkrétně je podle tebe kravina?

Heli řekl(a)...

Obtezovat se muzu, ale pokud je podle tebe nejvetsi ikona Korejcu posledni doby, pro kterou miliony lidi plakaly a truchlily i za hranicemi zeme, ne-li dokonce vic nez pro zemreleho zenoveho mistra Beopjeonga (ktery byl tzv. Dalai Lamou Koreje), jen slabou a bezvyznamnou osobnosti, pak nevim, jestli to neni zbytecny.

Heli řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vojta řekl(a)...

Prezident, jehož celé funkčí období provází stávky, finanční skandály, hádky s médii a kritiky, posílá vojáky do Iráku proti vůli vlastni strany atd., to všechno způsobí rozpad jeho strany a následně dvoje prohrané volby jeho následovníků (kteří se ho kvůli jeho "popularitě" raději vzdají), který je vyslíchán pro nepovolenou volební kampaň a pro neschopnost, tomu opravdu říkám silná osobnost.

Nikde jsem nepsal, že je bezvýznamný a jak ses ptala na ten zdroj, tak ten je v první větě toho článku. Stačí pořádně číst.

A to že pro něho Korejci truchlili, to na věci nic nemění. Jednou to byl prezident a navíc spáchal sebevraždu, takže je jasný, že pro něho truchlili.

Heli řekl(a)...

1. slyset je vyjmenovane slovo po L
2. z toho cos sam ted napsal jasne vyplyva, ze to byla vyznamna osobnost
3. svou prelomovou myslenku "kdyz nekdo spacha sebevrazdu, je jasne, ze pro nej budeme truchlit" by sis mel nechat patentovat

Neber to osobne, ale kdyz uz publikujes pro verejnost faktograficke udaje, tak bys mel za jejich pravdivost a spravnost rucit. Zvlast kdyz sam sebe skromne titulujes “koreanista” ci “koreofil”.

PS: slunecni politika je 해빛정치 nikoliv 해빚 jak pises
PS2: president Ro Mu-hyeong je sice bezne transliterovan jako “Ro”, ale jeho jmeno je No (노무현), tudiz mas chybu i tam.

Vojta řekl(a)...

1) Bylo to psané v rozčílení, ale to neomlouvá pravopisné chyby. Takže se veličenstvu omlouvám, že nepíšu bez chyb.

2) Evidentně máme jiný pohled na to, jak by měla vypadat silná osobnost.

3) přestaň mi vkládat věty do úst. Nepsal jsem někdo a nepsal jsem my. Psal jsem že byl prezident, což je podstatný. Ono mezi "někým" a prezidentem je trochu rozdíl, nemyslíš? Že spáchal sebevraždu je už jen tragická okolnost navíc. Myslem jsem, že ze slova "navíc" je to jasné, ale evidentně není.

Asi jsem slepý, ale já tam mám napsáno "No Mu-hjon".

Který faktografický údaj je špatně? Kromě pár překlepů nevím o žádném.

Je moc krásný psát neber si to osobně, když člověku nejdřív napíšeš, že mu Korejci přerazí nos a pak že nemá vlastní názor. Jestli se takhle vyjadřuješ normálně, tak bych se nedivil, kdyby někdo přerazil nos tobě a nemusí to být ani Korejec.

Uvědomuš ji, že se mi ozýváš jenom ve dvou případech? Buď máš uštěpačné poznámky, nebo něco potřebuješ (a když ti to pošlu, tak za to ani nepoděkuješ).

Jsem ti někdo něco udělal nebo jsi takhle nepříjemná na všechny okolo?

Unknown řekl(a)...

Vojto, to chce hlavne klid :) Mimochodem s tebou, co se tyce charakteristiky No Mu-hjona (nebo jak se to pise, ja jsem zvyklej na anglinu, takze vam vubec nevim:), naprosto souhlasim. Nejenom, ze byl No povazovan za slabocha pred svou smrti, ale nekterymi i po sve smrti a samozrejme diky tomu, ze se zasebevrazdil. Ano, vsichni plakali a narikali. Vsichni ho srovnavali s nekompromisnim a tvrdym I Mjon-bakem. Nekteri soucasneho prezidenta obvinovali z toho, ze No-a psychicky zatlacil do kouta tak, ze se zabil. V kazdem pripade to nic nemeni na tom, ze Prezident(clovek), ktery spacha sebevrazdu, je a bude povazovan za slabeho.

P.S.: Ta fotka s Lee Myung-bakem je setsakra vtipna. Zvlast po te kratke a vystizne charakteristice tesne nad ni. :)