sobota 28. listopadu 2009

Rozdělení Koreje a korejská válka

Rozdělení Koreje

1947 – řešení korejské otázky bylo na návrh USA přeneseno na půdu OSN – ta rozhodla o pořádání voleb na celém poloostrově pod dohledem OSN. Komise UNTCOK – Dočasná komise pro Koreu. Volby se měly konat na jaře 1948. KLDR žádné cizince nevpustila – nejspíš na radu Stalina. Volby proběhly v květnu a pouze na jihu. Vznikl jednokomorový parlament a ten zvolil I Sŭng-mana za prvního prezident.

15. srpna 1948 – vyhlášena Korejská republika 대한 민국 – 3 roky po osvobození Koreje.

9. září 1948 vyhlášena Korejská lidově demokratická republika, po volbách ze kterých vzniklo Nejvyšší lidové shromáždění s Kimem jako předsedou vlády.

Obě země se prohlašují za jediné legitimní a obě tvrdí, že volby proběhly na celém území. Při volbách na jihu zakázané levicové strany. Levice přeběhla na sever – někteří lidé tak volili dvakrát. OSN prohlásila KR za jedinou legitimní zemi. KLDR to o sobě řeklo taky. Každou zemi podporuje její část světa. 1947 Trumanova doktrína – začátek studené války.

Korejská válka

Mohla vypuknout z obou stran. Na jihu byla spousta socialistů a komunistů – 1948-50 několik povstání. 1948 stažení Rusů, 49 stažení USA a vznik ČLR.

obr.: láska mezi McArthurem a I Sŭng-manem.



25. června 1950 ráno KLDR překročila 38. rovnoběžku a šla na Soul. Dobyt byl o tři dny později. Prchalo se na Pusan. Za tři měsíce se už bránil jen Pusanský perimetr (80x80 km) – zásoben byl ze vzduchu. 7. července vznik modrých baretů – Spojenecká vojska OSN – velel D. McArthur. 20. Září se vylodil v Inčchonu a osvobodil Soul a zahnal KLDR na sever. Postupoval až k Amnokangu. V listopadu vstupují do války čínští lidoví dobrovolníci – smetli jih, znovu dobyt Soul – leden 1951. Hranice se poté ustálila kolem 38. Rovnoběžky. Válka oficiální nikdy vyhlášena nebyla. V USA o tom mluví jako o policejní akci. 27. července 1953 podpis příměří v Pchanmundžomu 판문점. Od té doby se nic dalšího nepodepsalo. V první fázi ho KR nepodepsalo.

obr.: současný Pchanmundžom.



Vznik Dozorčí komise neutrální států – na severu Polsko a ČSSR, na jihu Švédsko a Švýcarsko. Teoreticky přístup na obě části poloostrova. Fungovala do roku 1991, poté KLDR vypověděla nás a Poláky. Vznik vojenská komise pro příměří.

obr.: památník korejské války ve Washingtonu a já.



Ženevská konference – duben – červen 1954 – řešení Vietnamu, Indočíny a Koreje. Účast KR, KLDR, SSSR, USA, VB a FR. KR chtěla doplňkové volby na severu a začlenit ji do KR. OSN jako garant voleb, do té doby vojska zůstanou tam, kde jsou. KLDR chtěla celokorejské volby za dohledu Korejců, podmínkou stažení cizích vojsk. Severní Vietnam porazil Francouze, komunistickým států se zvedlo sebevědomí.

Deklarace šestnácti – OSN jako zprostředkovatel při řešení korejské otázky, když volby, tak pod patronací OSN. Nepodepsalo KLDR a SSSR, ani si nevymysleli protideklaraci.

obr.: rok po válce přijela za americkými vojáky Merilyn Monroe.



KLDR – různé programy industrializace – mít navrch nad jihem. 1956 čistky. Konec 50. let hospodářsky a průmyslově daleko lepší než jih.

Žádné komentáře: